Bijzondere Noden
Doneer ook!

Een Bethlehem in Oost-Europa

Een Bethlehem in Oost-Europa

Een Bethlehem in Oost-Europa

Gehuld in dikke jassen en hoofddoeken schuifelen ze het oude gebouw binnen, de gasten van de gaarkeuken in Berdichev. Hoewel het binnen helemaal niet zo koud is, blijven de jassen aan. Zo te zien hebben de meesten een vaste plek. De één is vriendelijk en zit heerlijk op zijn gemak, de ander is wat afwerend en wil niet op de foto.

Ondertussen is een groot aantal vrijwilligers druk bezig met het bereiden van de maaltijden. In de donkere voorraadkamer zitten enkele dames aardappels te schillen. Terwijl wij wat rondkijken en foto’s nemen, komt Nadiya Orlyuk, de coördinator van de gaarkeuken, binnen en maant de dames door te werken. Ze mag dan in eerste instantie bits overkomen, als we haar persoonlijke levensverhaal horen stellen we ons beeld meteen weer bij. Na de genezing van een ernstige ziekte is deze vrouw iedere dag in de gaarkeukens te vinden om zich volledig in te zetten voor haar behoeftige medemens.

In de afgelopen dertig jaar hebben veel Joodse Oekraïners het land verlaten. Dat heeft ervoor gezorgd dat de ouderen vaak alleen overblijven. Veel van deze ouderen moeten leven van een pensioen van vijftig tot zeventig euro per maand. En dat terwijl de prijzen voor levensonderhoud de afgelopen jaren hard zijn gestegen. Het is de laatste jaren voor hen alleen maar moeilijker geworden om te overleven.

“Veel van deze ouderen moeten leven van een pensioen van € 50-70 per maand.”

Naast de ongeveer honderd bezoekers die dagelijks zelf naar de gaarkeuken komen, is er ook een bezorgservice voor vijfendertig personen die niet meer mobiel zijn. Andriy Dostavka laadt de pannetjes met eten achter in zijn oude Lada. De veren van de achterklep zijn allang kapot, maar hij heeft een op maat gemaakte stok om de klep open te kunnen houden.

Enkele keren per week komt de plaatselijke predikant van de baptistengemeente om de maaltijd te openen. Hij is erg muzikaal en zingt met de gasten christelijke liederen. Daarna houdt hij een meditatie, waarna de maaltijd begint. Na een half uurtje zijn de meeste borden leeg. Sommigen houden nog een stuk brood over en nemen het mee. Het is vrijdag vandaag, en in het weekend is de gaarkeuken dicht. Nu hebben ze nog iets voor morgen…

Helpt u mee om deze kwetsbare Oost-Europeanen natuurlijk én geestelijk voedsel te geven? Met een bijdrage van € 1,- geeft u een kwetsbare in Oost-Europa een maaltijd! Klik hier om naar de projectpagina te gaan.

Lees Noodklok 157 over het thema ‘Ons dagelijks brood’. (Klik op het artikel.)

Vergelijkbare verhalen

  • Lees verder
  • Verhalen

    Kerk met een groentetuin

    Anna werkt fulltime in de groentetuin van haar kerk in Uitkyk. “Mijn naasten zijn niet alleen kerkleden, maar ook mijn buren en dorpsgenoten die erg arm zijn."

    Lees verder