Bijzondere Noden
Doneer ook!

Spaargroepen als middel tot zelfredzaamheid

Spaargroepen als middel tot zelfredzaamheid

“Armoede is niet alleen een gebrek aan middelen is, maar vooral een gevoel van minderwaardigheid en onmacht.”

Geen eten voor volgende week, nauwelijks cash in huis en al helemaal geen financiële reserve voor tegenvallers: dat is de praktijk in veel van onze projectgebieden. Investeren gaat niet en lenen kan alleen tegen woekerrentes. Hierdoor is het heel lastig om uit de cirkel van armoede te komen. Om arme huishoudens en gemeenschappen tot ontwikkeling te laten komen, is dus eenvoudige en betrouwbare toegang tot financiële middelen nodig. Een spaargroep biedt hier uitkomt.

Hoe werkt het?

Een groep bestaat uit zo’n twintig personen. De groepsleden komen wekelijks bij elkaar en leggen bij iedere bijeenkomst een klein bedrag in om te sparen. Het ingelegde geld wordt gebruikt voor een groepsinvestering of een lening aan een groepslid. Met deze lening kan iemand bijvoorbeeld een handeltje beginnen. Over een lening betaalt men rente.

Vaak wordt er tijdens de bijeenkomst ook een bedrag apart gelegd voor het ‘sociaal fonds’. Hiermee kan hulp geboden worden voor bijvoorbeeld medicijnen of een begrafenis. Aan het eind van het jaar worden al de inkomsten uit inleg, rente en eventuele gemeenschappelijke winst uitgekeerd aan de deelnemers, naar ratio van hun inleg.

Waarom werkt BN met spaargroepen?

In een spaargroep krijgen juist de allerarmsten toegang tot financiële middelen en zekerheid.
De bijeenkomsten van een spaargroep zijn mooie gelegenheden om het Evangelie te delen.
Een spaargroep vergroot de zelfstandigheid en voorkomt hulpverslaving

In een aantal van onze projecten in Nigeria, Malawi en Zuid-Afrika zijn inmiddels spaargroepen actief. De deelnemers zijn enthousiast en steeds meer mensen willen lid worden. Wat hierin meespeelt, is dat armoede niet alleen een gebrek aan middelen is, maar vooral een gevoel van minderwaardigheid en onmacht. Door deelname aan deze spaargroepen realiseren de deelnemers zich dat ze wat waard zijn en dat ze zélf in staat zijn om een positieve verandering in gang te zetten.

 

Meer weten? Lees het artikel ‘Diaconaat: meer dan resultaat’ in Noodklok 158.

Vergelijkbare verhalen

  • Verhalen

    Van vingerafdruk naar handtekening

    “Ik kan nu mijn eigen naam schrijven”, zegt Jaria met een trotse lach. Jaria is een van de vrouwen die...

    Lees verder
  • Verhalen

    Diaconale nood in Nigeria

    Veel weduwen in Izi werken op het land of maken palmolie. Ze moeten hard werken om rond te komen en verrichten zwaar werk.

    Lees verder