Bijzondere Noden
Doneer ook!

Livestream Oekraïne

Livestream Oekraïne

In een korte livestream geven we een terugkoppeling over ‘Twaalf maanden noodhulp in Oekraïne’. In 20 minuten tijd vertellen we welke initiatieven er zoal zijn geweest en wat de stand van zaken is.

Inhoud

– Johan de Jong en Jan Drost vertellen over de rol van hun deputaatschappen.
– Marlene Pors vertelt over de ontwikkelingen in de noodhulp.
– Arno Kortleven deelt zijn ervaringen over de situatie en hulp in Oekraïne.

Terugkijken

Overige vragen

Na de livestream ontvingen we nog enkele vragen. Deze beantwoorden we hieronder:

Zoals in het nieuws ook zichtbaar is ligt het zwaartepunt bij Bachmut. Dat neemt niet weg dat er ook veel zware gevechten worden geleverd in de nabije omgeving op plekken die minder bekend zijn. Zo zijn er zware gevechten bij Kupyansk/Купянск in Kharikvaska oblast en ook in Woegledar / Вугледар en naastliggende regio wat ten Zuidwesten van Donetsk ligt. Dat zijn plekken waar veel aanvallen van grondtroepen zijn.

Verder zijn er aan de hele Noordoost-, Oost- en Zuidoost- en grens veel plekken die bijna dagelijks beschoten of gebombardeerd worden, maar waar minder grondgevechten plaats vinden.

Bachmut is veel in het nieuws en er is veel hulp nodig, maar het is zeker niet het enige stukje front waar hulp nodig is.

Al enkele maanden wordt er via plaatselijke partners hulp verleend in Toretsk en omstreken, dat is een stadje dat ook in de frontlinie ligt en tot het rayon Bachmut behoord. Daar vandaan worden ook af en toe ritten ondernomen naar Bachmut zelf, al is er daar nauwelijks burgerbevolking meer aanwezig.

Laatst is er nog een busje bezorgd voor het ziekenhuis is Toretsk, dat behoort tot het rayon Bachmut. Ook hebben we in de stad Bachmut zelf pas nog een generator gebracht voor een andere noodhulp organistatie die daar de contacten en mogelijkheden niet voor had.

De realiteit is dat veel plekken die media-aandacht krijgen voldoende hulp helpen, maar dat er andere steden in de buurt ‘vergeten’ worden.

Jazeker. Zoals gewoonlijk werken we graag met organisaties die een vergelijkebare visies hebben. We hebben dan ook christelijke contacten in de noodhulp van Oekraïne. Denk aan organisaties als World Relief en World Renew. Zij werken ook via plaatselijke kerken.

Buitenlandse kerken kiezen er soms ook voor om via ons te steunen. Denk aan kerken zoals de NRC vanuit Amerika.

De boekjes (ook andere uitgaven in Oekraïens en Russisch) kunnen kosteloos besteld worden via de webshop van de Evangelisatie.