Oorlog Oekraïne

Voeding

Medische zorg

Onderdak

Noodhulp Oekraïne

De situatie in Oekraïne is nog steeds bijzonder zorgelijk. In sommige gebieden kan na de Russische aftocht weer voorzichtig worden gewerkt aan herstel, terwijl in andere regio’s de strijd intensiveert.  Bijzondere Noden biedt, in samenwerking met het Deputaatschap voor Israël en SOEGG noodhulp op verschillende terreinen. 

 

HULP IN NEDERLAND
Ga naar bijzonderenoden.nl/vluchtelingenoekraine voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland en om u aan te melden als gastgezin.

Ga naar bijzonderenoden.nl/inzamelactie voor meer informatie over het opzetten van een inzamelingsactie.

 


HULP IN OEKRAÏNE
In Oekraïne en de landen eromheen bieden we onder andere de volgende noodhulp:

* Via ds. Margulis hebben we contact met de de joods-christelijke gemeente Beit Emed en met gaarkeukens in veel Oekraïense steden. Er is vraag naar onder andere medische middelen, voedsel en financiële steun. We zetten transporten op en dragen financieel bij. Op deze manier kunnen de gaarkeukens blijven functioneren en kan op grotere schaal hulp worden geboden.

* In samenwerking met een plaatselijke school en kerk in Zhytomir zorgen we voor tijdelijk onderdak van vluchtelingen vanuit de frontgebieden en transport van levensmiddelen richting frontgebieden.

* In Boedapest (Hongarije) steunen we de gemeente van ds. Imre Zöld. In samenwerking met andere predikanten en gemeenteleden biedt hij opvang aan (Joodse) vluchtelingen uit Oekraïne.

* In Roemenië bieden we via verschillende partnerorganisaties hulp in de basislevensbehoeften van Oekraïense vluchtelingen.

* De joods-christelijke gemeente Bridge of Life in Moldavië vangt eveneens Oekraïense vluchtelingen op. Met onze financiële steun bieden zij huisvesting, voedsel, kleding en transport.

* Via SOEGG is er contact met verschillende ziekenhuizen in en rond Zhytomir. We organiseren -na inventarisatie van de behoeften-  hulptransporten naar Zhytomir met onder andere ziekenhuisapparatuur, medicijnen, bedden, luiers en verbandmaterialen.

Onderaan deze pagina vindt u de laatste updates en foto’s over onze noodhulp.

 


GEBED
Al de projectpartners zijn dankbaar voor onze steun, maar vragen daarnaast ook vooral om gebed. Wilt u het Oekraïense maar ook het Russische volk gedenken in uw gebeden?

 

                   

Doneer nu!

Naast uw gebed is ook uw financiële steun hard nodig om de getroffenen te kunnen ondersteunen.

Financieel

2.943.432,-
0,-
,-
15
25
50
100

€ 0,00


Verhaal uit Roemenië

“We zijn blij en dankbaar hoe God de harten opent van mensen om voor ons te zorgen”, getuigt de Oekraïense Irina. Ze vluchtte met haar man en negen kinderen naar Roemenië en is daar door onze partners opgevangen. Lees hier haar verhaal.

Update 18-10

Onlangs heeft onze coördinator, Arno, Oekraïne opnieuw bezocht. We delen graag iets van zijn ervaringen en bevindingen. Hij vertelt meer over de situatie in het leger en de diaconale hulp vanuit lokale kerken rondom Zhytomir.

Update 28-7

Gisteren ontvingen we het volgende bericht uit Zhytomir: “Yesterday we unloaded medicines. Individual hospitals in Zhytomyr arrived and picked them up right away. In the attached files you will find pictures of this.” Klik hieronder voor foto’s

Update 30-6

Afgelopen week was onze coördinator Arno in Oekraïne. Zo kon hij een goed beeld krijgen van de situatie ter plaatse en de hulpverlening evalueren. We geven graag een inkijkje in zijn observaties. 

Update 25-5

Komende vrijdag vertrekt weer een vracht hulpgoederen richting Oekraïne. Deze is onder andere gevuld met langer houdbaar brood, geschonken door een Nederlandse bakker en enkele pallets aardappelen. Bestemming: Zhytomir en verder naar het Oosten.

Update 12-5

“Verlies, verdriet, chaos, angst… De oorlog in Oekraïne zorgt aan beide zijden van de strijd voor veel ellende.”

Deze week verscheen een artikel in De Saambinder over de oorlog in Oekraïne en de hulp die we tot nu toe mochten bieden. Lees hier het volledige artikel.

Update 22-4

“Begin van deze week is er een vracht met verpleegbedden, compleet met beddengoed, kussens en matrassen geleverd in Lubar. In dat kleine plaatsje op een uur rijden van Zhytomir zijn ruim 90 jongens en jonge mannen met een verstandelijke handicap extra opgenomen.

Update 21-4

“We danken God dat we deze dagen gevoed worden met zowel aards als hemels brood. Hartelijk dank aan onze vrienden in Nederland.” 

In samenwerking met een Rijssense ondernemer hebben we alweer een tweede vracht brood kunnen bezorgen in Oekraïne.

Update 7-4

“Ik kreeg een telefoontje van een broeder. Hij vertelde me over dorpen in het noorden van de regio Zhytomir die bezet waren. Voordat de Russische soldaten de bezette gebieden verlieten, vulden ze de waterputten met benzine…”

Update 24-3

Donderdagavond 24 maart hebben we een livestream georganiseerd om uw vragen live te beantwoorden en een update te geven van de laatste ontwikkelingen. Kijk hier de livestream terug.

Update 18-3

We ontvingen een update van onze projectpartner uit Zhytomir:

“Geliefde vrienden, (…) De afgelopen dagen bleef de situatie in Zhytomir zelf relatief rustig. Luchtsirenes loeien bijna onophoudelijk…”

Update 11-3

Een projectpartner uit Moldavië vangt vluchtelingen uit Oekraïne op: “Shabbat Shalom! (…) We proberen op elke mogelijke manier te helpen. Als het kan, proberen we hen geestelijk te steunen. We spreken over de Messias, maar heel voorzichtig…”

Update 10-3

De derde vracht met hulpgoederen is ingeladen en vertrekt deze week naar Zhytomir. Ziekenhuisapparatuur en bedden, maar ook luiers en verbandmiddelen. En een grote opbrengst van de Seba-kerk in Krimpen aan den IJssel!

Update 8-3

Gisteren zijn meerdere transporten in Zhytomir gelost met spullen waar op dit moment dringend behoefte aan is, zoals ingeblikt voedsel, aardappelen,  ziekenhuisbedden en bloeddrukmeters. Bekijk hier enkele beelden van het transport.

Update 5-3

Bericht van een Russische vertaler van Bible and Book Ministry uit Kiev: “Ik begon te bidden en vroeg God om de raketten te stoppen. Terwijl ik aan het bidden was, veranderden de twee wolken langzaam in glinsteringen die al snel op palmen leken….”

Update 4-3

Ruim een week duurt de oorlog nu. Dagelijks vallen vele slachtoffers en worden grote verwoestingen aangericht. We geven een puntsgewijze update van de huidige situatie en de mogelijkheden tot hulpverlening die we als organisaties op dit moment hebben. 

Update 2-3

Lieve vrienden, we willen u op de hoogte houden van recente gebeurtenissen… Deze nacht werden, als gevolg van de vijandelijke beschietingen van woongebouwen in Zhytomyr, tien huizen in brand gestoken. Drie huizen werden volledig verwoest…

Update 26-2

Beste vrienden, dank u voor uw gebeden voor Oekraïne. Bedankt voor jullie telefoontjes en berichten. Velen van jullie hebben ons gevraagd om jullie op de hoogte te houden, daarom hebben we een korte video voor jullie gemaakt. Blijf alsjeblieft voor ons bidden…