Kerk in Cuba

Project: Diaconale hulp

Land/Regio: Cuba

Categorie:

Diaconale hulp in Cuba

De kerk een rots in de branding

De armoede op Cuba is groot, vooral onder ouderen en gehandicapten. De Iglesia Reformada de Cuba (de reformatorische kerk van Cuba) ondersteunt hen. De rantsoenen die de inwoners van Cuba van de staat krijgen, dekken maar half de behoefte. Voor vlees, groente en koffie moet je op de zwarte markt zijn. Dat is illigaal en duur.

Met behulp van Bijzondere Noden geeft de kerk voedselhulp aan mensen in hun omgeving, onder andere door middel van een gaarkeuken. Ook helpen ze gehandicapten en ouderen. Ze delen daarnaast medicijnen en toiletartikelen uit. De kerk heeft volgens de coördinatoren van het programma een heel belangrijke positie in de samenleving. “Zij signaleert waar hulp nodig is, en kan daarin het verschil maken. Mensen buiten de kerk vragen zich dan af: ‘Waarom doen jullie dit voor ons?’ Dan kunnen we vertellen over de liefde van Christus.” In de praktijk ziet de Cubaanse werker Katia dat de Heere door hun werk wordt grootgemaakt. “We helpen ook een moeder samen met haar dochter die een verstandelijke beperking heeft. Ze hadden niets dan twee oude matrassen. Nu prijzen ze God voor het oog van hun buren en vertellen dat de kerk naar ze omziet.”

De Heere alle eer!

Katia spreekt ook names de gemeenten in Cuba haar dank uit voor de hulp van Bijzondere Noden. “Woorden schieten tekort als we onze broeders en zusters in Nederland willen bedanken voor hun hulp en gebed. Onze dank is groot voor jullie ernst en liefde in het delen. Als kerk zien we daardoor grote dingen gebeuren. We geven daarin de Heere alle eer.” Lees hier meer over het werk van Katia.

Doneer nu!

Wilt u het werk van Cubaanse gemeenten steunen? Voor €5,- krijgen drie ouderen een gezonde maaltijd.

15
30
100
250

,-
0,-
,-

Op bezoek

Deputaat M. de Visser bezocht samen met projectcoördinator Bertine Vermeer een aantal lokale kerken in Cuba. Hij schreef een blog over het functioneren van de diaconale werkzaamheden van deze kerken. Lees hier verder.

Lees verder