Reformatorisch onderwijs in Nigeria

Onderdak

Basisonderwijs

Vakonderwijs

Normen en waarden

projectomschrijving

Op het platteland van Nigeria staat de John Calvin Secondary School. Wij zouden zeggen: Johannes Calvijnschool. Deze school biedt onderwijs van hoge kwaliteit op reformatorische grondslag in een veilige omgeving. In een land als Nigeria is dat uniek. Duizenden jongeren hebben in de achterliggende jaren op deze school christelijk onderwijs genoten.

Sinds 2009 steunt Bijzondere Noden de John Calvin School. In 2024 door een bijdrage voor een leesproject, bibliotheekboeken, schoolgeld, hostelbedden en vakonderwijs. De school heeft in totaal ongeveer 600 studenten en is opgericht door de Nigeria Reformed Church (NRC). Deze kerk is ontstaan uit het zendingswerk van de Gereformeerde Gemeenten.

Schoolgeld
John Calvin School is een kwalitatief goede school die ook kinderen uit armere gezinnen toegang wil bieden tot christelijk middelbaar onderwijs. De meeste leerlingen zijn lid van de Nigeria Reformed Church, maar ook jongeren met een andere achtergrond zijn welkom. Bijzondere Noden betaalt het schoolgeld voor weeskinderen en kwetsbare kinderen.

Leesproject
Verder is er een leesproject op dertien NRC kleuter- en basisscholen. Met een zelf ontwikkelde leesmethode, is er voorlichting en training op basisscholen. Ook is er een leesgroep op het middelbare onderwijs. Om zo het leesniveau van de kinderen te verbeteren. Dit programma is succesvol!

Christelijk onderwijs
Veel scholen in Nigeria zien oogluikend toe dat leerlingen betalen voor een diploma, of dat docenten tegen een vergoeding de kinderen toestaan om af te kijken. Op de John Calvin School zijn deze praktijken niet toegestaan. Enerzijds zorgt dit er soms voor dat leerlingen de school voortijdig verlaten omdat ze willen afkijken of bang zijn dat ze de eindexamens niet zullen halen. Anderzijds weet men ook dat de leerlingen van deze school waardevolle werknemers zijn. De christelijke John Calvin School kan hier een mooi getuigenis geven!

Vakonderwijs
Bijzondere Noden heeft het opzetten van vakonderwijs bij John Calvin School mogelijk gemaakt. Hier leren studenten zonnepanelen installeren, computer reparatie, muziek, technisch tekenen, kleermaken of haar knippen. In de afgelegen Izzi-regio waar de leerlingen van de school wonen, is het erg moeilijk om aan een baan te komen. Dit zorgt ervoor dat studenten voor werk naar de stad verhuizen, waar het risico op losbandigheid en werkloosheid groot is. Daar wil John Calvin School door vakonderwijs verandering in brengen. Door jongeren praktische vaardigheden te leren, kunnen zij een eigen bedrijfje opzetten of een praktische baan vinden in de omgeving.

Sponsoring

De school heeft onze steun (nog) nodig om het onderwijs te kunnen bieden. Schoolboeken en materialen voor christelijk onderwijs zijn  kostbaar en leerlingen kunnen dit vaak niet zelf betalen. Helpt u mee om christelijk onderwijs mogelijk te maken voor kinderen in Nigeria?

Doneer nu!

Voor €15,- kunnen twee boeken voor godsdienstonderwijs bekostigd worden.

Financieel

60.388,-
0,-
44.583,-
15
30
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


Hoe betaal jij je schoolgeld?

In Nigeria is het onderwijs van de overheid gratis. Maar voor christelijk onderwijs moeten de leerlingen betalen. Dat is niet eenvoudig als je op het platteland van Nigeria woont en rond moet zien te komen van de opbrengst van een klein lapje grond. De jongeren op de John Calvin school hebben daarom als het even kan een baantje om hun boeken en kleding te bekostigen. Voor de allerarmsten is er een beurs. Daarin ondersteunt de plaatselijke kerk en brengt de school haar christelijke identiteit ook in de praktijk. Een van de leerlingen van het beurzenprogramma is Nwazufu. Lees hieronder zijn verhaal.

Ik ben Nwazufu Mmaduabuchi. Ik ben achttien jaar oud en ben de vijfde in ons gezin van acht kinderen. Ik woon in Onuenyim Agbaja en daar ga ik ook naar de Nigeria Reformed Church. Mijn vader is al lang ziek, daarom moet mijn moeder in haar eentje zorgen voor ons gezin. Omdat mijn vader een paar zware operaties moest ondergaan en niet kon werken waren we erg arm en konden we nooit naar school.

Nu wordt mijn schoolgeld gelukkig betaald door het sponsorprogramma, zodat ik wel kan leren. Ik dank God dat ik geselecteerd ben voor dit programma. Het interessantste vak op school is biologie, maar ook Engels, natuurkunde en scheikunde vind ik leuk. Ik wil graag naar de universiteit om medisch laboratoriumwerk te studeren. Daarom werk ik nu al hard op school. Ik bid dat God mij helpt om mijn doel te bereiken, zodat ik later mijn medemens kan dienen. Omdat ik zelf arme ouders heb, hoop ik vooral dat ik later kan zorgen voor kinderen die ook uit zo’n soort gezin komen