Bijzondere Noden
Doneer ook!

actie: Werkgroep Hulp Irak 2024

Wie: Werkgroep Hulp Irak

Wat: Hulptransporten naar Irak

Hulp Irak organiseert hulptransporten naar Irak

Al sinds 2014 zet de werkgroep Hulp Irak zich in om de nood onder vluchtelingen in Noord-Irak te lenigen.

 

Jaarlijks vertrekken er een aantal hulptransporten met vooral kleding om de mensen in de vluchtelingenkampen in hun levensbehoefte te voorzien. Noord Irak is voor velen een veilige plek waar miljoenen vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht om het oorlogsgeweld van IS (Islamitische Staat) te ontvluchten. Op dit moment leven er nog honderdduizenden mensen in vluchtelingenkampen, voor velen is het nog maar de vraag of ze hun vroegere leven weer op kunnen pakken.

Het begon toen één van de werkgroepleden Irak bezocht in 2014 en de nood onder (christen)vluchtelingen met eigen ogen zag. Na zijn terugkeer zijn leden van de Gereformeerde Gemeente van Kampen aan de slag gegaan om kleding en andere benodigdheden in te zamelen en vervolgens naar Irak te transporteren.

Al snel werden ook andere gemeenten betrokken in deze praktische hulpverlening, waarvan enkelen nog steeds actief zijn. Na het eerste transport is Bijzondere Noden benaderd om het werk financieel te ondersteunen. Zo is een samenwerking ontstaan die tot er op de dag van vandaag nog steeds is.

Inmiddels zijn er door de tomeloze inzet van de leden van Hulp Irak ca. 60 transporten vertrokken naar vluchtelingenkampen en arme dorpen in Noord-Irak. Plaatselijk worden de goederen door ds. Marten gedistribueerd. Via zijn contacten in Irak met kerken en hulporganisaties wordt de hulp geboden op de plekken daar waar het het op dat moment het hardst nodig is. De hulp komt zo op de juiste plek terecht. Dat kan zijn in vluchtelingenkampen, weeshuizen maar ook in afgelegen dorpen in de bergen.

Naast deze hulp worden er ook regelmatig voedselpakketten uitgedeeld om mensen langere tijd te voorzien van voedsel. Dit wordt dan gedaan in samenwerking met plaatselijke ondernemers om zo ook de economie in Irak te ondersteunen. Deze hulp wordt geboden aan Christenen, maar ook aan moslims en Jezidi’s. Op veel plekken is tijdens het uitdelen de mogelijkheid om ook te evangeliseren en uit de Bijbel te vertellen of samen te bidden. Bijbels kunnen dan ook aan de vluchtelingen worden uitgedeeld. Bijbels zijn Irak nagenoeg niet te krijgen en worden daarom vanuit Nederland naar Irak getransporteerd. Dit transport en de distributie kost extra geld waarvoor de werkgroep Hulp Irak verschillende actie opzet om fondsen te werven. Denk dan aan sponsoracties, zangavonden maar ook acties op scholen. Met het geld wat met deze acties wordt opgehaald kunnen dan bijbels worden verspreidt in Irak.

Steun het werk van Hulp Irak!

15
30
100
150


Opbrengst

22.403,-
0,-
0,-

Gehouden acties

 • Snoepactie Banisschool Rijssen

  Rijssen bestemde de opbrengst van hun jaarlijkse kerstkaartenactie dit jaar voor de Vervolgde Kerk in Noord-Korea. En haalde een prachtig bedrag op!

  Details
 • Chris kanode voor Jordanië

  Met een kajak in vier dagen de hele Linge bevaren; Chris deed het, en vroeg aandacht voor Jordanië!

  Details
 • Orgel- en samenzangavond Goes

  Reindert Jan Rikkers en Arjen de Kraker organiseerden een orgel- en samenzangavond in Goes.

  Details