Bijzondere Noden
Doneer ook!

“Ons kan getuig van seeën”

“Ons kan getuig van seeën”

De Zuid-Afrikaanse Marumo Kagisang kijkt glazig voor zich uit. Haar ogen verraden de leegte in haar hart en de overmatige alcohol in haar bloed. Het gaat niet goed met haar. Niet goed met haar ernstig zieke man, niet goed met haar vier hongerige kinderen. Niet goed met haar portemonnee. De problemen lijken steeds erger te worden, alsof ze in een cirkel van verlies is beland waar ze niet meer uit kan stappen.

Een paar jaar later

Met een gebogen rug staat Marumo in haar tuintje. “Mensen die geholpen willen worden, moeten ook meehelpen in de tuin”, hadden de mensen van de kerk gezegd. En wat heeft dat haar leven ongelofelijk veranderd! In de grote tuin van de kerk leerde ze tuinieren, groenten verbouwen en kuikens verzorgen. Na een tijdje kreeg ze haar eigen tuintje en haar eigen kuikens. Twee keer per dag kan haar gezin nu eten. Wat over is, verkoopt ze aan anderen.

Maar de fysieke hulp was niet het enige. Hoe meer tijd ze doorbracht in de tuin van de kerk, hoe beter ze ging begrijpen waar de liefdadigheid van deze gemeenteleden vandaan kwam. God was hun Fundament! Daar wilde ze meer over weten. En hoe meer ze te weten kwam van deze mensen en hun God, hoe meer haar leven veranderde. Alsof een stroom van zegeningen over haar werd uitgegoten. Het begon met het simpelweg ontvangen van eten en zet zich nu door in haar privéleven.

Haar relaties werden gezonder. Ze leerde nederig te zijn, van andere mensen te houden en iets voor hen te doen. Samen met haar kinderen volgt ze catechisatie om het Woord van God beter te leren begrijpen. Ook in haar huishouden werd de verandering zichtbaar; het lukt Marumo nu om alles goed te wassen en schoon te houden. Onlangs heeft ze nog uit zichzelf de hele kerk schoongemaakt, zonder vergoeding. Het was geen grote opgave. Ze deed het graag, uit dankbaarheid voor alles wat de Heere haar schenkt. Hij veranderde haar leven. God zij alle lof en eer!

“Ons kan getuig van seën (zegen) oor die projek en dat dit baie (veel) mense se lewens indringend raak. Dankie vir u milde bydrae en u ondersteuning. Ons waardeer dit geweldig baie. Dit is vir ons ’n voorreg om andere te help.”

Doorgevende impact

Het verhaal van Marumo is één van de vele, stuk voor stuk unieke impactverhalen. Het groentetuin- en kippenproject in Zuid-Afrika raakt op dit moment het leven van zo’n 250 volwassenen en 700 kinderen en breidt zich steeds verder uit. 

Lees meer informatie over ons groentetuin- en kippenproject in Zuid-Afrika op deze projectpagina.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  “Waar zijn de negen?”

  "We doen ons werk niet om er dankbaarheid voor te ontvangen." Frank van der Maas, projectleider bij CBR Effata, deelt zijn ervaringen met ons.

  Lees verder
 • Verhalen

  Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

  "Mijn moeder is spoorloos en mijn vader heeft me verstoten." Maryam werd ontvoerd door IS-strijders; lees hier haar indrukwekkende verhaal.

  Lees verder