Bijzondere Noden
Doneer ook!

Miguel werkt op de vuilnisbelt

Het bestaan in een sloppenwijk

Hoe oud zou Miguel zijn? Een jaar of twaalf? Hij is in ieder geval degene die de kost verdient voor het gezin. Zijn moeder is verslaafd aan alcohol en is slechts zo nu en dan in staat wat te verdienen. Zijn vader? Die was al verdwenen voordat hij geboren werd. Waar Miguel werkt? Op de vuilnisbelt.

Miguel woont in de sloppenwijk El Cacique, in de stad Santo Domingo. Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Dit land, met een heerlijk klimaat en prachtige stranden, is een ideale vakantiebestemming. Veel toeristen weten echter niet van de strijd om het bestaan die veel inwoners van de sloppenwijken voeren. Veel inwoners van El Cacique komen, evenals Miguel, uit Haïti. Ze zijn naar de Dominicaanse Republiek gekomen om te werken op de suikerrietplantages. Door de mechanisering van de landbouw zijn veel banen op de plantages verdwenen. De Haïtiaanse gastarbeiders zijn nauwelijks opgeleid en kunnen daarom geen werk vinden. Schoolgeld voor hun kinderen is voor hen onbetaalbaar.

Omdat ze geen identiteitspapieren hebben, hebben ze ook geen toegang tot medische zorg. Trots vertelt Miguel over zijn werk. Samen met zijn vriend wacht hij op de volle vuilniswagens die regelmatig het terrein oprijden. Eén van beiden probeert zoveel mogelijk koper, aluminium en plastic uit het afval weg te grissen. De ander bewaakt de buit van die dag. Aan het eind van de dag verkopen ze de gevonden materialen aan een handelaar. Als hij een ‘goede dag’ heeft, kan hij wel 400 pesos (ongeveer 7 euro) verdienen. Terwijl hij dit vertelt komt er juist een volle vuilniswagen het terrein op rijden. Van alle kanten komen er mannen, vrouwen en kinderen aangerend. Als de vuilniswagen zijn vracht lost, duikt iedereen zonder aarzelen in de vuilnis. Dit is niet zonder gevaar. Regelmatig ontstaan er onderlinge conflicten over de vondsten. Omdat velen gewapend zijn hebben deze conflicten soms zelfs een dodelijke afloop!

Van de vuilnisbelt naar school

Miguel is maar één van de vele kinderen die leven op de vuilnisbelt. Een vader hebben zij vaak niet, mannen ontvluchten de verantwoordelijkheid van hun gezin. De moeders proberen het hoofd boven water te houden door te werken als schoonmaakster of op de vuilnisbelt. Velen zien geen andere uitweg dan prostitutie om aan eten voor hun kinderen te komen. De laatste tijd is Miguel minder vaak op de vuilnisbelt te vinden. Elke morgen kan hij zijn maag vullen in het ontbijtprogramma van Sociedad Lucas. Deze organisatie voorziet 100 kinderen uit El Cacique van een ontbijt, psychologische hulp en gratis onderwijs.

De medewerkers vertellen de kinderen Bijbelverhalen en bidden met hen. Miguel wordt ook geholpen bij zijn schoolwerk en gemotiveerd om zich in te zetten voor zijn toekomstdroom: graag zou hij in de toekomst een opleiding tot ingenieur volgen. Voor ons lijkt deze carrière misschien onmogelijk, maar bij God zijn toch alle dingen mogelijk?

Bijzondere Noden steunt het werk van Sociedad Lucas zodat kinderen als Miguel weer toekomstperspectief krijgen. Lees hier meer over dit project.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

  "Mijn moeder is spoorloos en mijn vader heeft me verstoten." Maryam werd ontvoerd door IS-strijders; lees hier haar indrukwekkende verhaal.

  Lees verder
 • Nieuws/ Verhalen

  Er gloort hoop voor de Cubanen

  Armoede, staatsbedrijven én lichtpuntjes. Lees hoe Bijzondere Noden in een bijzonder land als Cuba hulp kan bieden.

  Lees verder