Steun aan gehandicapten
in Nigeria (Effata)

Projectomschrijving

Problematiek

Door slechte hygiëne zijn veel Nigeriaanse schoolkinderen blind of doof. Ze worden gezien als een economische last voor de familie en worden sterk verwaarloosd. Toegang tot voortgezet of middelbaar onderwijs is onmogelijk. Ze vinden moeilijk aansluiting in de kerk en kunnen moeilijk meedraaien in de maatschappij. Hun toekomst lijkt hopeloos.

Maar er is hoop! De stichting Effata biedt oogzorg, orthopedie, medicijnverstrekking en voorlichting voor deze mensen. Meer dan 60 medewerkers werken aan preventie en herstel van de gehandicapten. Zo krijgen deze jongeren weer een plek in de maatschappij. Effata heeft een eigen school waar doven les krijgen. Dat wordt mogelijk gemaakt omdat ook de rijkere horenden dit onderwijs willen volgen. Zo ontstaan er gelijk mooie vriendschappen. Ze volgen hier een goed onderwijsprogramma en leren ook gebarentaal!

Evangelisatie
Bovendien krijgen deze jongeren ook onderwijs uit de Bijbel. Medewerkers worden geestelijk toegerust en er zijn zelfs dovendiensten. “Effata” krijgt zo een diepere betekenis voor de jongeren.

Naast stichting Effata zet ook stichting Elim zich in voor (de integratie van) beperkte jongeren. Ook dit project wordt door Bijzondere Noden gesteund. Lees hier meer over de hulp die Elim biedt.

Geef gehoor!

Een groot deel van de kosten van zowel de medische zorg als het onderwijs wordt betaald door degenen die de zorg ontvangen. Maar de operaties en onderwijs zijn duur. Bijzondere Noden wil Effata daarbij steunen. Daarvoor zijn we afhankelijk van uw bijdrage. Geeft u gehoor aan deze oproep?

Doneer nu!

Wilt u het werk van Effata steunen? Voor € 50,- kan een jongere een beroep leren.

15
50
100
150

Financieel

912,-
0,-
16.160,-

Verhaal

Toen Benjamin dertien was en de lagere school had afgerond, ging hij naar Lagos om geld te verdienen voor zijn moeder (weduwe) en drie jongere zusjes. Als enige man in het gezin zat er niet veel anders op…

Toen hij na een paar maanden werd aangereden door een auto, moest zijn rechterbeen worden geamputeerd. Zo kwam hij bij CBR Effata terecht. We besloten dat hij eerst verder moest leren op de middelbare school Berea. Hij kreeg een kunstbeen en leerde lopen zonder krukken.

Na zijn diploma wilde hij graag taxi-chauffeur worden in een ‘tuk-tuk’. Effata heeft zo’n tuk-tuk en daar heeft hij heel wat uurtjes mee geoefend. Met een lening kon hij later een tweedehands tuk-tuk kopen en inmiddels rijdt hij bijna twee jaar elke dag van de markt in Nwofe naar de stad (ruim een half uur rijden).

Elke zaterdagmiddag komt hij zijn tuk-tuk op ons terrein wassen en een gedeelte van zijn lening terugbetalen. De meeste passagiers weten niet dat hij een kunstbeen heeft.

Benjamin woont samen met een dove vriend op kamers in Nwofe en kent gebarentaal. Op zaterdag heeft hij een stagiaire: Timothy van twintig, met een kunstbeen links. Zijn droom is om net als Benjamin na zijn examen in juni ook met een tuk-tuk geld te verdienen.

Foto: rechts Benjamin, links Timothy