Bijzondere Noden
Doneer ook!

actie: Gemeenteproject Leiderdorp

Wie: Ger. Gemeente Leiderdorp

Wat: Gemeenteproject Kenia

Doel: Kippen voor de Samburu

Gemeenteproject Leiderdorp - Kenia

Doel: kippen voor de Samburu in Kenia

De gemeente van Leiderdorp heeft zich verbonden aan de Samburu in Kenia. In Samburu, de armste regio van Kenia, leeft de meerderheid van de bevolking onder de armoedegrens. De inwoners leven vooral van veeteelt, waardoor zij erg afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Daardoor hebben de inwoners te kampen met mislukte oogsten, stervend vee, hongersnood en ziekten. Doordat deze rampen zich al enkele jaren herhalen, is inmiddels veel van het vee dood en zijn de voedselprijzen enorm gestegen.

Om deze gemeenschap te helpen, zet de gemeente van Leiderdorp zich in om kippen te kopen voor Samburu-gezinnen. Elk huishouden ontvangt vier jonge kuikentjes. Deze kuikens zijn van het kienyeji-ras, een goed ras, dat veel eieren legt. De huishoudens ontvangen niet alleen de kippen, maar krijgen ook een training aangeboden, waarin zij leren hoe dit ras verzorgd moet worden en hoe ze met deze kippen geld inkomsten kunnen verwerven.

Maar niet alleen deze huishoudens worden geholpen, de kuikens komen ten goede aan de hele gemeenschap. In de Samburu-cultuur zijn vrouwen verantwoordelijk voor het verzorgen van kippen. De vrouwen die deze kuikens ontvangen, zijn lid van spaargroepen. De leden van deze spaargroepen, voornamelijk vrouwen, komen wekelijks bijeen en leggen iedere bijeenkomst een klein bedrag in om te sparen. Dit geld wordt gebruikt om te investeren of om een lening te verstrekken aan een groepslid. Uit elke spaargroep ontvangt één vrouw vier kuikens. Binnen de spaargroep is afgesproken dat de eerste vier nieuwgeboren kuikens van de gekregen kippen aan andere leden van de spaargroep gegeven moeten worden. Zo profiteren zoveel mogelijk gezinnen van dit project!

Lees meer over dit project van Bijzondere Noden in Kenia.

Financieel overzicht

Voor € 9,50 ontvangt één gezin 4 kuikens en training!

4,25
9,50
25
100


Opbrengst

3.672,-
0,-
,-

Gehouden acties

 • Snoepactie Banisschool Rijssen

  Rijssen bestemde de opbrengst van hun jaarlijkse kerstkaartenactie dit jaar voor de Vervolgde Kerk in Noord-Korea. En haalde een prachtig bedrag op!

  Details
 • Chris kanode voor Jordanië

  Met een kajak in vier dagen de hele Linge bevaren; Chris deed het, en vroeg aandacht voor Jordanië!

  Details
 • Orgel- en samenzangavond Goes

  Reindert Jan Rikkers en Arjen de Kraker organiseerden een orgel- en samenzangavond in Goes.

  Details