Noodhulp Albanië

Project: Noodhulp aardbeving Albanië

Land/Regio: Albanië

Categorie: Noodhulp

Noodhulp na aardbeving Albanië

Eind vorig jaar werd Albanië opgeschrikt door verschillende aardbevingen. In september was er al een schok met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter en in november kwam daar een nog zwaardere beving (6,4) overheen. Vooral de laatste aardbeving heeft veel schade veroorzaakt en honderden mensen zijn gewond geraakt. Tientallen mensen zijn overleden; soms een heel gezin tegelijk…

De eerste noodhulp die geboden werd is inmiddels achter de rug. Er is echter nog ontstellend veel schade die hersteld moet worden. In overleg en samenwerking met ZGG geeft Bijzondere Noden ondersteuning bij reparatie en herstel van de aardbevingsschade.

Wederopbouw
De gemeente Durrës heeft officieel toestemming gegeven aan het ZGG-team in Albanië om hulp te verlenen in de wijk Spitallë, waar de kerk staat. Hier zijn veel huizen nog wel bewoonbaar, maar de hulp is hard nodig, zeker omdat veel bewoners in deze wijk arm en/of werkeloos zijn. In deze wijk moet gewerkt worden aan het herstel van muren, ramen, deuren en watervoorziening.

Traumahulp
Daarnaast biedt ZGG-Albanië ook hulp aan een aantal zwaarder getroffenen. Zo is bijvoorbeeld het huis van twee bezoekers van de gemeente onbewoonbaar verklaard. Herstel van deze schade gaat per huishouden tienduizenden euro’s kosten. Naast deze duidelijk zichtbare schade is er ook veel psychische zorg na de aardbeving. Daarom wordt er ook traumaverwerking geboden voor de mensen in de buurt.

Een nieuw kerkcentrum
Het kerkcentrum in Dürres waar de ZGG-medewerkers de zondagse diensten houden is zwaar beschadigd en kon niet meer gebruikt worden. Daarom is er gezocht naar een ander gebouw. Dit is inmiddels gevonden, verbouwd en ingericht. Het kerkgebouw lijkt zelfs op een meer toegankelijke plaats te liggen dan het vorige centrum. Op zondag 12 januari kon de eerste kerkdienst in het nieuwe gebouw gehouden worden.

 

Update: Corona
Helaas moesten de Albanezen al snel na de aardbevingen in quarantaine. Daardoor was het niet meer mogelijk om de getroffenen te bezoeken en te werken aan wederopbouw. In juni konden de herstelwerkzaamheden hervat worden. Dit gebeurd onder begeleiding van lokale christelijke bouwvakkers.

Sponsoring

Inmiddels zijn al veel giften binnen, maar de nood is ook groot. Helpt u met een gift zodat er meer getroffenen geholpen kunnen worden bij de wederopbouw?

Doneer nu!

5
10
25
100

Status

26.445,-
0,-
,-