Noodhulp Albanië

Project: Noodhulp aardbeving Albanië

Land/Regio: Albanië

Categorie: Noodhulp

Noodhulp na aardbeving Albanië

Eind 2019 werd Albanië opgeschrikt door verschillende aardbevingen. In september was er al een schok met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter en in november kwam daar een nog zwaardere beving (6,4) overheen. Vooral de laatste aardbeving heeft veel schade veroorzaakt en honderden mensen zijn gewond geraakt. Tientallen mensen zijn overleden; soms een heel gezin tegelijk…

De eerste noodhulp die geboden werd is inmiddels achter de rug. Er is echter nog ontstellend veel schade die hersteld moet worden. In overleg en samenwerking met ZGG geeft Bijzondere Noden ondersteuning bij reparatie en herstel van de aardbevingsschade.

Wederopbouw
De gemeente Durrës heeft officieel toestemming gegeven aan het ZGG-team in Albanië om hulp te verlenen in de wijk Spitallë, waar de kerk staat. Hier zijn veel huizen nog wel bewoonbaar, maar de hulp is hard nodig, zeker omdat veel bewoners in deze wijk arm en/of werkeloos zijn. In deze wijk moet gewerkt worden aan het herstel van muren, ramen, deuren en watervoorziening. Omdat ook de kerk zwaar beschadigd was, is er een nieuw gebouw in gebruik genomen. Inmiddels kan de gemeente gelukkig weer samenkomen.

Traumahulp
Daarnaast biedt ZGG-Albanië ook hulp aan een aantal zwaarder getroffenen. Zo is bijvoorbeeld het huis van twee bezoekers van de gemeente onbewoonbaar verklaard. Herstel van deze schade gaat per huishouden tienduizenden euro’s kosten. Naast deze duidelijk zichtbare schade is er ook veel psychische zorg na de aardbeving. Daarom wordt er ook traumaverwerking geboden voor de mensen in de buurt.

Update! Samenwerking met lokale kerken
Daarnaast is er in 2021 een nieuw project gestart in samenwerking met lokale kerken, omdat de nood nog steeds groot is. Er zijn inmiddels containerwoningen aangeschaft voor kwetsbare gezinnen met kleine kinderen, die al die tijd in tenten hebben gewoond. Daarnaast is er voorzien in basismaterialen voor scholen en klinieken in de getroffen dorpen.

Sponsoring

Inmiddels zijn al veel giften binnen, maar de nood is ook groot. Helpt u met een gift zodat er meer getroffenen geholpen kunnen worden bij de wederopbouw?

Doneer nu!

5
10
25
100

Status

23.899,-
0,-
,-

Een huis voor Sami

Familie Qarri woonde sinds de aardbevingen in Albanië met acht personen in een zelfgebouwd, tinnen hutje. De jonge vrouw was hoogzwanger en er stond een strenge winter voor de deur. Hoe konden zij hun kindje een warm thuis bieden? Lees hier het bijzondere verhaal over hoe de Heere uitkomst bood!