Bijzondere Noden
Doneer ook!

Terugkoppeling kerstcollecte voor Kenia

Terugkoppeling kerstcollecte voor Kenia

In december vroegen we uw aandacht voor de jaarlijkse kerstcollecte voor Bijzondere Noden. In 2020 was de collecte bestemd voor de Samburu-stam in Kenia, waar jaarlijks € 90.000,- voor nodig is. Dit geld wordt besteed aan drie verschillende thema’s: hygiëne (waterbuffers en irrigatiesystemen), zelfredzaamheid (spaargroepen, landbouwtrainingen en geiten- en kippen projecten) en toerusting (audiobijbels, Bijbelstudies en toerusting van evangelisten). In totaal heeft de kerstcollecte ruim € 60.000,- opgebracht. Een prachtig bedrag, waar we alle gemeenten van harte dankbaar voor zijn.

Het verhaal van Suhula

Suhula, één van de projectbegunstigden, deelt haar verhaal. Ze is één van de dertig mensen die een trappomp heeft gekregen om hen te helpen bij het besproeien van hun gewassen op hun boerderijen. Door de overstromingen in 2018 verloor ze haar boerderij, die werd weggespoeld door de rivier. “Mijn huis stond onder water en ik verloor acht geiten en mijn land vol met bananen, groenten en noten.”

Alles verloren

“Ik verwachtte een enorme oogst. Ik stond op het punt om kool te oogsten en toen kwam de vloed.” zegt Suhula. “Toen de overstromingen begonnen, verhuisden we allemaal naar een kamp dat hoger lag. De enige manier om dit gebied te bereiken was met de ‘mwau’ (lokale boot gemaakt van een boomstam).”

“Toen het water zakte en ik terugkwam om mijn boerderij te bekijken, liet ik wel een paar tranen vallen. Een groot deel van mijn land was weggespoeld door de rivier. Het andere deel dat overbleef was vol slib, wat niet goed is voor de landbouw. Ik was genoodzaakt om ergens anders land te zoeken op een plaats die wat verder bij de rivier vandaan ligt. Ik ben daarom zo blij dat ik nu toegang heb tot de trappomp. Ik kan nu mijn zaden zaaien en de planten water geven.”

Betere zaden

In Belani (het dorp van Suhula) gaven we in samenwerking met World Concern nieuw ontwikkelde zaden. Dit is een grote verbetering voor de boeren, omdat ze voorheen zaden van lage kwaliteit gebruikten, die op hun beurt ook een lage opbrengst opleverden. De zaden die we de boeren gegeven hebben, zijn beter bestand tegen droogte en vrij van ziekten en plagen.

“Onze zaden zijn net ontkiemd en zien er veel beter uit dan de vorige die we hebben gezaaid. Ik heb goede hoop dat ik een goede oogst zal krijgen.”

Suhula

Iedere boer in Belani kreeg een zak met zaden van twee kilogram. Dat leverde ongeveer vier zakken van 90 kilogram aan groene bonen op.

Naast de zadendistributie hebben we hen geleerd hoe ze een zadenbank kunnen aanleggen. Dat is een manier om zaden na de oogst goed op te slaan, zodat ze het volgende seizoen gebruikt kunnen worden voor een nieuwe cyclus.

Lees meer informatie over ons project in Kenia op deze projectpagina.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  “Waar zijn de negen?”

  "We doen ons werk niet om er dankbaarheid voor te ontvangen." Frank van der Maas, projectleider bij CBR Effata, deelt zijn ervaringen met ons.

  Lees verder
 • Verhalen

  Het verhaal van Maryam (14) uit Irak

  "Mijn moeder is spoorloos en mijn vader heeft me verstoten." Maryam werd ontvoerd door IS-strijders; lees hier haar indrukwekkende verhaal.

  Lees verder