Soedanese vluchtelingen in Oeganda

Voeding

Vakonderwijs

Zelfredzaamheid

Projectomschrijving

In Noord-Oeganda bevindt zich sinds 2017 één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Het Bidi Bidi vluchtelingenkamp is een thuis voor meer dan 270.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen, die de burgeroorlog in hun eigen land ontvluchtten. In dit kamp verleent de kleine stichting CIDS hulp vanuit de kerk.

Honger naar het Woord
In 2018 kwam Bijzondere Noden via een noodhulpproject in contact met een Keniaanse dominee, die werkte voor stichting CIDS. Hij vertelde ons over de grote vraag naar Bijbels in het vluchtelingenkamp. Daarom heeft Bijzondere Noden een bijdrage gegeven voor Bijbels in de lokale taal. Ook zijn er Engelse kinderbijbels van Van Dam verstuurd met begeleidend materiaal voor zondagsschoolonderwijzers.

Inmiddels zijn er verschillende Engelse kerken opgericht in het kamp. In deze kerken is echter een gebrek aan Bijbels en liedboeken. Momenteel beschikken slechts zes van de elf kerken over Bijbels. Daarom blijven we werken aan het verschaffen van Bijbels en Bijbelse vertellingen. Er worden Engelse Bijbels uitgedeeld aan scholieren in het kamp, die de Engelse taal leren. Ook zullen er Bijbels in Bari (de taal die in Zuid-Soedan veel gesproken wordt) uitgedeeld worden aan vluchtelingen die de Engelse taal niet voldoende beheersen.

Vaardigheden voor alleenstaande vrouwen
CIDS richt zich niet alleen op pastorale zorg maar verleent ook praktische hulp. Dit wordt gecoördineerd vanuit de lokale kerken en is vooral gericht op de vele alleenstaande vrouwen in het kamp. Veel mannen zijn omgekomen, verminkt of achtergebleven in Soedan. Daardoor komt de zorg voor het levensonderhoud en voor de kinderen vooral op de vrouwen neer. Om hen te ondersteunen, zijn vanuit de kerk twee projecten opgestart. Er is een graanmolen aangeschaft zodat de vrouwen hun graan niet langer met de hand hoeven malen en er wat geld mee kunnen verdienen.

Met de opbrengst zijn inmiddels dekens gekocht en uitgedeeld aan weeskinderen in het kamp!

Het tweede project is het opzetten van een naaicursus. Twee keer per dag komen tien vrouwen samen om naailes te krijgen van andere vluchtelingen die zelf professionele kledingmaker waren. De training duurt enkele maanden. Daarna wordt een nieuwe groep vrouwen uitgenodigd om een training te volgen.

Het mooie aan deze projecten is dat de vrouwen vaardigheden aanleren die ze later, als ze op een dag het kamp verlaten, kunnen inzetten om hun gezin te onderhouden.

Doneer nu!

Voor € 5,00 geeft u een vluchtelingen een Bijbel in het Bari!

Opbrengst

13.882,-
0,-
,-
5
10
20
100

€ 0,00


Bekijk ook onderstaande video

Deze vluchtelingen maken dankbaar gebruik van hun nieuwe Bijbel