Vluchtelingen op Lesbos

Project: Vluchtelingenhulp

Land/Regio: Griekenland

Categorie: Noodhulp

Projectomschrijving

Al sinds 2013 is het Griekse eiland Lesbos een hotspot in de vluchtelingencrisis. In de hoop op een veilig bestaan wagen duizenden mensen de gevaarlijke oversteek over het water naar Europa. Zij hebben alles in hun thuisland achtergelaten vanwege honger, oorlog of (natuur)rampen. In overbevolkte vluchtelingenkampen moeten ze wachten tot hun asielprocedure is behandeld.

In vlammen op…
In september 2020 werden de eerste coronabesmettingen vastgesteld in het voormalige kamp Moria. Daardoor nam de onrust onder de vluchtelingen verder toe en als gevolg gingen grote delen van het kamp in vlammen op. Opnieuw moesten de vluchtelingen alles achterlaten en werden ze van hun bezittingen beroofd. Op een voormalig schietterrein, direct aan de kust is inmiddels een compleet nieuw tentenkamp opgezet: Mavrovouni. Daar wonen nu zo’n 7000 mensen; vooral Afghanen. Dit nieuwe kamp is een stuk georganiseerder dan kamp Moria, maar de leefomstandigheden zijn nog steeds slecht. Er is chronisch te weinig plek, waardoor mensen dicht op elkaar moeten leven in tenten en kleine kamertjes. De privacy is zeer beperkt en velen voelen zich niet veilig. De mentale situatie van deze mensen wordt er in het kamp niet beter op. De vaak getraumatiseerde vluchtelingen krijgen in de kampen (opnieuw) te maken met angst, stress en (seksueel) geweld. Bij kinderen van zes tot achttien jaar heeft bijna een kwart zelfmoordgedachten en velen hebben zichzelf ernstig verwond of hebben poging gedaan tot zelfmoord. Anderen lijden onder paniekaanvallen, agressieve uitbarstingen en nachtmerries. De trage asielprocedures leiden tot hopeloosheid en uitzichtloosheid.

Hulp
In deze situatie biedt de organisatie Euro Relief hulp. Euro Relief is ontstaan vanuit een zendingsorganisatie, en is nu de spin in het web in het kamp. Bijzondere Noden ondersteunt Euro Relief al verschillende jaren. Vrijwilligers en medewerkers ter plaatse doen er alles aan om vluchtelingen op Lesbos te voorzien van basisbehoeften zoals kleding, onderdak, dekens, luiers en hygiëneproducten. Ook fungeren ze als eerste aanspreekpunt voor de vluchtelingen en zorgen ze inmiddels op beperkte schaal voor scholing en (sport)activiteiten. Door hun aanwezigheid geven zij op deze manier ook een christelijk getuigenis in het kamp, waar openlijke evangelisatie niet mogelijk is.

Naast de vooral praktische hulp die Euro Relief biedt, steunt Bijzondere Noden ook het werk van de organisatie i58. Vlak buiten het kamp hebben zij een ‘community centre’ waar mensen terecht kunnen voor Bijbelstudie en gesprek. Ook worden er, als de coronaregels het toelaten, kerkdiensten gehouden.

Sponsoring

Wilt u ons helpen om verlichting te kunnen bieden in deze schrijnende situatie? Maar wilt u bovenal de vluchtelingen en hulpverleners gedenken in uw gebed?

Doneer nu!

Voor € 5,- kan een pakketje kleding worden uitgereikt aan een vluchteling.

5
15
50
100

Financieel

264.138,-
0,-
,-

Meer lezen?

Het verhaal van Noman

Daar zitten we, samen in een restaurantje aan de waterkant in een klein dorpje op Lesbos. Het is een nattige, druiligere dag. Noman (19 jaar) heeft niet veel vragen van me nodig om van wal te steken. Hij neemt me mee terug naar zijn jeugd, zijn vlucht uit Afghanistan, de levensveranderende gebeurtenis in Turkije en zijn leven hier in Griekenland. Lees hier het hele verhaal.

Ter plaatse

Onze projectcoördinator werkte onlangs een maand als vrijwilliger in het kamp. Lees hier een aantal van haar blogs.