Soedanese vluchtelingen in Egypte

Voeding

Medische zorg

Onderdak

projectomschrijving

Problematiek

Wist u dat er vandaag in Egypte veel vluchtelingen zijn? In de Bijbel lezen we over personen die vanwege gevaar ook verblijven in Egypte: Abraham, de familie van Jakob en zelfs de Heere Jezus.  Veel van de huidige vluchtelingen komen vanuit Soedan. Door de instabiele veiligheidssituatie in hun eigen land, zijn ze vluchteling in Egypte. Op zoek naar veiligheid en een betere toekomst.

Weinig werk
Helaas is in Egypte het leven niet makkelijk voor de Soedanese vluchtelingen. Door de slechte economische situatie is daar al weinig werk voor de lokale bewoners. Dus als vluchteling maak je nog minder kans op een baan. En zonder werk is er geen eten. Want in Egypte zijn de voedselprijzen explosief gestegen door de problematische graantoevoer vanuit Oekraïne.

Voedselbank
Om in deze hachelijke situatie hulp te bieden, ondersteunen wij het voedselbankproject. Hierbij wordt voedselhulp geboden aan de Soedanese vluchtelingen in Oost-Caïro en Fayyoum, wat ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt. Deze hulp wordt verleend in samenwerking met de lokale Koptische kerken. Inmiddels zijn er ook Soedanese vluchtelingkerken die betrokken worden bij de voedseldistributie.  Het doel is om dit jaar 2500 families te voorzien van voedselhulp.

Medicijnen
Naast de voedselbank is er ook het medisch hulpproject, wat specifiek bedoeld is voor de Soedanese vluchtelingen. Jaarlijks worden er zo’n 150 mensen geholpen door financiële hulp voor medicijnen, operaties en chemobehandelingen. Indien mogelijk betalen de patiënten zelf een klein gedeelte van de kosten. Maar vaak is dit niet het geval, omdat de vluchtelingen zonder financiële hulp meestal geen toegang hebben tot medische zorg.

Woningreparatie
Bij alle hulp voor de vluchtelingen, willen we de allerarmste Koptische christenen niet vergeten. Ook zij hebben het niet makkelijk. Het komt regelmatig voor dat hun woningen in miserabele staat verkeren. Daarbij helpen wij hen, in samenwerking met de lokale kerken. Door het verbeteren en repareren van ongeveer vijftien woningen per jaar. Voorbeelden van werkzaamheden zijn: het plaatsen van goede vloeren, muren en plafonds. Of het aanleggen van watervoorziening en elektriciteit. Omdat een goed huis niet vanzelfsprekend is.

Het is ons verlangen dat God dit werk wil zegenen voor Soedanese vluchtelingen, zodat Egypte ook nu tot een schuilplek kan zijn.

 

Sponsoring

Helpt u mee om te zorgen voor voldoende eten en de mogelijkheid tot medische behandelingen voor Soedanese vluchtelingen?

Doneer nu!

Voor € 15,- kan iemand een bezoek aan de dokter brengen.

Financieel

2.735,-
0,-
10000,-
15
30
100
150

€ 0,00


Mashaer houdt de moed erin

Mashaer Mohamed Adam is 34 jaar oud en komt Darfoer in Soedan. Die regio kwam in 2003 in opstand tegen de centrale regering in Khartoem, waardoor het gebied in de ellende terecht kwam. Mashaer heeft veel van die burgeroorlog en de gevaren ervan meegemaakt en verloor daarin ook haar ouders. Ze vluchtte naar familie in Khartoem, waar ze haar middelbare school wist ze af te maken. Daarna ging ze aan een universiteit in Khartoem psychologie studeren, maar het lukte niet om dat af te maken, omdat ze steeds meer last van één van haar ogen kreeg. Ze meende dat dit niets bijzonders was, maar ging in 2014 met dat pijnlijke oog eindelijk naar een arts in Khartoem. Die constateerde dat sprake was van een tumor, maar die was volgens hem niet kwaadaardig. Mahaer: “Ik ging in 2016 naar Egypte, in de hoop dat ik zou kunnen emigreren naar een goed land. Ik ging een paar jaar laten opnieuw naar een arts in Cairo, want de pijn in mijn oog werd te groot. Toen werd duidelijk dat ik urgent behandeling nodig had want ik had een kwaadaardige kanker in mijn oog en mijn oogzenuw.”

Onderzoek wees uit dat opereren urgent was, want de kans was groot dat de tumor zich naar haar hersenen zou verspreiden. Mashaer kon de operatie echter niet betalen. Gelukkig hoorde ze van onze partnerorganisatie Nijlvallei en vroeg daar om hulp. Nijlvallei kreeg het voor elkaar om de operatie goedkoper uit te laten voeren en betaalt nu ook voor de bestralingen en een kunstoog. Mashaer: “Ik dank God dat ik nu geopereerd ben. Ik ben mijn oog kwijt, en heb nog wel wat bestralingen nodig voor ik een kunstoog kan gaan gebruiken. Maar ik leef nog, God zij dank. En ik heb goede hoop dat alles goed komt.”