Bijzondere Noden
Doneer ook!

HIV / Aids, wat is het probleem?

HIV / Aids, wat is het probleem?

Wereldwijd zijn 36,9 miljoen mensen besmet met het HIV-virus. Het virus breekt langzaam maar zeker het hele afweersysteem van het lichaam af. Van elke kleine infectie wordt je flink ziek, totdat het afweersysteem zo zwak is dat de aidspatiënt overlijdt. Gelukkig zijn er goede medicijnen voor deze ziekte, maar als je geïnfecteerd bent, weet je dat niet altijd. En als je ver van de kliniek woont, of niet naar de kliniek durft omdat je je schaamt voor de ziekte, dan slik je geen medicijnen. En als je niet genoeg gezond eten hebt, kunnen de medicijnen zelfs ook nog flinke bijwerkingen hebben. Zomaar wat redenen waarom nog steeds mensen overlijden aan aids. In 2017 waren dat er 940.000.

Wat zou jíj doen?

In KwaZulu Natal, de provincie waar ds. Schoeman en Nkanyiso wonen en werken, is 40% van de mensen besmet met het HIV-virus. Omdat het virus overgedragen wordt door onveilige seksuele contacten kun je de conclusie trekken dat het eigen schuld is als je besmet wordt. En het is zeker waar dat verkeerd gedrag vaak de oorzaak is van de verspreiding van het virus. Maar wat zou jíj doen als je…
… geen ouders hebt en je oom beloofd om schoolgeld te betalen, als je tenminste met hem slaapt?
… geen opleiding, geen werk en geen mogelijkheid hebt om te trouwen omdat je dan eerst een hoge bruidsschat moet betalen?
… man in de stad werkt en eens in de drie maanden thuiskomt, terwijl je vermoedt dat hij met meerdere vrouwen heeft geslapen in tussentijd?
… ouders HIV-positief zijn en jij tijdens de geboorte ook het virus overgedragen krijgt?

Dit zijn zomaar wat vragen waar de meeste jongeren in KwaZulu Natal mee te maken hebben. De organisatie CMD helpt jongeren de juiste keuzes te maken zodat ze niet besmet worden. Ook geven zij thuiszorg aan aidspatiënten en helpen ze mensen die besmet zijn om op een goede manier te leven. Ook in andere landen zijn er soortgelijke programma’s. En die hebben effect! In het kader van wereldaidsdag (1 december) publiceerde UNAIDS dat elk jaar het aantal mensen dat besmet wordt verder afneemt en inmiddels hebben wel 15,8 miljoen mensen die besmet zijn toegang tot medicijnen. En aan die verdere afname hebben de Zuid Afrikaanse kerken samen met de Gereformeerde Gemeenten (en jij dus ook) een klein steentje bijgedragen. Een teken van hoop!

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Kerk met een groentetuin

  Anna werkt fulltime in de groentetuin van haar kerk in Uitkyk. “Mijn naasten zijn niet alleen kerkleden, maar ook mijn buren en dorpsgenoten die erg arm zijn."

  Lees verder
 • Verhalen

  Miguel werkt op de vuilnisbelt

  Veel toeristen in de Dominicaanse Republiek hebben geen idee van de strijd om het bestaan die veel inwoners van de sloppenwijken voeren.

  Lees verder