Bijzondere Noden
Doneer ook!

Bezoek uit oorlogsgebied: “Please pray for Syria!”

Bezoek uit oorlogsgebied: “Please pray for Syria!”

Regelmatig komen er mensen uit allerlei windstreken langs op het kantoor van Bijzondere Noden. Dit keer was het wel een heel bijzonder bezoek: één van onze contacten uit Syrië was op bezoek in Nederland. Onvoorstelbaar, dat deze man dagelijks leeft in een oorlogssituatie, op slechts enkele uren vliegen van Nederland.

Onze eerste vraag is dan ook: hoe is het in Syrië? Hoe is het om, nu al jarenlang, in een voortdurende oorlogssituatie te leven? Het antwoord dat telkens terugkomt is: de situatie is onvoorspelbaar. Er is een voortdurende spanning, er is altijd de mogelijkheid dat er een bom zal vallen of dat er zomaar een gevecht ontstaat op straat. Maar het is niet mogelijk om dan maar binnen te blijven. Het leven gaat door. Mensen gaan naar hun werk, moeten inkopen doen, naar de kerk. Het is en blijft echter onvoorspelbaar of zij aan het einde van de dag weer veilig terug zullen komen in hun huis. Onvoorspelbaar zijn ook de voortdurend wisselende machtsverhoudingen. Er ontstaan strijdtroepen, die ook zomaar weer verdwijnen. Wie je de ene dag beschermt, kan de volgende dag je vijand zijn. De ene dag kun je vluchtelingen helpen, maar de andere dag kun je zelf een vluchteling zijn. De ene dag sta je uren in de rij voor een paar broden, de volgende dag is er alleen nog maar brood verkrijgbaar op de zwarte markt, tegen torenhoge prijzen.

Ook in de kerken is de situatie onvoorspelbaar. De gemeenten worden kleiner. Veel christelijke gezinnen en predikanten vluchten naar het veiliger Westen. Anderen blijven op hun post, maar dat is niet gemakkelijk als er geen enkel uitzicht is op een toekomst voor jezelf en voor je gezin. Op de krimpende gemeenten komt veel af. Veel kerken zijn betrokken bij het uitdelen van voedsel. En soms is er dan zomaar opeens een opening, waarbij iemand die geen christen is, vraagt om een (kinder)Bijbel.

“Pray! Please pray for Syria!”

Hoe onze bezoeker, ouderling van een protestantse kerk in Syrië, het volhoudt in zijn land, in zijn kerk? ‘Mijn familie, mijn mensen en mijn huis zijn daar, in Syrië. Waar zouden we anders heen moeten gaan? Ook al is het moeilijk, het is nog mogelijk om te blijven. God geeft ons, dankzij de bijdrage van christenen in Nederland, de mogelijkheid om hulp te geven aan degenen die dat het meeste nodige hebben. Als de Heere zegt dat we moeten vertrekken, dan zullen we gaan. Maar als de Heere die weg niet wijst, is het onze roeping om te blijven’.

We kunnen niet het hele gesprek met deze Syriër met u delen. Het trof ons, dat niet alleen de huidige situatie onvoorspelbaar is, maar dat ook de toekomst zeer onzeker is. Er lijkt geen oplossing voor de alsmaar voortdurende strijd. De mensen die in Syrie bleven hebben geen enkele hoorp voor hun toekomst in dit land. Daarom willen we graag de oproep met u delen, die deze ouderling deed aan Nederlandse christenen: ‘Pray! Please pray for Syria!’

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Een bijzonder bezoek aan de gemeente van Jordanië

  Echtpaar Everse uit de gemeente Rhenen heeft tijdens hun...

  Lees verder
 • Verhalen

  In de woestijn

  Dominee C. van Ruitenburg bracht onlangs een bezoek aan Jordanië en deelt een indrukwekkende ontmoeting.

  Lees verder