Bijzondere Noden
Doneer ook!

Wat als de kerk vrijgevig deelt?

Wat als de kerk vrijgevig deelt?

In Peru leven veel volwassenen en kinderen in armoede. Een kerk kan hier verandering brengen. Het verhaal van Lidia Nuñes getuigt daarvan. Haar verhaal laat ons zien wat er kan gebeuren in een verscheurde wereld.

Gebrokenheid

De problemen van de kinderen in de Peruaanse wijk San Genaro zijn groot: er is gebrek aan sanitaire en medische voorzieningen, voedsel en onderwijs. De kinderen komen vaak uit gebroken gezinnen, sommigen leven daarom op straat. Lidia is een van hen. Ze groeide op in de wijk. Haar moeder was alcoholiste en leed aan schizofrenie. Ze werd vermoord door leden van een straatbende. Haar vader was ‘drager’ op de markt, en verdiende daarmee wat geld. Het was niet genoeg om het gezin te onderhouden. Samen met haar oudere zussen lukte het Lidia om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Misiur helpt

Kinderen als Lidia kunnen niet zomaar alleen uit de armoede ‘stappen’. Daarom helpt de organisatie Misiur hen. Namens en in opdracht van de plaatselijke reformatorische kerk worden kinderen na schooltijd opgevangen en krijgen ze te eten. Ook krijgen ze hulp en begeleiding bij hun huiswerk. Daarnaast leerde Lidia over de Heere Jezus. Sommige kinderen komen tot geloof en sluiten zich aan de bij de kerk. Ook Lidia leert de Heere Jezus kennen als haar Heere en Zaligmaker. Ze werd lid van de reformatorische kerk.

“Door in het ziekenhuis te werken, kan ik de mensen dienen en helpen die dat nodig hebben.”

Met de ondersteuning van Misiur kunnen kinderen groeien en dromen. De mogelijkheid om te gaan studeren is een stuk realistischer. Lidia deed goed haar best op school en kreeg van de kerk een studiebeurs. Ze ging verpleegkunde studeren. In 2011 studeerde ze af als verpleegkundige. Nu werkt ze in het ziekenhuis Metropolitano in Lima. Ze vertelt: “Ik voel me ontzettend blij dat ik hier kan werken. Ik kan alles wat ik heb geleerd tijdens mijn studie in praktijk brengen.” Lidia wil geen grote auto of een zwembad in de tuin. Haar droom is iets anders: “Door in dit ziekenhuis te werken, kan ik de mensen dienen en helpen die dat nodig hebben.”

Roger Araujo is de voorganger van de reformatorische gemeente en leidt het project van Misiur in San Genaro. “Ik ben ontzettend dankbaar dat de Gereformeerde Gemeenten ons blijvend en vrijgevig steunen. Ik hoop en bid dat onze God u blijft zegenen. Ik hoop ook dat u een kanaal wordt waardoor God ook anderen zegent”, zegt hij. Op deze manier kunnen kinderen zoals Lidia de armoede ontsnappen.

Een grote kerk

Dit verhaal van Misiur en Lidia leert ons waarin een kerk ‘groot’ kan zijn. God roept de kerk op om te letten op de nood wereldwijd. In Peru en in Nederland zelf. Als kerk zijn we ook geroepen om het kanaal te zijn waardoor God onze (directe) omgeving en maatschappij wil zegenen. Daar ligt zeker voor de kerk van Nederland nog een belangrijke taak. En wat gebeurt er als de kerk haar verantwoordelijkheid neemt, en vrijgevig deelt? Dan wordt Gods koninkrijk uitgebreid, zoals bij Lidia.

Vergelijkbare verhalen

  • Nieuws/ Verhalen

    Er gloort hoop voor de Cubanen

    Armoede, staatsbedrijven én lichtpuntjes. Lees hoe Bijzondere Noden in een bijzonder land als Cuba hulp kan bieden.

    Lees verder
  • Verhalen

    Miguel werkt op de vuilnisbelt

    Veel toeristen in de Dominicaanse Republiek hebben geen idee van de strijd om het bestaan die veel inwoners van de sloppenwijken voeren.

    Lees verder
  • Verhalen

    BN in Jordanië

    "Op een nacht kregen we een telefoontje dat ISIS op weg was naar Mosul. We hadden een half uur om te vluchten..."

    Lees verder
  • Verhalen

    Het verhaal van Noman

    Van Noman werd verwacht dat hij naar de Koranschool zou gaan. Lees hier meer over de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven in Griekenland.

    Lees verder