Jongeren en vrouwen in Zuid-Afrika

Vakonderwijs

Normen en waarden

Zelfredzaamheid

projectomschrijving

Criminaliteit, drugs, werkeloosheid, aids… Er lijkt geen einde te komen aan de lijst van problemen in Zuid-Afrika. Maar wie met de Zuid-Afrikaanse dominee Lourens Schoeman spreekt, zal al snel ontdekken dat er achter deze donkere wolken een zonnestraal van hoop doorschemert.

Twee reformatorische kerken in Zuid-Afrika hebben zich verenigd in de CMD (Christelike Maatskaplike Dienste) om deze veelvoorkomende problemen te bestrijden. CMD geeft mensen weer hoop en een visie op de toekomst door trainingen en door het aanleren van persoonlijke vaardigheden. Het Evangelie is hierbij de grondslag. Vaak vragen mensen: “Waarom doen jullie dit voor ons?” Dan kan er verteld worden over God en wat Hij voor ons heeft gedaan.

“Onze droom? Een dienende en godvruchtige levensstijl in een gebroken gemeenschap.”

Levenslessen voor jongeren
De trainers gaan elke keer tien weken lang naar een school. Elke week behandelen ze een ander thema, zoals drugs, hiv en aids, alcohol, relaties en trouw. Op deze manier proberen we de jongeren belangrijke lessen mee te geven, die een groot effect kunnen hebben op hun leven. Na die tien weken wordt er een kamp georganiseerd, waarbij praktische thema’s gecombineerd worden met Bijbelstudies. Lees hier meer over de problematiek rondom HIV/AIDS.

Sneeuwbaleffect
Het enthousiasme van de participanten werkt aanstekelijk. De deelnemers worden aangemoedigd om zelf ook veranderingstrainer te worden in hun eigen gemeenschap. Op deze manier wordt al deze kennis heel mooi verspreid. Bijzondere Noden besloot dit concept breder in te zetten door twee Zuid-Afrikaanse veranderingstrainers naar Malawi te laten reizen om daar trainingen te geven en dit concept te lanceren. Lees hier meer over het project in Malawi.

Weerbare vrouwen
Relatief veel vrouwen in Zuid-Afrika zijn verlaten door hun man. Deze vrouwen moeten zichzelf en hun kinderen zien te redden, ondanks alle armoede. Om deze vrouwen weerbaar te maken, starten we ‘zelfhulpgroepen’. In zo’n vrouwengroep leren deze alleenstaande vrouwen financiële vaardigheden en versterken ze elkaar. Door samen te sparen krijgen de vrouwen toegang tot financiële middelen om hun levensomstandigheden te verbeteren. Ook krijgen de vrouwen vaktrainingen, zodat ze zelf een inkomen kunnen genereren. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze van sojamelk yoghurt kunnen maken.

Sponsoring

Om de spaarpot van de groep sneller te vullen, verkopen de vrouwen zelfgemaakte armbandjes. Wilt u hen steunen? Bijzondere Noden verkoopt deze veelkleurige armbandjes met evangelisatieboodschap ter ondersteuning van deze vrouwen. Bestel hier een Afrikaans armbandje!

Doneer nu!

Wilt u ook een bijdrage leveren om HIV/Aids terug te dringen? Al voor € 15,- per maand kan een jongere deelnemen aan een training.​

Financieel

6.325,-
0,-
49.700,-
15
30
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


Nkanyiso heeft een hart voor jongeren

Nkanyiso is opgegroeid zonder ouders en grootgebracht door zijn oma, die ook nog voor zes andere kinderen zorgde. Hij kon zijn middelbare schoolopleiding afmaken en ging daarna op zoek naar werk. Dat was er niet. “Ik leefde in een kansarme omgeving en had daardoor vrijwel geen kansen voor de toekomst. Totdat ik in contact kwam met een veranderingstrainer van CMD.

Ik kreeg levenslessen over dingen die belangrijk zijn in het leven van een tiener. Dat raakte mij zo, dat ik uiteindelijk zelf veranderingstrainer werd om deze lessen door te geven, zodat jongeren in staat zijn goede keuzes te maken op het gebied van seksualiteit, drank en drugs.”

Er zijn contacten met in totaal 16 scholen, waar jongeren een jaar lang de zogenaamde ‘life skills’ lessen krijgen. Daarna kunnen de jongeren mee op een weekendkamp. Daar kan openlijk gesproken worden over de diepste motivatie voor goede keuzes en de kracht om die telkens weer te maken. Die ligt alleen in het Evangelie. Elke keer weer is het resultaat van de kampen dat jongeren gaan Bijbellezen en dat ze zich aansluiten bij een kerk.