Bijzondere Noden
Doneer ook!

Geweld in Nigeria

Geweld in Nigeria

Situatie Zondag 30 mei zijn honderden christenen in het Izi-gebied slachtoffer geworden van gewelddadige moslimextremisten. Rond drie uur ’s nachts begonnen zo’n 300 Fulani-strijders in het dorp Nduobashi huizen in brand te steken en mensen aan te vallen. Daarna vielen de strijders verschillende andere dorpen aan. Ze staken huizen in brand en doodden tientallen mannen, vrouwen en kinderen. Vele tientallen zijn ernstig gewond.

Aanvankelijk leek het dat er ongeveer 30 mensen waren afgeslacht, maar het wordt gaandeweg duidelijk dat het er meer zijn. Er zijn nog veel mensen die vermist worden. Voorzichtig gaan de dorpelingen op onderzoek uit. Men vindt zwaar verminkte lichamen in de bosjes en verkoolde lichamen in huizen. Het aantal doden bedraagt zeker meer dan 100.

Medische behandelingen, beveiliging en voedsel

Er zijn veel gewonden en verminkten. Direct na het geweld is via onze projectpartners medische zorg gegeven, wat de komende dagen en weken zal blijven doorgaan. Voor specialistische zorg wordt er transport geregeld naar Abakaliki. Maar, zoals onze projectpartners zeggen: “Geld is niet het belangrijkste.” Er wordt vooral gevraagd om gebed: “We hebben uw gebed in deze tijd heel hard nodig, want satan schijnt een manier gevonden te hebben om terugkerende angst, verwarring en paniek te veroorzaken.”

De Fulani hebben de dorpen compleet verwoest. Alles wat van waarde is hebben ze meegenomen: kleding, voedsel, enzovoorts. Het weinige dat de mensen hadden zijn ze nu ook nog kwijt. Sommigen hebben zelfs niets om aan te trekken omdat ze de kleding die ze aan hadden zijn verloren tijdens hun vlucht. Op dit moment wordt daarom voedsel en kleding gedistribueerd. De komende dagen wordt in samenwerking met onder andere de Nigerian Reformed Church geïnventariseerd wat de verdere noden zijn om via kerkelijke kanalen hulp te bieden. Voor op de langere termijn zijn er plannen om traumahulp in te zetten en extra schoolgeld te financieren voor de scholieren die vanwege deze afschuwelijke gebeurtenissen niet meer in staat zijn om dat zelf te bekostigen. Deze hulp is niet alleen voor de leden van de NRC, maar voor iedereen die hulp nodig heeft.

Gebed

Mogen we u vragen om gebed voor onze getroffen broeders en zusters in Nigeria? Veel van onze projectpartners zijn dag en nacht in touw om voor de gewonden te zorgen en voedsel te brengen bij de kwetsbaren, die op een veilige plaats zijn ondergebracht. De Fulani-strijders zijn uit de directe omgeving vertrokken, maar nog steeds is de dreiging en de angst groot. Wilt u bidden voor genezing van de getroffenen, kracht voor de hulpverleners en bescherming voor hen allen? Wanneer u bij wilt dragen aan medische behandelingen, beveiliging en voedsel voor de gevluchte kwetsbaren, kunt u doneren via onze noodhulppagina.

Achtergrondinformatie

Lees hier hoe ds. Sonnevelt, voormalig zendingspredikant in Izi, de situatie in Nigeria verder uitlegt.

Vergelijkbare verhalen

 • Nieuws

  Noodhulp coronacrisis

  Het coronavirus kent geen grenzen. Bij velen in onze gemeenten is zorg, rouw en financiële nood. In onze projectlanden vreest men voor een ongekende ramp.

  Lees verder
 • Nieuws

  Coronahulp in Zuid-Azië

  In India, Nepal, Bangladesh en Pakistan zijn velen zwaar getroffen door corona. Lees meer over onze coronanoodhulp in Zuid-Azië.

  Lees verder