Noodhulp Irak

Project: Noodhulp

Land/Regio: Irak

Categorie: Noodhulp

projectomschrijving

Na tientallen jaren van interne onrust, kwam de politieke onrust in de regio tot een hoogtepunt toen IS (Islamitische Staat) in 2014 het ‘kalifaat’ uitriep in grote delen van Irak en Syrië. Meer dan zes miljoen vluchtelingen lieten alles achter om het oorlogsgeweld te ontvluchten. Velen van hen zochten hun toevlucht in het ‘veilige’ Noord-Irak. Inmiddels is IS nagenoeg verslagen. De mensen uit de vluchtelingenkampen keren langzaam terug naar hun dorpen, maar het is nog maar de vraag of ze hun vroegere leven ooit weer op kunnen pakken.

De levens van velen zijn beschadigd en er is gebrek aan alles. Grote delen van het land liggen in puin. Mosul, het voormalige Ninevé, was een bloeiende stad met bijna twee miljoen inwoners. Velen van hen waren christen. De stad is echter bijna compleet verwoest en aan de wederopbouw is nog nauwelijks begonnen. In deze grote nood wil Bijzondere Noden aanwezig zijn om de getroffenen te ondersteunen en te bemoedigen.

Hulptransporten door de werkgroep ‘Hulp Irak’
Sinds 2016 organiseert de werkgroep ‘Hulp Irak’ van Bijzondere Noden hulptransporten naar vluchtelingenkampen in samenwerking met de stichting MESM. In verschillende van onze gemeenten worden kleding en andere producten ingezameld voor vluchtelingen. Regelmatig vertrekt er een transport naar Noord-Irak om de goederen uit te delen. In november 2020 kwam het vijftigste hulptransport aan in één van de vluchtelingenkampen. In 2021 hopen we zes transporten naar Irak te organiseren.

Juist in deze corona-tijd is de hulp meer dan ooit nodig. Het land verkeert in grote armoede. Deze schrijnende situatie opent deuren die voorheen gesloten waren. Zolang er voedsel gebracht wordt, is het nu zelfs mogelijk om openlijk te evangeliseren en Bijbels uit te delen. Ds. Marten, die de hulptransporten begeleidt, heeft inmiddels al duizenden Bijbels achtergelaten in Irak. Deze worden uitgedeeld aan christenen, maar ook aan moslims en jezidi’s.

Bekijk dit filmpje voor een impressie van de distributie:

Traumahulp
Naast de armoede is er ook veel psychisch leed. Veel kinderen zijn getraumatiseerd doordat ze ooggetuigen waren van de gruwelijke daden van IS. Daarom bieden we traumacounseling aan kinderen en jongeren. Door het maken van tekeningen leren de kinderen te praten over wat ze in de oorlog hebben meegemaakt. De therapie wordt gegeven aan de hand van Bijbelse thema’s. Aan het einde van de cursus ontvangen de deelnemers een Arabische kinderbijbel van Van Dam. Zo willen we deze kinderen in staat stellen om een toekomst op te bouwen.

Sponsoring

Uw steun aan de vluchtelingen, maar vooral ook uw gebed voor hen in deze uitzichtloze situatie blijft hard nodig. Bidt u mee?

Doneer nu!

15
30
100
150

Financieel

22.100,-
0,-
,-

VERHALEN UIT IRAK

Ds. Marten vertelt

“Jullie steun is een kanaal dat door de Heere God gezegend wordt om veel Jezidi’s en moslims tot verandering te laten komen en hen naar de juiste weg te leiden. ‘Jullie hebben een grote blijdschap in ons hart gebracht’, horen we van hen terug. Ik zou daarom aan iedereen willen vragen om de mensen in Irak niet te vergeten, zodat ze de Heere Jezus leren kennen door de liefde die de kerken aan hen laten zien.”

Bekijk hier een fotoverslag van het vijftigste hulptransport.

Het verhaal van Maryam

“Mijn moeder is spoorloos en mijn vader heeft me verstoten.” Maryam werd als elfjarig Jezidi-meisje ontvoerd door IS-strijders. Ze werd verloot onder verschillende IS-strijders en onderging tweeëneenhalf jaar gruwelijke dingen. Sinds 2017 woont ze in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. We ontmoetten haar de afgelopen jaren drie keer en spraken met haar over wat ze meegemaakt heeft.

Lees hier haar hartverscheurende verhaal.