Bijzondere Noden
Doneer ook!

Diaconale nood in Nigeria

Diaconale nood in Nigeria

Tijdens een werkbezoek aan Nigeria, bezochten we onze zusterkerk, de Nigeria Reformed Church, en spraken we met de Nigerianen over de diaconale noden in de gemeente.

Kwetsbaar

De meeste gemeenten bestaan uit meer vrouwen dan mannen. Omdat veel vrouwen weduwe zijn met weinig inkomen, brengt de collecte in kleine gemeenten soms omgerekend maar 3 euro op. Ook de dominee moet betaald worden, daarom hebben deze gemeenten grote moeite om leden in diaconale nood te steunen.

Weduwen hebben in Nigeria een heel kwetsbare positie in de maatschappij. Zonder man ben je als vrouw aan je lot overgelaten. Geen man betekent geen inkomen en geen bescherming. Hoewel het voor mannen geen probleem is om te hertrouwen, gebeurt dit onder vrouwen vrijwel niet. Mannen willen geen vrouw die ‘eigendom’ geweest is van een andere man. Daarnaast behoren kinderen tot de familie van de man. Hertrouwen betekent voor een vrouw dat ze haar kinderen achter moet laten bij de familie van haar overleden man. In de praktijk gebeurt hertrouwen daarom zelden. Jonge weduwen zijn vaak het slachtoffer van chantage. Op het moment dat ze ergens hulp bij nodig hebben, wordt er vaak een seksuele prestatie van hen terug verwacht.

Hard werken

Om te zorgen voor inkomen werken veel weduwen in Izi op het land, of maken palmolie. Ze moeten hard werken om rond te komen en verrichten zwaar werk. We spraken een vrouw die zo nu en dan 3 weken achter elkaar van huis is om samen met andere vrouwen gras te ‘kappen’. Met grote messen slaan ze dag in dag uit het taaie gras weg om de vlakte kaal te maken voor hun opdrachtgever. Op deze manier kunnen ze extra geld verdienen om schoolgeld voor hun kinderen te betalen.

Bijzondere Noden steunt verschillende projecten om weduwen in Nigeria te helpen. Lees er hier meer over. Daarnaast ondersteunen we in Nigeria ook wezenzorg , zorg voor gehandicapten en reformatorisch onderwijs.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Waarom slachtoffers van droogte vaak vrouwen zijn

  Tanaka, een moeder in Zimbabwe: “Elke dag sta ik op met twee vragen: hoe kom ik aan genoeg water en hoe zorg ik voor inkomen?"

  Lees verder
 • Verhalen

  Kerk met een groentetuin

  Anna werkt fulltime in de groentetuin van haar kerk in Uitkyk. “Mijn naasten zijn niet alleen kerkleden, maar ook mijn buren en dorpsgenoten die erg arm zijn."

  Lees verder