Bijzondere Noden
Doneer ook!

Kerstcollecte 2019

Kerstcollecte 2019

Op dit moment is het in Zimbabwe gortdroog. In grote delen van het land heerst een voedselcrisis. Helpt u mee?

Theofilus is een blinde jongen met een hart voor muziek. Enthousiast speelt hij op zijn marimba als wij de muziekklas een bezoekje brengen. Feilloos weet hij de goede toon aan te slaan. En dat wil hij blijven doen, vertelt hij ons. Het is zijn droom om later als professioneel muzikant aan de slag te gaan. De ouders van Theofilus wonen in de buurt van de blindenschool. Op een klein stukje grond verbouwen ze maïs om zichzelf en hun acht kinderen te voeden. Beiden zijn ze blind. De vader van Theofilus zat in zijn kindertijd ook op de blindenschool en kan, door wat hij daar leerde, samen met zijn vrouw zelfstandig voor zijn kinderen zorgen.

Veel Zimbabwanen zijn, net als de ouders van Theofilus, voor hun dagelijks leven afhankelijk van hun eigen oogst. Maar op dit moment is het in Zimbabwe gortdroog. Er is nauwelijks regen gevallen dit jaar. De laatste oogst is deels verloren gegaan door de cycloon Idai en de oogst van dit jaar dreigt ook te mislukken. Daarom moeten ze nu eten inkopen. Maar ook dat is moeilijk. Door hyperinflatie is het eten in Zimbabwe onbetaalbaar. In grote delen van het land is sprake van een voedselcrisis.

Doven- en blindenschool
Bijzondere Noden steunt al jarenlang twee scholen in Zimbabwe: de Masvingo dovenschool en de Copota blindenschool. Naast financiële steun van BN ontvangen deze scholen overheidsgeld voor de begeleiding van leerlingen naar een plek in de maatschappij. Echter, deze bijdrage is sterk afhankelijk van de economische situatie van het land. Omdat het land op dit moment in een financiële crisis verkeert, is deze bijdrage minimaal. De verwachting is dat deze bijdrage op korte termijn zelfs stop gezet gaat worden.

Noodhulp via CBAP
Daarnaast steunen wij in Zimbabwe de organisatie Community Based Aid Programme. CBAP richt zich op gemeenschapsontwikkeling door onder meer trainingen, kippenprojecten en schoolvoorzieningen. Op dit moment verleent de organisatie ook noodhulp aan duizenden huishoudens in het Masvingo district die te lijden hebben onder ernstige hongersnood. Lees hier meer over het noodhulpproject.

Waar gaat uw kerstcollectegift naar toe?
Veel gemeenten houden een diaconale kerstcollecte voor onze kwetsbare naasten in Zimbabwe, om samen de handen ineen te slaan tegen de mislukte oogsten, hongersnood en doven en blinden die verstoten worden door de maatschappij. Met uw gift helpt u om:
• Gezinnen te voorzien van voldoende eten voor de komende maanden;
• Landbouwadvies en goede kwaliteit zaaigoed te geven voor voedselzekerheid op de lange termijn;
• Doven en blinden christelijk basis- en praktijkonderwijs te bieden om hen voor te bereiden op een hoopvolle toekomst.

U kunt uw bijdrage ook overmaken o.v.v. Kerstcollecte Zimbabwe. Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Impressie reis Zimbabwe

  Nieuwe hoop voor doven en blinden in Zimbabwe

  Lees verder
 • Verhalen

  Waarom slachtoffers van droogte vaak vrouwen en meisjes zijn

  Tanaka, een moeder in Zimbabwe: “Elke dag sta ik op met twee vragen: Hoe kom ik aan genoeg water? En hoe zorg ik voor inkomen?"

  Lees verder