Vluchtelingen Lesbos

Project: Noodhulp

Land/Regio: Griekenland

Categorie: Noodhulp

projectomschrijving

Problematiek

Nog steeds komen er vluchtelingen aan in Europa via de Griekse kust. Alleen al op het eiland Lesbos stranden er dagelijks mensen die alles in hun thuisland hebben achtergelaten en hopen op een veilig bestaan in Europa. Beslissingen blijven echter lang uit, waardoor er maar enkele vluchtelingen verder mogen naar Athene voor hun verdere procedure.

Moria, één van de kampen op Lesbos, is ooit voor maximaal 700 mensen gemaakt. Inmiddels is de capaciteit 3000 mensen, maar inmiddels wonen er meer dan 13.000. De hygiëne is problematisch, waardoor er talloze ziekten ontstaan. Mensen leven met vier gezinnen in een tent van vier bij vier meter. De vluchtelingen komen veelal uit een traumatische situatie van ellende en geweld, maar in plaats van dat ze in Europa veiligheid ontvangen, zijn ze onderworpen aan angst, stress en (seksueel) geweld. De situatie verslechtert de mentale gezondheid van mensen. Bij kinderen van zes tot achttien jaar heeft bijna een kwart zelfmoordgedachten en velen hebben zichzelf ernstig verwond of hebben poging gedaan tot zelfmoord. Andere kinderen lijden onder paniekaanvallen, angst, agressieve uitbarstingen en nachtmerries.

Hulpverlening
Door middel van het verlenen van de meest noodzakelijke eerste levensbehoeften helpen we de vluchtelingen te overleven. Zo geven we bijvoorbeeld pampers aan baby’s en jonge kinderen. Omdat er geen huisvesting is voor de nieuwkomers worden er tenten en pallets gekocht om toch iets van onderdak te kunnen bieden.

Dit jaar steunt Bijzonder Noden ook een project om families goed onderdak te bieden. Kamp Moria was vroeger een militaire basis en de barakken uit die tijd worden nu gebruikt als woning. Elk gezin heeft in zo’n barak een paar vierkante meter voor zichtzelf, dat wordt afgeschermd met dekens. Dit zorgt echter voor problemen op het gebied van hygiëne, brandveiligheid en privacy. Een van de barakken wordt nu gerenoveerd zodat deze mensen een waardig onderkomen hebben.

 

Sponsoring

Helpt u mee om verlichting te kunnen bieden in deze schrijnende situatie?

Doneer nu!

Voor € 25,- kan er een deel van een afscheidingswand aangeschaft worden zodat elk gezin zijn eigen veilige onderkomen heeft.

11
25
50
100

Financieel

,-
0,-
,-

Het verhaal van Noman

Daar zitten we, samen in een restaurantje aan de waterkant in een klein dorpje op Lesbos. Het is een nattige, druiligere dag. Noman (19 jaar) heeft niet veel vragen van me nodig om van wal te steken. Hij neemt me mee terug naar zijn jeugd, zijn vlucht uit Afghanistan, de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven hier in Griekenland.
Lees hier het hele verhaal.