Vluchtelingen in Ethiopië en Soedan

Voeding

Hygiëne

Onderdak

Projectomschrijving

Problematiek

De politieke situatie in Ethiopië is al jarenlang gespannen. De TPLF, de politieke partij die de regio Tigray bestuurt, domineerde decennialang de politiek en het leger van Ethiopië. Twee jaar geleden kwam de oppositiepartij aan de macht. De huidige premier, Abiy Ahmed, bracht hoop op vrede en democratische hervormingen in het land. De TPFL trok zich terug in Tigray, waar ze hun eigen verkiezingen organiseerden.

Op 4 november 2020 viel het presidentiële leger Tigray binnen, als reactie op een aanval van de TPLF op de federale militaire basis. Dit leidde tot een humanitaire ramp met vele doden en duizenden vluchtelingen. Onder deze vluchtelingen zijn ook veel alleenreizende kinderen. De VN schat dat er een miljoen mensen zullen vluchten binnen de regio Tigray en zo’n 200.000 naar andere gebieden, met name naar Soedan. Deze vluchtelingen hebben al hun bezittingen achter moeten laten. Wij willen hulp bieden aan deze vluchtelingen, zowel in Ethiopië als in Soedan.

Vluchtelingenhulp

Aanwezig in Soedan
Veel vluchtelingen steken de grens over naar Soedan. Hier zijn vluchtelingenkampen opgezet, waar we de nodige hulp verlenen. In het tijdelijke vluchtelingenkamp worden benodigde producten uitgedeeld. Daarnaast wordt er in de uiteindelijke vestigingsplaats voor vluchtelingen gewerkt aan een goede watervoorziening.

Kerkenproject in Ethiopië
Inmiddels is de regio Tigray weer bereikbaar voor hulpverleners, al is de situatie nog steeds erg risicovol. Om de ontheemden en de lokale bevolking te ondersteunen, zijn de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), Hersteld Hervormde en Christelijk Gereformeerde Kerk een project gestart. Gezamenlijk willen we de getroffenen onderdak bieden en toegang geven tot sanitaire voorzieningen. Momenteel is de situatie te onveilig, maar als er mogelijkheden ontstaan, zullen we ons ook richten op evangelisatie onder deze doelgroep.

Coronapreventie
In beide landen is coronapreventie een belangrijk onderdeel van de projectactiviteiten. We voorzien vluchtelingen van hygiëneproducten en van informatie over het virus. Zo willen we de verspreiding van corona onder vluchtelingen tegengaan.

© beeldmateriaal: Joost Bastmeier (via onze projectpartner ZOA)

Sponsoring

Deze vluchtelingen zijn alles kwijtgeraakt en het zal nog lang duren voor ze hun bestaan weer op kunnen bouwen. Om deze vluchtelingen hierin te ondersteunen, is uw steun onmisbaar. Wilt u deze vluchtelingen en de hulpverleners gedenken in uw gebeden?

Doneer nu!

Draagt u bij aan hulp voor deze vluchtelingen?

Opbrengst

Vluchtelingen in Ethiopië en Soedan
27.822,-
0,-
,-
15
30
100
150

€ 0,00


Verhaal van een vluchtelinge

Dit is Eikram, een 14-jarige vluchtelinge uit Ethiopië. Ze vindt school ontzettend leuk, vooral het vak aardrijkskunde. Ze hoopt dat ze op een dag juf of zuster kan worden, omdat ze weet hoe belangrijk deze beroepen zijn. Momenteel verblijft ze echter in een vluchtelingenkamp in Soedan, zonder haar familie. Ze vertelt:

"Ik kan de hele dag aan niets anders denken dan aan mijn ouders. Vorige week kwamen er nieuwe vluchtelingen aan in het kamp. Dit waren hele goede vrienden van onze familie, die ons dorp in Ethiopië woonden. Ik vroeg hen of ze wisten waar mijn ouders waren. Ik was bang dat ze waren omgekomen tijdens de zware beschietingen. Ze vertelden me echter dat mijn ouders in gezondheid zijn. Ik mis hen zo erg dat ik ‘s nachts niet kan slapen.”

Eikram verlangt ernaar om herenigd te worden met haar ouders als de oorlog en spanningen voorbij zijn. Tot die dag verblijft ze in Camp 6, waar ze door onze partner World Relief voorzien wordt van basisbehoeften.