Wezenzorg Malawi

Projectomschrijving

Het is 1997. In Malawi komt een groepje van tien Malawische jongeren samen. Samen bestuderen ze de Bijbel. Ze lezen over het voeden van hongerigen en het herbergen van vreemdelingen. Concrete daden van gastvrijheid, zorgzaamheid en betrokkenheid. De woorden van Mattheüs raken hen. Er is zoveel nood in de dorpen waar ze wonen. Met elkaar besluiten om te gaan zorgen voor vijftien weeskinderen bij hen in de buurt.

Inmiddels is de zorg voor weeskinderen breed opgepakt door de Malawische kerk, de Church of Central Africa Presbyterian. Weeskinderen worden ondergebracht bij familieleden of buren, zodat ze in een ‘normaal’ gezin opgroeien. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. Het leven in de dorpen is niet gemakkelijk. Een weeskindje opnemen in je gezin betekent een extra mond om te voeden. En voedsel is er nu eenmaal niet in overvloed op het Malawische platteland.

 

Sponsoring

Bijzondere Noden ondersteunt daarom twee wezenzorgprojecten in Malawi: Lizulu Orphan Care en Thandizo Orphan Care. Om de druk op de families te verlichten zorgen deze organisaties ervoor dat ongeveer duizend weeskinderen vijf keer per week een maaltijd krijgen bij één van centrums. Vrijwilligers uit de kerk vertellen dan ook een Bijbelverhaal. Zo komen de weeskinderen in aanraking met Gods Woord.

Trainingen
Naast voedselhulp en onderwijs krijgen jongeren ook trainingen in vaardigheden als het ontwikkelen van een nieuwe landbouwmethode en levenslessen over Bijbelse normen en waarden. De dertienjarige Adam vertelt: “Een jaar geleden wist ik nog niet goed hoe het verder moest met mijn toekomst. Maar toen kreeg ik de kans om naar de stad te gaan en daar een training te volgen in een nieuwe landbouwmethode. Toen ik terugkwam, heb ik deze methode ook aan mijn moeder geleerd. Ik mocht een stukje land van mijn moeder gebruiken om het in praktijk te brengen en deelde dat land op in vier stukken: twee stukken soja en twee stukken mais, twee stukken oude methode en twee stukken op de nieuwe manier. Zo kan ik later zien welke methode het meest opbrengt. Ik heb ook geleerd om bijen te houden en compost te maken. Ik ben erg blij met het resultaat en kijk ernaar uit om in de toekomst voor mijn moeder en zusje te kunnen zorgen!”

Doneer nu!

Ook bijdragen? Voor € 1,50,- krijgt een weeskind een week lang een warme maaltijd

15
30
100
150

Financieel

62.339,-
0,-
156.000,-

verhaal

“Ik werd geboren ergens in de maand april. Meteen na de bevalling overleed mijn moeder. Ze namen haar weer mee terug naar het dorp. Ik leefde nog. De mensen uit mijn dorp zaten met de handen in het haar. Waar moesten ze mij laten? De meeste families hadden niet eens genoeg eten om hun eigen kinderen voeden. Er was geen snelle oplossing en de mensen uit het dorp besloten eerst mijn moeder te begraven.

 

“Talandira, you are alive by the grace of God.”

 

Terwijl de mensen aan het wachten waren op de ceremonie, raakte ik bewusteloos. Ik had nog steeds geen melk gekregen. Een groepje buurvrouwen sloeg alarm, ‘de baby is aan het sterven’, riepen ze. Een oude, wijze vrouw uit het dorp kwam snel naar mij toe. ‘Nee’, zei ze, ‘dit kindje leeft nog’. Zo snel ze kon bracht ze mij naar Lizulu Orphan Care. Daar kreeg ik eindelijk babymelk. Inmiddels woon ik al weer een hele tijd bij de vrouw die mij gered heeft. Ik noem haar oma. Ze zegt altijd “Talandira, you are alive by the grace of God.””