Noodhulp Albanië

Project: Noodhulp aardbeving Albanië

Land/Regio: Albanië

Categorie: Noodhulp

Noodhulp na aardbeving Albanië

Eind vorig jaar werd Albanië opgeschrikt door verschillende aardbevingen. In september was er al een schok met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter en in november kwam daar een nog zwaardere beving (6,4) overheen. Vooral de laatste aardbeving heeft veel schade veroorzaakt en honderden mensen zijn gewond geraakt. Tientallen mensen zijn overleden; soms een heel gezin tegelijk… Voortdurende naschokken zorgen voor veel angst en onrust in het gebied. Zelfs eind januari was er nog een fikse naschok. De schrik blijft er dus in zitten bij de bevolking.

De eerste noodhulp die geboden werd is inmiddels achter de rug. Er is echter nog ontstellend veel schade die hersteld moet worden. In overleg en samenwerking met ZGG geeft Bijzondere Noden ondersteuning bij reparatie en herstel van de aardbevingsschade. De overheid gaat tot op zekere hoogte hulp bieden, maar het is nog maar de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk hulp zullen ontvangen. De inventarisaties door de overheid zijn intussen grotendeels gedaan. Eind januari was er echter nog niemand van de slachtoffers die een materiële of financiële toezegging heeft gekregen.

 

Wederopbouw

De gemeente Durrës heeft officieel toestemming gegeven aan het ZGG-team in Albanië om hulp te verlenen in de wijk. Dit doen ze vooral in de wijk Spitallë, waar de kerk in Durrës staat. Hier zijn veel huizen nog wel bewoonbaar, maar de hulp is hard nodig, zeker omdat veel bewoners in deze wijk arm en/of werkeloos zijn. Hier gaat gewerkt worden aan het herstel van muren, ramen, deuren en watervoorziening.

Daarnaast wil ZGG-Albanië ook hulp bieden aan een aantal zwaarder getroffenen. Zo is bijvoorbeeld het huis van twee bezoekers van de gemeente onbewoonbaar verklaard. Ook de eigenaar van het vorige kerkcentrum is flink getroffen en heeft erg veel schade. Herstel van deze schade gaat per huishouden tienduizenden euro’s kosten. Naast deze duidelijk zichtbare schade is er ook veel psychische zorg na de aardbeving. Daarom wordt er ook traumaverwerking geboden voor de mensen in de buurt.

Het kerkcentrum in Dürres waar de ZGG-medewerkers de zondagse diensten houden is zwaar beschadigd en kon niet meer gebruikt worden. Daarom is er gezocht naar een ander gebouw. Dit is inmiddels gevonden, verbouwd en ingericht. Het kerkgebouw lijkt zelfs op een meer toegankelijke plaats te liggen dan het vorige centrum. Op zondag 12 januari kon de eerste kerkdienst in het nieuwe gebouw gehouden worden.

 

Sponsoring

Inmiddels zijn al veel giften binnen, maar de nood is ook groot. Helpt u met een gift zodat er meer getroffenen geholpen kunnen worden bij de wederopbouw?

Doneer nu!

5
10
25
100

Status

271.525,-
0,-
,-