Bijzondere Noden
Doneer ook!

Overstromingen in Indonesië

Overstromingen in Indonesië

Zware regenval op 16 maart 2019 veroorzaakte in Sentani, een middelgrote stad aan de kust van het eiland Papoea, ernstige overstromingen en aardverschuivingen.

In de eerste nacht zijn ten minste vier dorpen boven de stad Sentani volledig verdwenen door de aardverschuivingen en watervloed, en andere dorpen werden bijna volledig begraven door puin. Honderden mensen vluchtten naar hoger gelegen gebieden. Naast huizen en gebouwen zijn ook wegen en bruggen verwoest, wat de hulpverlening ernstig bemoeilijkt.

Dagenlang is de regen doorgegaan en zijn er kleine aardbevingen en aanhoudende aardverschuivingen geweest. Overstromingen hebben zich elke dag voortgezet en er werden meer dorpen geëvacueerd. Het waterpeil van het Sentanimeer bleef stijgen, waardoor de vele dorpen die bij het meer liggen, ook geëvacueerd moesten worden. Er wordt gevreesd voor het uitbreken van ziekten als dengue, malaria, hepatitus en buiktyphus.

Het slachtofferaantal is opgelopen naar 99 doden, 93 vermisten en 84 zwaargewonden. Ruim 11.700 mensen zijn ontheemd. Ze worden opgevangen in scholen, kerken, sporthallen, overheidsgebouwen en vergaderzalen. Maar veel van deze locaties bereiken nu hun limiet en moeten beginnen met het verplaatsen van vluchtelingen naar locaties die beter zijn ingericht, over noodvoorzieningen beschikken en mensen kunnen opvangen tot er permanente oplossingen voor hen gevonden zijn om hun leven opnieuw op te bouwen.

“Lokale hulporganisaties hebben financiële steun nodig voor opvanglocaties, herstelwerkzaamheden en het uitdelen van basis levensmiddelen.”

Bijzondere Noden heeft een eerste noodhulpbijdrage gedaan en is in gesprek met verschillende lokale hulporganisaties. Zij hebben financiële steun nodig om hulp te kunnen bieden in de vorm van opvanglocaties met noodvoorzieningen en semi-permanente onderkomens voor vluchtelingen van wie de huizen zijn weggevaagd en die waarschijnlijk niet terug kunnen keren vanwege de potentiële risico’s in hun woonplaats. Daarnaast vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan beschadigde huizen en worden basis levensmiddelen uitgedeeld, zodat vluchtelingen wiens huizen zijn overstroomd en wiens bezittingen verloren zijn gegaan, zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar hun huis.

Helpt u mee om verdere noodhulp mogelijk te maken?

Vergelijkbare verhalen