Oorlog Oekraïne

Voeding

Medische zorg

Onderdak

Noodhulp Oekraïne

De oorlog in Oekraïne blijft zwaar. Waar in sommige gebieden het leven wordt opgepakt, is in andere regio’s de oorlog volop bezig. Sommige Oekraïners verloren alles: hun geliefden, hun woning en hun hoop. Bijzondere Noden biedt samen met het Deputaatschap voor Israël en SOEGG noodhulp op verschillende terreinen. 

Van kerk tot kerk

Inmiddels hebben we een structurele samenwerking met vier Oekraïense kerkelijke gemeenten die een noodcentrum zijn opgestart. Met heel veel inzet bieden de vrijwilligers hulp aan binnenlandse vluchtelingen en mensen bij het front. Zo bieden ze eerste levensbehoeften, traumaverwerking, onderdak en pastorale zorg. De kerken staan in Zaporizha, Koroston, Zhytomir en Nova Odessa. Van daaruit wordt hulp geboden in een wijde regio. Vele gemeenten in ons land steunen deze kerken met collectes en giften.

Gaarkeukenproject

Via het oorspronkelijke gaarkeukenproject blijven we steun bieden via joodse gemeenschappen. Deze steun is nu uitgebreid met hulp aan de vluchtelingenstromen.

Medische hulp

Er is veel behoefte aan medische middelen voor ziekenhuizen en klinieken. Zo worden gewonde militairen – na stabilisatie aan het front- verdeeld over de ziekenhuizen in het land. De druk op de zorg neemt hierdoor toe. We organiseren hulptransporten met onder andere ziekenhuisapparatuur, medicijnen, bedden, luiers en verbandmaterialen.

Lectuur

Bij alle noodhulp die we verlenen, delen we ook Bijbels en Bijbelse lectuur uit. Denk hierbij aan boeken van ds. Meeuse en ds. Bakker, maar ook kinderbijbels van van Dam. Het is bijzonder om te zien hoeveel vluchtelingen de Oekraïense kerkdiensten bezoeken op zoek naar houvast in hun leven.

 

 


Luister naar het verhaal van Halina


Luister naar het verhaal van Irina


Luister naar de livestream, met o.a. het levensverhaal van Azat Azatyan

HULP IN NEDERLAND
Ga naar bijzonderenoden.nl/vluchtelingenoekraine voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

Ga naar bijzonderenoden.nl/inzamelactie voor meer informatie over het opzetten van een inzamelingsactie.


GEBED
Al de projectpartners zijn dankbaar voor onze steun, maar vragen daarnaast ook vooral om gebed. Wilt u het Oekraïense maar ook het Russische volk gedenken in uw gebeden?

 

                   

Doneer nu!

Naast uw gebed is ook uw financiële steun hard nodig. Voor €15,- geeft u een voedselpakket voor 1 gezin. Voor €35,- geeft u een kachel of brandstofpakket voor 1 maand. Voor €75,- geeft u een medisch pakket voor een ziekenhuis.

Financieel

Komend jaar verwachten we ongeveer € 750.000,- nodig te hebben om de hulp voort te zetten. Helpt u mee?
486.848,-
0,-
750000,-
15
35
75
100

€ 0,00