Bijzondere Noden
Doneer ook!

Op bezoek in Noord Irak

Deze zomer is er vanuit Bijzondere Noden een bezoek gebracht aan Noord Irak. Om te zien of en hoe de hulptransporten vanuit Nederland de vluchtelingen ondersteunen. Om contacten aan te gaan en te versterken. Maar vooral ook om mensen te laten merken dat we hen niet vergeten zijn. Hieronder zomaar wat indrukken van de afgelopen dagen.

Indrukwekkend zijn de verhalen. Mensen die álles moesten achterlaten op hun vlucht. Maar die dan tóch zeggen: ‘het is goed voor ons geweest, want we waren teveel gehecht aan geld en goed.’ Mensen die getraumatiseerd of depressief zijn, omdat hun kind is overleden tijdens de vlucht. En in alle verhalen is de wanhoop aangrijpend. Want hoe zal de toekomst er uitzien? Ís er wel een toekomst?

Drukkend is de warmte. Een groot deel van de dag is het meer dan veertig graden. De zon blakert het asfalt en de huizen in de kampen. Één vraag komt telkens weer terug: ‘kunnen jullie zorgen dat we een groter deel van de dag elektriciteit hebben?’ Zonder elektriciteit zijn ventilatoren, airco’s en koelkasten niet bruikbaar.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Kinderen die blij zijn met het speelgoed uit Nederland, omdat ze al hun speelgoed moesten achterlaten op de vlucht. Ouders die blij zijn omdat ze hun kinderen weer zien lachen. En vooral ook de groei van de kerk. Het zijn geen grote aantallen, maar toch is er groei. Door de praktische ondersteuning van de kerk komen moslims die teleurgesteld zijn in de islam in aanraking met het Evangelie. Naamchristenen gaan de waarde zien van een levend geloof. In de woorden van een voorganger: ‘De duivel dacht dat hij het christenen moeilijk kon maken door ISIS, maar God heeft er een betere bedoeling mee.’

Meer lezen over het werk van Bijzondere Noden in Irak? Klik hier

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Reisverslag Irak – 3 ‘Ik dank God!’

  Verwoesting, verdriet en verlatenheid. Maar ook hoop! Op bezoek in Irak - deel 3

  Lees verder
 • Verhalen

  Reisverslag Irak – 1 Uitzichtloos

  Verwoesting, verdriet en verlatenheid. Maar ook hoop! Op bezoek in Irak - deel 1

  Lees verder
 • Verhalen

  Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

  "Mijn moeder is spoorloos en mijn vader heeft me verstoten." Maryam werd ontvoerd door IS-strijders; lees hier haar indrukwekkende verhaal.

  Lees verder
 • Verhalen

  Het verhaal van Noman

  Van Noman werd verwacht dat hij naar de Koranschool zou gaan. Lees hier meer over de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven in Griekenland.

  Lees verder