Noodhulp Irak

Project: Noodhulp

Land/Regio: Irak

Categorie: Noodhulp

projectomschrijving

Al tientallen jaren heeft Irak het zwaar te verduren. De politieke onrust kwam tot een hoogtepunt toen IS (Islamitische Staat) in 2014 het ‘kalifaat’ uitriep in grote delen van Irak en Syrië. Duizenden mensen sloegen op de vlucht. Op het toppunt van het conflict waren er 6 miljoen vluchtelingen binnen Irak. Zowel Irakezen als Syriërs zochten hun toevlucht in het ‘veilige’ Noord-Irak. Hoewel IS zo goed als verslagen is in Irak, blijft de nood groot.

De levens van velen zijn beschadigd en er is gebrek aan alles. Veel is verwoest. Mosul, het voormalige Ninevé, was een bloeiende stad met bijna twee miljoen inwoners. Velen van hen waren christen. Grote delen van de stad liggen echter in puin en aan de wederopbouw is nog nauwelijks begonnen. De mensen uit de vluchtelingenkampen keren langzaam terug naar hun dorpen, maar hun toekomst is onzeker. Het is nog maar de vraag of ze hun vroegere leven ooit weer op kunnen pakken.

Christenen in Irak
Bemoediging en pastorale zorg is hard nodig. Daarom wil Bijzondere Noden ook op lange termijn aanwezig zijn in het Midden Oosten, in het bijzonder om christenen in deze regio te ondersteunen. Dit doen we door lokale kerken te steunen, zodat zij in hun omgeving hulp kunnen bieden. Op deze manier kan de christelijke kerk, die in deze regio vaak achtergesteld wordt, een belangrijke rol spelen in het opvangen van vluchtelingen.

Diaconale en pastorale hulp
Stichting Middle East Support Ministries (MESM) en de Ankawa Evangelical Church (AEC) zijn actief in het uitdelen van levensmiddelen coupons en andere goederen in de stad Erbil. Ze bereiken zo’n 6300 families en verlenen waar mogelijk pastorale zorg. De afgelopen jaren is er veel werk verzet door de actiecomités ‘Hulp Irak’ in veel van onze gemeenten. Er is veel kleding, voedsel en andere producten ingezameld en naar Noord-Irak getransporteerd. Bijzondere Noden heeft zich steeds garant gesteld voor de financiële afwikkeling en de contacten in Irak. Voor meer informatie over de distributietransporten verwijzen wij u graag naar de rapportage in de Noodklok en naar het uitgebreide verslag op onze website.

Bekijk ook deze filmpjes voor een impressie van de distributie:

 

 

Traumahulp
Daarnaast is er de afgelopen jaren traumacounseling geboden voor kinderen met een christelijke achtergrond. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunst: door het maken van tekeningen verwerken de kinderen wat zij in de oorlog hebben meegemaakt. Ook worden er trainingen aangeboden aan meisjes en vrouwen die getraumatiseerd zijn door de oorlog. Dit betreft vooral Jezidi-vrouwen en Chaldeeuwse christenen. Tijdens de trainingen wordt traumacounseling aangeboden in groepsverband. Ook wordt er dagelijks Bijbels onderwijs gegeven, delen de vrouwen een maaltijd en hebben ze de mogelijkheid om een naai- of kapperscursus te volgen. Op deze manier wordt er gewerkt aan een toekomst voor deze oorlogsslachtoffers.

Corona
Door de corona-maatregelen zijn de mogelijkheden voor hulpverlening beperkt. Maar juist nu is de nood ongekend hoog. Er is grote behoefte aan voedsel, want het land verkeert in schrijnende armoede. Daardoor zijn hulptransporten meer welkom dan ooit. Zolang er voedsel gebracht wordt, is het nu zelfs mogelijk om openlijk te evangeliseren en Bijbels uit te delen. Inmiddels zijn er al duizenden Bijbels achtergelaten in Irak. Deze worden uitgedeeld aan christenen en aan Moslims en Jezidies die christen willen worden.

Sponsoring

Uw voortdurende steun aan de vluchtelingen, maar vooral ook uw gebed voor hen in deze uitzichtloze situatie blijft hard nodig.

Doneer nu!

15
30
100
150

Financieel

20.831,-
0,-
,-

Ds. Marten vertelt

Ds. Marten, een Nederlands-Koerdische man, bezocht Irak meerdere malen om levensmiddelen te distribueren en pastorale hulp te verlenen. Hij vertelt:

 

“De steun van Bijzondere Noden en de bijbehorende kerken verandert veel levens in Irak. We zien ernstig getraumatiseerde mensen genezen en stukje bij beetje durven deze mensen weer hoop te krijgen. Jullie steun is ook een kanaal dat door de Heere God gezegend wordt om veel Jezidi’s en moslims tot verandering te laten komen en hen naar de juiste weg te leiden. ‘Jullie hebben een grote blijdschap in ons hart gebracht’, horen we van hen terug. Ik zou daarom aan iedereen, jongeren, kinderen en volwassenen, willen vragen om de mensen in Irak niet te vergeten, zodat ze de Heere Jezus leren kennen door de liefde die de kerken aan hen laten zien.”

 

Ook tijdens Corona bezocht hij Irak. Na die reis liet hij ons weten:

 

“Corona opent deuren die voorheen steeds gesloten waren. Het is nu de tijd om daar te werken! Stuur er alstublieft nog een vrachtwagen heen, dan kan ik die spullen samen met voedsel en Bijbels binnen brengen!”

 

Wilt u meer lezen over ons werk in Irak? Lees dan het verhaal van de veertienjarige Maryam.