Bijzondere Noden
Doneer ook!

Nigeriaanse jongeren kiezen een vak apart!

Nigeriaanse jongeren kiezen een vak apart!

Nigeriaanse jongeren kiezen een vak apart!

De energieke, veertienjarige Doris stuitert bijna van haar stoel wanneer ze de dingen opsomt waar haar liefde naar uit gaat. “Ik houd van rijst en saus, ik houd van school, ik houd van onderwijs…” Met een lagere stem voegt ze er aan toe: “Want zonder onderwijs kun je niks bereiken.” En dan vervolgt ze haar liefdeslijst: “Ik houd van mijn dorp, ik houd van mijn ‘mommy’, ik houd van de schooldirecteur en ik houd van de directieleden. Oh, en ik houd van mijzelf.” Met een lachend gebaar grijpt ze haar stoel vast om er niet van af te vallen. “Liefde is leven.”

Discipline en verantwoordelijkheid
Eén van de redenen waarom Doris zoveel van haar school houdt, is de discipline die er wordt gehanteerd. “Ik vind het uniek hoe de JCSS ons leert om samen te werken en verantwoordelijkheid te dragen”, vertelt Doris. “We moeten elkaar adviseren en op elkaar letten, omdat we ook op het gedrag van anderen worden aangesproken. In de laatste klas krijgt iedereen een eigen rol. Je krijgt bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor de Bijbelstudie of de hygiëne. Zo is niemand passief en dragen we met elkaar bij.” Haar levendige gebaren benadrukken haar enthousiasme voor het onderwijs. Met een lach op haar gezicht voegt ze er aan toe: “Ik wil de leerlingen in Nederland ook aansporen om van school te houden en om met heel hun hart naar God te verlangen en Zijn geboden te houden.”

Hindernissen
Haar zonnige houding lijkt in contrast te staan met de hindernissen die haar wachten. “Er is weinig werk in Nigeria”, vertelt Doris. “Een baan vinden is hier ontzettend moeilijk. Ik studeer en houd van leren, maar hoe moet ik later in mijn levensonderhoud voorzien als ik geen baan kan vinden?” Doris is niet de enige die deze vraag stelt. De kwaliteit van het onderwijs op de John Calvin School is goed, maar voor dergelijke theoretische opleidingen zijn de banen in de omgeving erg schaars. Twee keuzes blijven over: naar de stad verhuizen, waar het risico op werkloosheid en losbandigheid groot is, of in de omgeving blijven met minimale inkomsten.

Vakonderwijs
De JCSS wil graag verandering brengen in deze situatie. Om in Izzi aan het werk te komen, hebben de jongeren meer praktische vaardigheden nodig. De JCSS wil daarom vakonderwijs aanbieden op tenminste zes vakgebieden: telefoon- en computerreparatie, solar- en elektrotechniek, catering, leerbewerking, houtbewerking en technisch tekenen. De juniorstudenten (jaar 1 tot 3) krijgen de basis van alle vaktrainingen mee. De seniorstudenten (jaar 4 tot 6) kiezen een vak en worden daarin grondiger opgeleid. Voor kwalitatief goed vakonderwijs ontbreken op dit moment nog de nodige middelen. Daarom is er extra financiële steun nodig voor de aanschaf van materialen voor alle vakken en de bouw van drie praktijklokalen voor houtbewerking, elektrotechniek en catering.

Klik op het artikel om Noodklok nr. 159 door te bladeren.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Een koffer vol levenslessen

  Een groep jongeren zette afgelopen zomer ‘Koers’ naar Jordanië om te luisteren en te ontmoeten. Lees hier hun reisverslag.

  Lees verder
 • Verhalen

  Een bijzonder bezoek aan de gemeente van Jordanië

  Echtpaar Everse uit de gemeente Rhenen heeft tijdens hun...

  Lees verder