Vluchtelingen in Ethiopië en Soedan

Voeding

Hygiëne

Onderdak

Projectomschrijving

Problematiek

De politieke situatie in Ethiopië is al jarenlang gespannen. De TPLF, de politieke partij die de regio Tigray bestuurt, domineerde decennialang de politiek en het leger van Ethiopië. Toen in 2018 de oppositiepartij aan de macht kwam, trok de TPFL trok zich terug in Tigray, waar ze hun eigen verkiezingen organiseerden.

Op 4 november 2020 viel het presidentiële leger Tigray binnen, als reactie op een aanval van de TPLF op de federale militaire basis. Dit leidde tot een humanitaire ramp met vele doden en duizenden vluchtelingen. Onder deze vluchtelingen zijn ook veel alleenreizende kinderen. Een geschat aantal van 2.000.000 mensen zijn ontheemd geraakt. Deze vluchtelingen hebben al hun bezittingen achter moeten laten.

Vluchtelingenhulp

Aanwezig in Soedan
Veel vluchtelingen steken de grens over naar Soedan. Hier zijn vluchtelingenkampen opgezet, waar we de nodige hulp verlenen. In het tijdelijke vluchtelingenkamp worden benodigde producten uitgedeeld. Daarnaast wordt er in de uiteindelijke vestigingsplaats voor vluchtelingen gewerkt aan een goede watervoorziening.

Kerkenproject in Ethiopië
Om de ontheemden en de lokale bevolking in Ethiopië te ondersteunen, zijn de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), Hersteld Hervormde en Christelijk Gereformeerde Kerk een project gestart. Gezamenlijk willen we de getroffenen onderdak bieden en toegang geven tot sanitaire voorzieningen.

Coronapreventie
In beide landen is coronapreventie een belangrijk onderdeel van de projectactiviteiten. We voorzien vluchtelingen van hygiëneproducten en van informatie over het virus. Zo willen we de verspreiding van corona onder vluchtelingen tegengaan.

© beeldmateriaal: Joost Bastmeier (via onze projectpartner ZOA)

Update: grote zorgen om Tigray
Het conflict laaide eind 2021 opnieuw op. De TPLF, die bezig was met een opmars naar de hoofdstad, is opnieuw teruggedrongen naar Tigray. Tigray is inmiddels echter nagenoeg onbereikbaar voor hulpverleners. Zo’n vijf miljoen inwoners zijn afhankelijk van noodhulp, die zij nu niet kunnen ontvangen. Vele burgers overlijden door honger en ziekten.

Sponsoring

Om deze vluchteling te ondersteunen, is uw steun onmisbaar. Wilt u deze vluchtelingen en de hulpverleners gedenken in uw gebeden? Wilt u vooral bidden voor de inwoners van Tigray, die niet bereikt kunnen met hulpgoederen?

Doneer nu!

Draagt u bij aan hulp voor deze vluchtelingen?

Opbrengst

36.863,-
0,-
,-
15
30
100
150

€ 0,00


Verhaal van een vluchtelinge

Dit is Eikram, een 14-jarige vluchtelinge uit Ethiopië. Ze vindt school ontzettend leuk, vooral het vak aardrijkskunde. Ze hoopt dat ze op een dag juf of zuster kan worden, omdat ze weet hoe belangrijk deze beroepen zijn. Momenteel verblijft ze echter in een vluchtelingenkamp in Soedan, zonder haar familie. Ze vertelt:

"Ik kan de hele dag aan niets anders denken dan aan mijn ouders. Vorige week kwamen er nieuwe vluchtelingen aan in het kamp. Dit waren hele goede vrienden van onze familie, die ons dorp in Ethiopië woonden. Ik vroeg hen of ze wisten waar mijn ouders waren. Ik was bang dat ze waren omgekomen tijdens de zware beschietingen. Ze vertelden me echter dat mijn ouders in gezondheid zijn. Ik mis hen zo erg dat ik ‘s nachts niet kan slapen.”

Eikram verlangt ernaar om herenigd te worden met haar ouders als de oorlog en spanningen voorbij zijn. Tot die dag verblijft ze in Camp 6, waar ze door onze partner World Relief voorzien wordt van basisbehoeften.