Bijzondere Noden
Doneer ook!

Waarom doen jullie dit voor ons?

Cuba is een van de focuslanden van Bijzondere Noden. Hier ondersteunen wij al enkele jaren verschillende projecten waaronder een gaarkeuken, latrines en projecten voor zieken en armen. Dit doet we via een plaatselijke reformatorische kerk.

Katia coördineert samen met haar collega Mileidys de projecten van de kerk in Cuba. Een van de personen die geholpen wordt is een oude man van 88 jaar. Als gevolg van een ziekte is hij halfzijdig verlamd. “Elke werkdag krijgen de man en zijn vrouw van de kerk een warme maaltijd. Ondanks dat praten heel moeilijk voor hem is, uit hij zijn dankbaarheid elke keer als we op bezoek komen. Hij is in de vijf jaar van zijn ziekte, nooit door de kerk vergeten. Dat vind hij erg bijzonder.”

De kerk maakt het verschil
Het is volgens Katia de taak van de kerk om de wezen, weduwen en kwetsbaren niet te vergeten. “De kerkelijke gemeente verzamelt kleren, geld, medicijnen en vele andere goederen om deze uit te delen met hen die dit nodig hebben. Zo is iedereen betrokken bij het werk.” De kerk heeft volgens haar een heel belangrijke positie in de samenleving. “Zij signaleert waar hulp nodig is, en kan daarin het verschil maken. Mensen buiten de kerk vragen zich dan af: ‘Waarom doen jullie dit voor ons?’ Dit geeft de mogelijkheid om over de liefde van Christus te spreken.”

“Nu prijzen ze God voor het oog van hun buren, en vertellen dat de kerk naar ze omziet.”

In de praktijk ziet Katia dat de Heere door hun werk wordt grootgemaakt. “We helpen ook een moeder samen met haar dochter met een verstandelijke beperking. Ze hadden niets dan twee oude matrassen. Nu prijzen ze God voor het oog van hun buren, en vertellen dat de kerk naar ze omziet. Katia spreekt ook namens de gemeenten in Cuba haar dank uit voor de hulp van de Gereformeerde Gemeenten. “Woorden schieten tekort als we onze broeders en zusters in Nederland willen bedanken voor hun hulp en gebed. Onze dank zal eeuwig zijn voor jullie ernst en liefde in het delen. Als kerk zien we daardoor grote dingen gebeuren. We geven daarin de Heere alle eer.”

Vergelijkbare verhalen

 • Nieuws/ Verhalen

  Er gloort hoop voor de Cubanen

  Armoede, staatsbedrijven én lichtpuntjes. Lees hoe Bijzondere Noden in een bijzonder land als Cuba hulp kan bieden.

  Lees verder
 • Verhalen

  Miguel werkt op de vuilnisbelt

  Veel toeristen in de Dominicaanse Republiek hebben geen idee van de strijd om het bestaan die veel inwoners van de sloppenwijken voeren.

  Lees verder