Bijzondere Noden
Doneer ook!

Licht op donker Lesbos

Licht op donker Lesbos

Update 03-2020 | De situatie op Lesbos escaleert. Van onze contactpersoon horen we bizarre verhalen over het geweld op het eiland. “Het is confronterend voor me om te merken dat dit geweld en deze spanning voor de mensen in het kamp [Moria] niets nieuws is. Een vertaler liet merken dat dit een dagelijkse realiteit voor hen is. Onveilig, ongewenst. Ik leer hen iets beter te begrijpen door de situatie waar we nu zelf in zitten.” Om veiligheidsredenen kunnen we actuele informatie over de toestanden niet online delen. Daarom houden we het bij deze oproep vanaf het Griekse eiland:

Please pray:
For peace on this Island!
For softened hearts.
For the authorities making the right decisions and thus making an end to the suffering for both the local community and the refugees on Lesvos.
For wisdom in our own decisions and God’s protection for all our volunteers.

Waarom ben je hier? Waarom doe je dit?

“Met lood in de schoenen kom ik weer aan in kamp Moria. Alles is nog nat van de regen van vannacht. Het is niet om aan te zien hoe een familie de dag tegemoet gaat in een ingestorte tent. De plastic tentstokjes hebben het gewicht van de regen niet kunnen houden.”

Aan het woord is Hanneke Mauritz, vrijwilliger op het Griekse eiland Lesbos. Ze biedt hulp aan de vele vluchtelingen in het overvolle kamp. Er is plaats voor 3.000 mensen, maar nu wordt het kamp en de omgeving bevolkt door bijna 14.000 vluchtelingen. “Als ik ’s ochtends naar het infopunt wil gaan in het kamp moet ik me eerst letterlijk door honderden lijven wurmen. Honderden mensen… Allemaal hebben ze vragen en zorgen, die bij ons neergelegd worden. Allemaal hebben ze alles achter moeten laten. Wat ze wel hebben meegenomen zijn trauma’s en verschrikkelijke herinneringen.”

Alles overboord

Door de internationale afspraken die er zijn gemaakt, kunnen de vluchtelingen niet zomaar verder reizen. De gemiddelde wachttijd voor het eerste interview is nu 2 jaar. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een echtpaar met een gehandicapt dochtertje van vier. “Tijdens onze overtocht vanuit Turkije hebben we onze bagage overboord moeten gooien. Nu zijn we de medische gegevens van onze dochter kwijt. Ze kan alleen maar melk drinken, maar dat kunnen we niet betalen. We weten niet wat we moeten doen. Binnen in het kamp is geen plek voor ons. We moeten wachten op alle procedures voordat we het kamp uit kunnen.”

Ruimte voor het evangelie

Door deze trage procedures raakt het kamp overbevolkt en is er niet genoeg geld om zelfs maar de meest basale zaken aan te schaffen. Inmiddels is de herfst in Griekenland ook begonnen. Mensen die geen tentzeil hebben, proberen verwoed manieren te vinden om hun bezittingen droog te houden. Hanneke: “Door de slechte omstandigheden zitten veel mensen echt in een overlevingsmodus. Dan is het eerst zaak dat ze in hun dagelijkse behoefte worden voorzien. Als je hongerig en vies bent, is er geen ruimte voor een gesprek over het evangelie. Je gaat niet naar een kerkdienst als je bang bent dat je deken gestolen wordt terwijl je weg bent.”

De kerkdiensten en Bijbelstudies die Euro Relief biedt, mogen niet in kamp Moria zelf worden gehouden. Openlijke evangelisatie is niet toegestaan, maar Hanneke maakt vaak mee dat een vraag van een vluchteling een aanleiding biedt voor een mooi gesprek. “Op onze kleding staat duidelijk dat wij vrijwilligers zijn. Daar krijgen we vaak vragen over: “Waarom ben je hier? Waarom doe je dit?”

Deze gelegenheden grijpen we graag aan om het evangelie te delen. Vanuit die vragen kunnen we uitleggen wat Jezus Christus heeft gedaan en dat dát voor ons de drijfveer is om te zorgen voor onze naasten op de vlucht.”

Lees Noodklok 156 over het thema ‘Hulp dichtbij’. (Klik op het artikel.)

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Het verhaal van Noman

  Van Noman werd verwacht dat hij naar de Koranschool zou gaan. Lees hier meer over de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven in Griekenland.

  Lees verder
 • Nieuws/ Verhalen

  Tips voor hulp aan vluchtelingen

  Ook in Nederland kunt u helpen!

  Lees verder