Bij voorkeur worden projecten voor een bepaalde tijd (bijv. vijf jaar) gesteund. Bij projectaanvragen wordt gekeken naar verschillende dingen:
De identiteit van de uitvoerende kerk of organisatie komt overeen met de identiteit van Bijzondere Noden, en daarmee van de Gereformeerde Gemeenten.
Het project heeft een duidelijk diaconaal karakter, combineert de daad met Woordverkondiging en/of versterkt de lokale kerk.
Het betreft in principe een project in één van de in het strategisch plan gedefinieerde focuslanden;
Het project past qua aard en omvang binnen het mandaat en het strategisch plan van BN.
In geval van (natuur)rampen werken we via een specifiek noodhulpbeleid.
Mandaat
Bijzondere Noden handelt in opdracht van de Generale Synode, het hoogste orgaan van de Gereformeerde Gemeenten. Deze opdracht wordt in het mandaat beschreven. Het mandaat van Bijzondere Noden, zoals in de Generale Synode van 2019 is vastgesteld, kunt u hier lezen.
Projectmonitoring
Wanneer een aanvraag binnenkomt, wordt door de medewerkers gekeken of het past binnen bovengenoemde voorwaarden en het mandaat. Wanneer dit overduidelijk niet het geval is, delen we de aanvrager mee dat we de aanvraag niet zullen steunen. Wanneer een aanvraag wel binnen onze kaders past, doorlopen we onderstaande procedure. Dit geldt voor zowel eenmalige als structurele (meerjarige) projecten.
De aanvrager levert een projectplan en budget in. Deze aanvraag wordt in de tweemaandelijkse bestuursvergadering besproken. Dan wordt een besluit genomen om het project al dan niet te steunen en -zo ja- met welk bedrag.
Als een positief besluit wordt genomen, maken we een contractuele overeenkomst met de projectpartner. Meestal heeft dit de looptijd van een jaar. In het contract worden o.a. betalingstermijnen, wederzijdse voorwaarden en een verwijzing naar onze Code of conduct opgenomen.
De eerste betaling wordt overgemaakt na ondertekening van het contract en na een sanctiecheck. Bij deze check wordt gecontroleerd of er EU-sancties van kracht zijn voor het betreffende land of de betrokken personen. De ontvangst van elke betaling moet worden bevestigd door de ontvanger.
Per kwartaal of per halfjaar verwachten we een financieel en beschrijvend rapport over de voortgang. Eventuele volgende betalingen worden overgemaakt na goedkeuring van deze verslagen.
Na afloop van het jaarcontract levert de projectpartner een financieel en beschrijvend eindverslag in. Intern maken we een evaluatie van het contractjaar, waarin we reflecteren op de vooraf gestelde doelen, de resultaten, bestedingen en de samenwerking met de projectpartner. Eventuele verbeterpunten worden met de projectpartner gedeeld.
In geval van (natuur)rampen werken we via een specifiek noodhulpbeleid.
Zo mogelijk bezoeken we de structurele projectpartner een keer per twee jaar. Tijdens dat bezoek doen we ook een financiële controle.
Bekijk hier onze projecten
Structurele hulp
Van het verstrekken van eerste levensbehoeften zoals voeding, medische hulp en onderdak tot het aanbieden van ontwikkeling door middel van onderwijs en trainingen.