Bijzondere Noden
Doneer ook!

Ervaringsverhaal Roemenië

Ervaringsverhaal Roemenië

“Geen eten. Geen warme kleren. Geen geld om de elektriciteitsrekening te betalen en dus geen verwarming in deze bitter koude winter. En het ergste van alles? Geen geld voor de medicijnen van mijn zieke vrouw.”

Roemenie familiehulp Gotha Lajos

De woorden zijn afkomstig van de 60-jarige Roemeen Lajos Gotha. Extra opvallend in deze koude omstandigheden is de warme glimlach op zijn gezicht. “Weet u wat mij zo enorm geholpen heeft in deze moeilijke tijd? Dat jullie naar mij wilden luisteren. Dat ik mijn hart mocht luchten. Ik ben heel dankbaar voor de financiële steun in de vorm van maaltijden en medische hulp die we mochten ontvangen, dat had ik nodig om te overleven. Maar wat ik nog meer nodig had, was de geestelijke steun. Die heeft mij zoveel geholpen! Gewoon, de simpele gesprekken. De liefde die ervan uitstraalt…”

Een paar jaar later

“Die liefde komt bij God vandaan”, glimlacht hulpverlener Sándor. “Dat is onze opdracht als diaconie: bij iedere ontmoeting iets reflecteren van de liefdevolle zorg van God. Wij moeten zijn als een spiegel. De goede daden die wij doen staan dan niet voorop, maar het getuigenis dat daarvan uit gaat. Onze diakenen en andere hulpverleners van de kerk brengen het Woord van onze Heere mee, wanneer ze op bezoek gaan bij de armen.”

Aanpakken van drie hoofdproblemen

“Natuurlijk is de financiële steun dan ook van belang. We proberen de drie hoofdproblemen van de armen in Roemenië aan te pakken: gebrek aan voeding, gezondheidsproblemen en de rekeningen voor
elektriciteit, verwarming en water, die vaak niet betaald kunnen worden. Zonder deze steun zal de pijn en het lijden alleen maar meer worden, met name onder de kinderen. Een aantal jaar geleden zijn we, naast de praktische steun, ook gestart met maatschappelijke hulpverlening. Zo zijn er bijeenkomsten waar mensen training krijgen over opvoeding, gezondheid, maar ook hoe ze om moeten gaan met geld. Op deze manier proberen we de Roemenen te begeleiden naar betaald werk. Dat is een grote uitdaging en een langdurig proces, maar alleen door goed onderwijs zullen ze in staat zijn om deze armoede ooit achter zich te laten.”

Zonder deze steun zal de pijn en het lijden alleen maar meer worden, met name onder de kinderen.

Roemeense projectpartner

Persoonlijke boodschap voor u

“Wij ervaren een sterke liefde, zorg en steun van de mensen uit Nederland. We willen hen bemoedigen omdat hun steun de levens van andere mensen kan veranderen. Soms moeten we daar geduld voor hebben, maar we zijn ons ervan bewust dat jullie ons nooit in de steek hebben gelaten. Wij proberen ons voor te stellen hoe dankbaar jullie Nederlandse christenen zullen zijn, dat jullie zó welvarend zijn, dat jullie de mogelijkheid hebben om andere mensen te steunen en te helpen. Het is iets prachtigs als de Heere u een rol wil geven om van betekenis te zijn in het leven van een ander. We willen u bemoedigen om levend in deze moderne wereld toch vast te houden aan het geloof. We weten dat veel moderne ontwikkelingen en het liberalisme een grote druk veroorzaken in het leven van Nederlandse christenen, maar we bidden voor jullie.”

Bijzondere Noden in Roemenië

Eerste levensbehoeften

• Voedsel
• Medische steun

Maatschappelijke hulpverlening

• Onderwijs en training over financiën, opvoeding en gezondheid
• Begeleiding naar betaald werk

Woord

• Persoonlijk contact / getuigenis van de dienende handen
• Catechisatie aan doven

Extra's

• Verwarming
• Zomerkamp voor gehandicapten

Lees meer informatie over familiehulp in Roemenië op deze projectpagina.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  “Ons kan getuig van seeën”

  “Baie (veel) mense se lewens word indringend geraak”, zegt onze projectpartner in Zuid-Afrika. Lees hier hoe het leven van Marumo ingrijpend veranderde.

  Lees verder
 • Verhalen

  Impactverhalen corona-noodhulp Pakistan

  Verschillende Pakistanen delen hun verhaal en vertellen hoe onze corona-noodhulp verschil maakt.

  Lees verder