Bijzondere Noden
Doneer ook!

Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

April 2017

Hartverscheurend is de aanblik van Maryam, een veertienjarig Jezidi-meisje, dat enkele maanden geleden vrijgelaten is door IS. Op haar elfde werd ze ontvoerd en verloot onder verschillende mannen. Hakkelend stoot ze wat woorden uit: “Meteen na de eerste tien minuten dat ik ontvoerd was, werd ik verkracht. Daarna dagelijks, meerdere keren per dag. Twee keer werd mijn arm gebroken. Mijn moeder is nog steeds spoorloos en mijn vader heeft mij verstoten om ik onrein ben geworden.”

“Mijn vader heeft mij verstoten omdat ik onrein ben geworden.”

Haar ogen staan leeg. Er is geen uitdrukking van wanhoop of angst op haar gezicht. Geen tranen. Ze vertelt zakelijk, zonder veel emoties. Wel heeft ze een zenuwtrek op haar gezicht en hakkelt ze, waarschijnlijk een gevolg van de verdovende middelen die ze toegediend kreeg. Op de vraag hoe ze de toekomst voor zich ziet, antwoordt ze: “Ik wil niets. Mijn leven is voorbij.”

December 2018

Nu, bijna twee jaar later, vragen we opnieuw hoe het met haar gaat. “Het voelt alsof Bijzondere Noden mij heeft geadopteerd”, glimlacht ze. Ze hakkelt nog steeds, maar haar ogen staan heel anders. Haar vader heeft haar weer onder zijn hoede genomen en ondanks hun jezidische afkomst bezoekt Maryam de Bijbelschoollessen van de protestantse kerk.

Martin ten Caat en Henk Jan van der Weerd, organisatoren van de werkgroep Hulp Irak, waren erg onder de indruk van het werkbezoek en de ontmoeting met Maryam en hebben verschillende gemeenten en scholen aangespoord om actie te voeren. Hun inzet en warme betrokkenheid leidde ertoe dat de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen besloten heeft om het geld van het Business College beschikbaar te stellen voor een oogoperatie van Maryam. Haar familie had geen geld voor deze behandeling.

“Als jullie er niet waren geweest, was ik mijn ogen kwijtgeraakt”, zegt Maryam. Ze volgt nu naailessen en durft voorzichtig weer te hopen op een betere toekomst. “Gods zegen”, wenst ze ons in het Nederlands toe.

Vergelijkbare verhalen

 • Nieuws/ Verhalen

  Boodschap vanuit Irak

  Een ex-moslim deelt zijn verhaal. “Ik had alles al ingepakt. Mijn kleding, geld, papieren. En mijn Bijbel..."

  Lees verder
 • Verhalen

  Column: waarom God?

  Cynthia Nieuwland, communicatiemedewerker van Bijzondere Noden, bezocht Nigeria en deelt haar ervaring over een...

  Lees verder