Vluchtelingen Lesbos

Project: Vluchtelingenhulp

Land/Regio: Griekenland

Categorie: Noodhulp

Projectomschrijving

Problematiek

Nog steeds komen er vluchtelingen aan in Europa via de Griekse kust. Alleen al op het eiland Lesbos stranden er dagelijks mensen die alles in hun thuisland hebben achtergelaten en hopen op een veilig bestaan in Europa. Beslissingen blijven echter lang uit, waardoor er maar enkele vluchtelingen verder mogen naar Athene voor hun verdere procedure.

Moria, één van de kampen op Lesbos, is een voormalige militaire basis waar ruimte is voor zo’n 3000 mensen. Inmiddels wonen er meer dan 18.000 vluchtelingen in en rond het kamp. De hygiëne is problematisch, waardoor er talloze ziekten ontstaan. Mensen leven met vier gezinnen in een tent van vier bij vier meter. De vluchtelingen komen veelal uit een traumatische situatie van ellende en geweld, maar in plaats van dat ze in Europa veiligheid ontvangen, zijn ze onderworpen aan angst, stress en (seksueel) geweld. De situatie verslechtert de mentale gezondheid van mensen. Bij kinderen van zes tot achttien jaar heeft bijna een kwart zelfmoordgedachten en velen hebben zichzelf ernstig verwond of hebben poging gedaan tot zelfmoord. Andere kinderen lijden onder paniekaanvallen, angst, agressieve uitbarstingen en nachtmerries.

 

Sponsoring

Afgelopen jaar heeft Bijzonder Noden in samenwerking met de stichting Euro Relief gezorgd voor goed onderdak voor gezinnen in het kamp. Elk gezin heeft in een barak een paar vierkante meter voor zichtzelf, dat werd afgeschermd met dekens. Dit zorgde echter voor problemen op het gebied van hygiëne, brandveiligheid en privacy. Een van de barakken is nu gerenoveerd zodat deze mensen een waardig en veilig onderkomen hebben.

Dit jaar ondersteunen we het verlenen van de meest noodzakelijke eerste levensbehoeften en helpen we de vluchtelingen te overleven. Zo geven we bijvoorbeeld pampers aan baby’s en jonge kinderen. Omdat er geen huisvesting is voor de nieuwkomers worden er tenten en pallets gekocht om toch iets van onderdak te kunnen bieden.
Helpt u mee om verlichting te kunnen bieden in deze schrijnende situatie?

Doneer nu!

Voor € 5,- kan een pakketje kleding worden uitgereikt en voor € 15,- een tent.

5
15
50
100

Financieel

2000,-
0,-
35000,-

Het verhaal van Noman

Daar zitten we, samen in een restaurantje aan de waterkant in een klein dorpje op Lesbos. Het is een nattige, druiligere dag. Noman (19 jaar) heeft niet veel vragen van me nodig om van wal te steken. Hij neemt me mee terug naar zijn jeugd, zijn vlucht uit Afghanistan, de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven hier in Griekenland.
Lees hier het hele verhaal.