Vluchtelingen op Lesbos

Project: Vluchtelingenhulp

Land/Regio: Griekenland

Categorie: Noodhulp

Projectomschrijving

Al sinds 2013 stranden er dagelijks vluchtelingen op Lesbos. Zij hebben alles in hun thuisland achtergelaten, vanwege honger, oorlog of andere (natuur)rampen. In de hoop op een veilig bestaan voor zichzelf en hun kinderen wagen ze de gevaarlijke oversteek naar Europa. In overbevolkte vluchtelingenkampen moeten ze wachten totdat ze verder mogen naar Athene voor hun verdere procedure.

De situatie voor Corona
Moria, één van de kampen op Lesbos, is een voormalige militaire basis waar ruimte is voor zo’n 3000 mensen. In september 2019 was dit aantal opgelopen tot 18.000 (!) vluchtelingen. De levensomstandigheden zijn erbarmelijk. Er is slechte hygiëne, waardoor talloze ziekten zich in recordtempo verspreiden. De vaak getraumatiseerde vluchtelingen krijgen in de kampen (opnieuw) te maken met angst, stress en (seksueel) geweld. De mentale situatie van deze mensen verslechtert alleen maar verder in het kamp. Bij kinderen van zes tot achttien jaar heeft bijna een kwart zelfmoordgedachten en velen hebben zichzelf ernstig verwond of hebben poging gedaan tot zelfmoord. Andere kinderen lijden onder paniekaanvallen, angst, agressieve uitbarstingen en nachtmerries.

Hulp op Lesbos
In dit kamp is Euro Relief de spin in het web. Deze stichting, ontstaan vanuit een zendingsorganisatie, doet er alles aan om vluchtelingen op Lesbos te voorzien van basisbehoeften, zoals kleding, onderdak, dekens, luiers en hygiëneproducten. Ook coördineren zij activiteiten van andere hulporganisaties. Door hun aanwezigheid geven zij een christelijk getuigenis in het kamp, waar openlijke evangelisatie niet mogelijk is. Bijzondere Noden ondersteunt Euro Relief, om zo hoop te bieden in de uitzichtloze situatie.

Ziekte, brand…
In september 2020 werden de eerste corona-besmettingen vastgesteld in het kamp. Daardoor nam de onrust nog verder toe onder de vluchtelingen. Als gevolg gingen grote delen van het kamp in vlammen op. Op dat moment woonden er nog zo’n 12.000 vluchtelingen in kamp Moria. Zij werden opnieuw van hun bezittingen beroofd. Griekse militairen zetten in enkele dagen een compleet nieuw tentenkamp op. Euro Relief was ter plaatse om de vluchtelingen te registreren en een tent toe te wijzen. Ook distribueerden zij overlevingsproducten aan de getroffenen.

…en regen
Toen er begin oktober hevige regenbuien over Lesbos trokken, kwamen veel tenten blank te staan. De schamele bezittingen van de vluchtelingen waren doorweekt. Er worden door de vluchtelingenorganisatie van de VN maatregelen getroffen. Zo worden de tenten dikker gemaakt en op pallets gezet en worden er zeildoeken uitgedeeld. Dit gaat echter erg langzaam en de situatie lijkt onhoudbaar. Zo zijn er slechts 345 toiletten in het kamp, waarvan er maar 217 in werking zijn. Douches ontbreken geheel, waardoor vrouwen geen mogelijkheden hebben om zich te wassen. De tenten worden gedeeld met meerdere families en de privacy is zeer beperkt. Wat overblijft is uitzichtloosheid en hopeloosheid.

Sponsoring

Uw steun harder nodig dan ooit. Wilt u ons helpen om verlichting te kunnen bieden in deze schrijnende situatie? Maar wilt u bovenal de vluchtelingen en hulpverleners gedenken in uw gebed?

Doneer nu!

Voor € 5,- kan een pakketje kleding worden uitgereikt aan een vluchteling.

5
15
50
100

Financieel

254.865,-
0,-
,-

Het verhaal van Noman

Daar zitten we, samen in een restaurantje aan de waterkant in een klein dorpje op Lesbos. Het is een nattige, druiligere dag. Noman (19 jaar) heeft niet veel vragen van me nodig om van wal te steken. Hij neemt me mee terug naar zijn jeugd, zijn vlucht uit Afghanistan, de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven hier in Griekenland.
Lees hier het hele verhaal.