Bijzondere Noden
Doneer ook!

Waarom slachtoffers van droogte vaak vrouwen zijn

Waarom slachtoffers van droogte vaak vrouwen zijn

El Niño, een terugkerend natuurverschijnsel dat extreme droogte veroorzaakt, vormt een bedreiging voor 60 miljoen mensen. Onder hen zijn disproportioneel veel vrouwen en meisjes. Hoe komt dat?

Dagelijks gevecht

Veel watervoorzieningen zijn weggevaagd. Putten staan droog. Vrouwen moeten steeds langere afstanden afleggen om water te vinden, met zware kruiken op hun hoofd. In nijpende situaties moeten kinderen meelopen, vaak meisjes. Dat betekent geen onderwijs meer voor hen. Het lopen van steeds langere afstanden is overigens niet ongevaarlijk. Naast de brandende zon, die voor uitdroging en zonnesteken kan zorgen, is de weg lang niet altijd veilig. Hoe langer je onderweg bent, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met seksueel geweld.

De dagelijkse stress om genoeg water te vinden is zeker niet de enige last. Mannen vertrekken naar de steden in de hoop om werk te vinden (wat overigens vaak niet lukt). Vrouwen blijven achter en krijgen een dubbele verantwoording omdat ze naast het huishouden ook voor inkomsten moeten zorgen. De meeste gezinnen die op het platteland wonen zijn echter afhankelijk van kleinschalige landbouw. Maar met de heersende droogte levert dat niets meer op. Tanaka, een Zimbabwaanse moeder, probeert haar dagelijkse struggle uit te leggen. “Elke dag sta ik op met twee vragen: Hoe kom ik aan genoeg water? En hoe zorg ik voor inkomen? Als ik water ga halen, kost me dat zoveel tijd, dat ik niet meer naar de markt kan om potten te verkopen. We proberen elkaar als familie te helpen, maar dat lukt ook niet altijd.”

Taboe

Een vaak onbesproken onderwerp is persoonlijke hygiëne, die sterk achteruit gaat in geval van droogte. Als water schaars is wordt het vooral gebruikt als drinkwater en om te koken. Zeker als je maar 1 emmer per dag hebt, wat in zwaar getroffen gebieden geen uitzondering is. Dat veel vrouwen lijden onder slechte sanitaire voorzieningen en hun persoonlijke hygiëne hard achteruit gaat, blijft vaak onbesproken. Zeker tijdens de menstruatie is dit echt een probleem.

Migratie

Natuurrampen zoals El Niño brengen grote migratiestromen op gang. Als vrouwen moeten migreren komen ze vaak in situaties terecht waar ze kwetsbaar zijn. Ze zijn gemakkelijke slachtoffers voor uitbuiting en hebben geen zicht op veilig en betaald werk. Als noodoplossing belanden ze vaak in de prostitutie.

Bijzondere Noden steunt een project in Kenia, waarbij op verschillende manieren weerbaarheid tegen deze droogte wordt ontwikkeld voor de lange termijn. Lees er hier meer over.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Hoe besteden wij noodhulpinkomsten?

  Lees hier wat er achter de schermen bij Bijzondere Noden gebeurt.

  Lees verder
 • Verhalen

  Kerk met een groentetuin

  Anna werkt fulltime in de groentetuin van haar kerk in Uitkyk. “Mijn naasten zijn niet alleen kerkleden, maar ook mijn buren en dorpsgenoten die erg arm zijn."

  Lees verder
 • Nieuws/ Verhalen

  Waar gaat mijn geld voor Afrika naar toe?

  We zijn dankbaar voor de vele giften die we ontvingen en mochten uitdelen aan onze naasten in nood. Lees hier hoe uw donatie verlichting heeft gebracht.

  Lees verder
 • Verhalen

  HIV / Aids, wat is het probleem?

  Wereldwijd zijn 37 miljoen mensen besmet met het HIV-virus. Wat zijn de gevolgen en hoe wordt er hulp geboden?

  Lees verder