Oorlogsslachtoffers in Irak

Voeding

Hygiëne

Medische zorg

Normen en waarden

projectomschrijving

Na tientallen jaren van interne problemen, kwam de politieke onrust in de regio tot een hoogtepunt toen IS (Islamitische Staat) in 2014 het ‘kalifaat’ uitriep in grote delen van Irak en Syrië. Meer dan zes miljoen vluchtelingen lieten alles achter om het oorlogsgeweld te ontvluchten. Velen van hen zochten hun toevlucht in het ‘veilige’ Noord-Irak. Inmiddels is IS nagenoeg verslagen. De mensen uit de vluchtelingenkampen keren langzaam terug naar hun dorpen, maar het is nog maar de vraag of ze hun vroegere leven ooit weer op kunnen pakken.

De levens van velen zijn beschadigd en er is gebrek aan alles. Grote delen van het land liggen in puin. Mosul, het voormalige Ninevé, was een bloeiende stad met bijna twee miljoen inwoners. Velen van hen waren christen. De stad is echter bijna compleet verwoest en aan de wederopbouw is nog nauwelijks begonnen. In deze grote nood wil Bijzondere Noden aanwezig zijn om de getroffenen te ondersteunen en te bemoedigen.

Hulptransporten door de werkgroep ‘Hulp Irak’
Sinds 2015 organiseert de werkgroep ‘Hulp Irak’ van Bijzondere Noden hulptransporten naar vluchtelingenkampen in samenwerking met de stichting MESM. In verschillende van onze gemeenten worden kleding en andere producten ingezameld voor vluchtelingen. Regelmatig vertrekt er een transport naar Noord-Irak om de goederen uit te delen. Inmiddels zijn circa 70 transporten vertrokken.

Door de honger in het land openen deze transporten deuren die voorheen gesloten waren. Zolang er voedsel gebracht wordt, is het zelfs mogelijk om openlijk te evangeliseren en Bijbels uit te delen. Ds. Marten, die de hulptransporten begeleidt, heeft inmiddels al duizenden Bijbels achtergelaten in Irak. Deze worden uitgedeeld aan christenen, maar ook aan moslims en jezidi’s.

Traumahulp
Naast de armoede is er ook veel psychisch leed. Veel kinderen zijn getraumatiseerd doordat ze ooggetuigen waren van de gruwelijke daden van IS. Daarom bieden we traumacounseling aan kinderen en jongeren. Door het maken van tekeningen leren de kinderen te praten over wat ze in de oorlog hebben meegemaakt. De therapie wordt gegeven aan de hand van Bijbelse thema’s. Aan het einde van de cursus ontvangen de deelnemers een Arabische kinderbijbel van Van Dam. Bij dit project werken we samen met Stichting Ismaël. Samen willen we deze kinderen in staat stellen om een toekomst op te bouwen.

Sponsoring

Uw steun aan de vluchtelingen, maar vooral ook uw gebed voor hen in deze uitzichtloze situatie blijft hard nodig. Bidt u mee?

Doneer nu!

Voor € 20 kan een kind één week groepstherapie volgen. De volledige therapie duurt drie maanden. Voor hoeveel kinderen wilt u deze traumacounseling betalen?

Financieel

14.163,-
0,-
0,-
20
40
80
160

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

€ 0,00

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


VERHALEN UIT IRAK

Ds. Marten vertelt

“Jullie steun is een kanaal dat door de Heere God gezegend wordt. ‘Jullie hebben een grote blijdschap in ons hart gebracht’, horen we van mensen terug. Ik zou daarom aan iedereen willen vragen om de mensen in Irak niet te vergeten.”

Bekijk hier een fotoverslag van het vijftigste hulptransport.

Ontmoetingen in Irak

Tijdens het werkbezoek aan Irak in 2022 ontmoetten we Kristina en Maryam. Beide meisjes hebben hun jeugd doorgebracht bij IS-soldaten. Ze vertellen hier meer over in een video-interview. 

Luister hier naar hun indrukwekkende verhalen.

Verwerkingskunst

Om kinderen en jongeren in Irak te helpen om hun trauma’s te verwerken, bieden we hen traumacounseling. Door middel van kunst leren ze praten over wat ze hebben meegemaakt. In plaats van woorden kunnen ze beelden gebruiken. 

Bekijk hier een selectie van de schilderijen.