Soedanese
vluchtelingen in Egypte

Project: Diaconale hulp

Land/Regio: Egypte

Categorie: Noodhulp

projectomschrijving

Problematiek

In Egypte bevinden zich al jarenlang veel vluchtelingen uit de Nuba mountains (Soedan). De oorzaak? Geweld, hongersnood en ziekten tijdens de burgeroorlog tussen het noorden en zuiden van Soedan. Het aantal burgerslachtoffers is één van de hoogste sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog altijd is deze regio zeer onveilig. Hierdoor kunnen de duizenden vluchtelingen uit dit gebied, die al jarenlang in het oosten van Caïro verblijven, niet terugkeren naar hun eigen land.

De vluchtelingen leven in armoedige omstandigheden, met nauwelijks hulp van de Egyptische overheid of de UNHCR. Ook hebben ze te maken met discriminatie en geweld van de lokale bevolking. Vooral vrouwen en kinderen hebben het zwaar. Vaak worden ze zelfs aangesproken met ‘abd’ – slaaf. Binnen deze groep is er ook een kleine christelijke minderheid die vanwege hun geloof nog meer te lijden heeft onder discriminatie.

Hulp vanuit de kerk
Te midden van al deze pijn en ellende bevinden zich tien christelijke Soedanese gemeenten. Vaak hebben de gemeenteleden behoefte aan medische zorg vanwege de burgeroorlog waar ze uit gevlucht zijn, maar ook door de gevolgen van vluchtelingendiscriminatie in Egypte. Door hun benarde situatie kunnen ze zich echter weinig veroorloven. Daarom steunt Bijzondere Noden deze gemeenten in het verlenen van eerste levensbehoeften, zoals medische behandelingen. Ook wordt er pastorale zorg geboden.

 

Sponsoring

Helpt u mee om de medische behandelingen voor Soedanese vluchtelingen mogelijk te maken? Jaarlijks steunt Bijzondere Noden dit project met € 10.000,-.

Doneer nu!

Voor € 15,- kan iemand een bezoek aan de dokter brengen.

15
30
100
150

Financieel

1500,-
0,-
10000,-