Bijzondere Noden
Doneer ook!

Op huisbezoek bij Chinedu

Op huisbezoek bij Chinedu

Frank van der Maas is projectbegeleider van CBR Effata in Nigeria. In zijn laatste nieuwsupdate vertelt hij over de situatie in Nigeria met betrekking tot corona en neemt hij u mee op ‘huisbezoek’ naar één van de dorpen.

“In Afrika neemt de corona gelukkig af. De strenge regels zijn minder geworden, en in oktober zijn de scholen weer open gegaan. Na 6 maanden waren we er wel aan toe. De eindexamens zijn afgerond en de gewone lessen zijn verdeeld in een ochtend- en middag-groep. We lopen nu allemaal met een masker en proberen een beetje afstand te houden. De sfeer is goed en we zijn dankbaar dat er zo weinig zieken zijn.

Nu jullie steeds meer binnen moeten blijven, neem ik jullie in gedachten mee naar buiten, op een “huisbezoek” naar één van de dorpen: Vandaag gaan Emeka en ik op de motor naar een dorp op ongeveer een uur afstand van ons centrum. Eerst een stuk asfalt en daarna over een zandweg. Het is middenin het regenseizoen: als we niet verder kunnen rijden, lopen we een stukje tussen de yam-hopen. Als we door een diepe plas moeten, stoppen we de uitlaat van de motor dicht met een pluk gras. En als het begint te regenen, stoppen we onze papieren en telefoon in een plastic tas en glibberen we verder over de klei-achtige weg. Omdat het rond de 30 graden is, droog je na een regenbui weer snel op. 

We komen aan bij het dorp van Chinedu. We kregen zijn naam via iemand van de kerk. Op de markt vragen we de weg naar zijn huis. Een kind springt bij ons op de motor en wijst de weg. “Links” betekent “rechts” maar we komen er. Een moeder zit met 6 kleine kinderen voor een hutje zonder deur. We vragen naar Chinedu maar die is er niet. Hij is doof geboren, zo’n 16 jaar oud en heeft in zijn dorp de gewone lagere school gedaan. Hij verdient nu geld in de stad met het sjouwen van balen rijst. Zijn moeder is erg achterdochtig en wil nauwelijks met ons praten. Ze zegt dat de vader ziek is en niet thuis. We blijven rustig zitten en praten met de broertjes en zusjes, die vertellen dat Chinedu een slimme jongen is. Onverwacht komt de vader uit het “hutje zonder deur” naar buiten. Hij is blind maar heeft alles gehoord. Het gesprek gaat verder. Hij ziet het niet zitten dat Chinedu naar onze middelbare school gaat, 6 jaar is niet te overzien… Maar een jaar bij ons meelopen als timmerman of fietsenmaker is een goed idee. Hij belooft met Chinedu naar ons toe te komen.”

Wilt u meer weten over dit prachtige project? Lees dan verder op de projectpagina.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  “Waar zijn de negen?”

  "We doen ons werk niet om er dankbaarheid voor te ontvangen." Frank van der Maas, projectleider bij CBR Effata, deelt zijn ervaringen met ons.

  Lees verder
 • Verhalen

  Diaconale nood in Nigeria

  Veel weduwen in Izi werken op het land of maken palmolie. Ze moeten hard werken om rond te komen en verrichten zwaar werk.

  Lees verder