Bijzondere Noden
Doneer ook!

Een bijzonder bezoek aan de gemeente van Jordanië

Een bijzonder bezoek aan de gemeente van Jordanië

Echtpaar Everse uit de gemeente Rhenen heeft tijdens hun 9-daagse rondreis door Jordanië de christelijke gemeente in Amman bezocht. Via Bijzondere Noden kwamen ze in contact met voorganger Ibrahim en zijn vrouw Lina. Ze kijken terug op een mooie en verrijkende ervaring:

  Een bijzondere kerkdienst

  We hadden een adres gekregen midden in Amman; dat betekende dat we ons een weg moesten banen dwars door een mierenhoop; het krioelende verkeer tijdens de spits. Gelukkig hadden we een navigatie beschikbaar, waarmee we op het adres aankwamen. Echter er was niets wat op een kerk leek. Alleen appartementengebouwen; het nummer gold voor het hele gebouw. Maar welke deur moesten we nu hebben? De ramen waren geblindeerd. Bij één van de ingangen stonden enkele mensen buiten. Wij vragen: “Kennen jullie Ibrahim?” “Ja, hij is binnen!” Gelukkig. Na de ontmoeting met Ibrahim en andere gemeenteleden, hoorden we ineens een Nederlandse stem: Barry van der Schoot was er ook. Ze werkt o.a. voor de commissie “Vervolgde Kerk” van het Deputaatschap Bijzondere Noden. De kerkdienst op zondagavond heeft meer het karakter van een Bijbelstudieavond. Bijbelstudie is in Jordanië erg belangrijk, om houvast te hebben aan Gods Woord, te midden van een door-en-door islamitische wereld. Deze avond ging het over Mark.10:45: “Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en Zijn ziel te geven tot een rantsoen voor velen”. Hij heeft Zijn leven gegeven voor Zijn volk, daarom dienen Gods kinderen ook hun leven, hun gaven te besteden in de dienst des Heeren. “..Het oog kan niet zeggen tot de hand: Ik heb u niet van node..” (1 Kor.12:21) Te midden van een islamitische samenleving dient de christelijke kerk elkaar tot een hand en een voet te zijn, in navolging van Christus.

  “Te midden van een islamitische samenleving dient de christelijke kerk elkaar tot een hand en een voet te zijn, in navolging van Christus.”

   Je leven kan er van af hangen…

   Voorheen kwam de gemeente samen in het huis van de voorganger, echter deze werd al snel te klein. Bovendien durfde men niet te zingen tijdens de samenkomsten; de buren konden hen verraden. Door financiële hulp vanuit het Deputaatschap BN kan nu een grotere ruimte gehuurd worden om de kerkdiensten te houden. Men zingt op gedempte toon. Tot de gemeenteleden behoren ook ex-moslims, onlangs zijn er nog enkele gedoopt. Eén daarvan was een voormalige IS-strijder. Echter de dreiging vanuit ISIS wordt nog steeds gevoeld. De voorganger brengt hier het Evangelie ‘op het scherp van de snede’. Je leven kan er vanaf hangen als men er achter komt dat Gods Woord ook onder moslims wordt verbreid.

   In contact met Irakese vluchtelingen

   Op donderdagavond gingen we met Ibrahim en Lina mee, die evangeliseren bij Irakese christelijke vluchtelingen, ergens in een achterstandswijk van Amman. Bij Ibrahim in de auto door Amman, dat was een hele belevenis; het verkeer krioelt door elkaar heen en probeert elkaar af te snijden op de millimeter af. Via een contactpersoon werden we naar een locatie gebracht waar de vluchtelingen bijeen waren gekomen. We kwamen in een ruimte waar zo’n acht mensen zaten. Deze mensen zijn alles kwijtgeraakt en moeten zelf voor huisvesting zorgen. Soms wonen ze met vijf gezinnen in één huis. De islamitische regering van Jordanië helpt alleen islamitische vluchtelingen. Daarom helpt de kleine christelijke gemeente de christelijke vluchtelingen met praktische hulp, maar bovenal met onderwijs vanuit Gods Woord. Er zijn veel naamchristenen zonder kennis van Gods Woord. Daar is evangeliseren zo hard nodig!

   “De islamitische regering van Jordanië helpt alleen islamitische vluchtelingen. Daarom helpt de kleine christelijke gemeente de christelijke vluchtelingen met praktische hulp, maar bovenal met onderwijs vanuit Gods Woord.”

    Schrijnende verhalen

    Ibrahim vroeg naar hun noden om ze de Heere voor te leggen. Toen kwamen de schrijnende en aangrijpende verhalen los. ‘Bid voor mijn schoonzoon, mijn dochter is gestorven onder vreemde omstandigheden, haar man is door ISIS-strijders van de weg gereden en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.’ Een ander vertelde dat ze last heeft van hyperventilatie en een opgezette schildklier. Op de vraag aan een andere vrouw waar haar man was, kwam er een groot verdriet in haar ogen: ‘Ik weet het niet, hij is gekidnapt en ik heb niets meer van hem gehoord.’ Een ander vertelde dat haar dochter helemaal onder het eczeem zit van de stress en weer een ander vertelde dat haar dochter blind is geworden vanwege de gruwelen die ze heeft gezien en meegemaakt. Eén van de aanwezige vrouwen was in coma geraakt, men had haar al doodverklaard, maar mocht, als door een wonder, het leven terugontvangen. Het is aangrijpend om te horen in welke vreselijke omstandigheden de Irakese vluchtelingen verkeren.

    Aangrijpend!

    Al hun noden werden bij de Heere gebracht. Maar het meest aangrijpend is dat ze moesten lijden omdat ze christen zijn, maar ze weten niet wat wedergeboorte is, ze weten niet dat ze zondaar zijn, zonden hebben en dat die vergeven moeten worden. Dat juist Christus daarvoor is gestorven en Zijn bloed gegeven heeft. Ze aanbidden een Jezus die ze niet kennen. Ze lijden en sterven als “christen” terwijl ze Christus niet kennen. Wat is hun nood groot! Met grote liefde en wijsheid mag Ibrahim daar Bijbels gefundeerd onderwijs geven.

    Ibrahim en Lina hebben ons gevraagd om gebed in onze gemeenten voor het werk dat zij mogen doen.

    “”Ze lijden en sterven als “christen” terwijl ze Christus niet kennen. Wat is hun nood groot! Met grote liefde en wijsheid mag Ibrahim daar Bijbels gefundeerd onderwijs geven.”

     * Vanwege veiligheidsredenen worden er geen foto’s gepubliceerd van ontmoetingen met de gemeente in Jordanië.

Vergelijkbare verhalen

 • Verhalen

  Column: waarom God?

  Cynthia Nieuwland, communicatiemedewerker van Bijzondere Noden, bezocht Nigeria en deelt haar ervaring over een...

  Lees verder
 • Verhalen

  Barry in Jordanië

  "Op een nacht kregen we een telefoontje dat ISIS op weg was naar Mosul. We hadden een half uur om te vluchten..."

  Lees verder