Bijzondere Noden
Doneer ook!

Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

April 2017

Hartverscheurend is de aanblik van Maryam, een veertienjarig Jezidi-meisje, dat enkele maanden geleden vrijgelaten is door IS. Op haar elfde werd ze ontvoerd en verloot onder verschillende mannen. Hakkelend stoot ze wat woorden uit: “Meteen na de eerste tien minuten dat ik ontvoerd was, werd ik verkracht. Daarna dagelijks, meerdere keren per dag. Twee keer werd mijn arm gebroken. Mijn moeder is nog steeds spoorloos en mijn vader heeft mij verstoten om ik onrein ben geworden.”

“Mijn vader heeft mij verstoten omdat ik onrein ben geworden.”

Haar ogen staan leeg. Er is geen uitdrukking van wanhoop of angst op haar gezicht. Geen tranen. Ze vertelt zakelijk, zonder veel emoties. Wel heeft ze een zenuwtrek op haar gezicht en hakkelt ze, waarschijnlijk een gevolg van de verdovende middelen die ze toegediend kreeg. Op de vraag hoe ze de toekomst voor zich ziet, antwoordt ze: “Ik wil niets. Mijn leven is voorbij.”

December 2018

Bijna twee jaar later vragen we opnieuw hoe het met haar gaat. “Het voelt alsof Bijzondere Noden mij heeft geadopteerd”, glimlacht ze. Ze hakkelt nog steeds, maar haar ogen staan heel anders. Haar vader heeft haar weer onder zijn hoede genomen en ondanks hun jezidische afkomst bezoekt Maryam de Bijbelschoollessen van de protestantse kerk.

Martin ten Caat en Henk Jan van der Weerd, organisatoren van de werkgroep Hulp Irak, waren erg onder de indruk van het werkbezoek en de ontmoeting met Maryam en hebben verschillende gemeenten en scholen aangespoord om actie te voeren. Hun inzet en warme betrokkenheid leidde ertoe dat de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen besloten heeft om het geld van het Business College beschikbaar te stellen voor een oogoperatie van Maryam. Haar familie had geen geld voor deze behandeling.

“Als jullie er niet waren geweest, was ik mijn ogen kwijtgeraakt”, zegt Maryam. Ze volgt nu naailessen en durft voorzichtig weer te hopen op een betere toekomst. “Gods zegen”, wenst ze ons in het Nederlands toe.

April 2019

Een half jaar later, tijdens een volgend bezoek aan Irak, zouden we opnieuw een ontmoeting hebben met Maryam en haar vader. Haar moeder was nog steeds vermist. De ontmoeting werd echter afgezegd, vanwege goed nieuws: Maryam had gehoord dat haar moeder was gevonden! Op de dag dat wij Maryam zouden ontmoeten, was ze met haar vader naar de grens met Jordanië gereisd om haar moeder op te halen.

Dit werd echter een afschuwelijke ervaring: de vrouw was haar moeder niet. Zoals veel vaker gebeurd, was ze het slachtoffer geworden van mensensmokkelaars. Deze criminelen beweerden dat ze haar moeder hadden gevonden en zouden deze tegen betaling gaan halen. Zo werden Maryam en haar vader op een wrede wijze opgelicht.

Bidt u mee voor Maryam en haar landgenoten?

Maryams verhaal is een hartverscheurend voorbeeld van het leed van vele Irakezen. Ze heeft tweeëneenhalf jaar verschrikkingen ondergaan bij IS en woont inmiddels al vier jaar in een vluchtelingenkamp. Haar toekomst lijkt uitzichtloos. Bidt u mee voor Maryam en alle andere slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog?

Vergelijkbare verhalen

 • Nieuws/ Verhalen

  Boodschap vanuit Irak

  Een ex-moslim deelt zijn verhaal. “Ik had alles al ingepakt. Mijn kleding, geld, papieren. En mijn Bijbel..."

  Lees verder
 • Verhalen

  Column: waarom God?

  Cynthia Nieuwland, communicatiemedewerker van Bijzondere Noden, bezocht Nigeria en deelt haar ervaring over een...

  Lees verder