Kerk met een
groentetuin in Zuid-Afrika

Project: Kerk met een groentetuin

Land/Regio: Zuid-Afrika

Categorie: Structurele hulp

projectomschrijving

Kent u een kerk met een eigen groentetuin? De reformatorische kerk in Uitkyk (Zuid-Afrika) heeft er één! Overdag zien we verschillende gemeenteleden tussen de groenten aan het werk. De oogst vormt een deel van de inhoud van de 150 voedselpakketten die per maand worden uitgedeeld aan arme gezinnen in verschillende dorpen in de omgeving van de kerk. Deze gezinnen worden niet hun hele leven op deze manier ondersteund. Deze tuin dient als ‘voorbeeldtuin’. Men wil arme gezinnen helpen en stimuleren om een eigen tuin te beginnen en zo zelfvoorzienend te worden.

Naast de grote voorbeeldtuin bij de kerk zijn er in twaalf kleine dorpen in het district ook gemeenschapstuinen aangelegd. Hierin hebben mensen hun eigen stukje tuin, en kan men elkaar helpen en adviseren. Ook zijn op verschillende plaatsen kippenprojecten gestart. Bijzondere Noden heeft besloten om extra ondersteuning te geven om deze projecten uit te voeren. Als deze projecten goed lopen kan Bijzondere Noden langzaam haar steun afbouwen omdat de lokale kerk zelf de verantwoordelijkheid kan dragen.

“…ik ben wat waard!”

Erik en Inge Joosse hebben in juli 2017 drie weken rondgetrokken door Namibië en Zuid-Afrika. Om beide landen goed te leren kennen, hebben ze dit project van Bijzondere Noden bezocht in de regio Ditsobotla, Zuid-Afrika. Erik en Inge delen hun ervaring:

“In deze regio is er veel armoede, onder andere door veel werkloosheid en hoge voedselprijzen. Bijzondere Noden geeft structurele hulp aan de bevolking, via de Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika. We vonden het een mooie ervaring om eens te spreken (zij het in het Afrikaans) met een dominee en gemeenteleden van een lokaal kerkje, die met zoveel liefde en bewogenheid hun eigen gemeenteleden en dorpsgenoten willen helpen om een beter bestaan op te bouwen. Een grote groentetuin (naast het kerkje en op andere plekken in het dorp) zorgt voor werkgelegenheid én voor gezonde groenten op je bord. Ook worden er kippen gefokt en kun je je eigen kuikens grootbrengen bij je huisje. En als je dan ook van de kerk zaden krijgt om je eigen groentetuintje te beginnen, groeit er langzaam een besef: ik doe er toe en ik ben wat waard. Hoe diep geworteld zit het gevoel bij hen dat ze niet uit deze armoedige situatie kunnen komen en hoe laag is dan het zelfvertrouwen. Door een eigen groentetuintje en kippen krijgen deze mensen de kans om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Wat is het prachtig om dit eens met eigen ogen te zien en te horen hoe belangrijk het werk van Bijzondere Noden is.”

 

Sponsoring

Wilt u dit project financieel steunen zodat de Zuid-Afrikaanse kerk door kan gaan met dit mooie werk?

Doneer nu!

Voor € 15,- kan een gezin een maand ondersteund worden met voedselhulp.

15
30
100
150

Financieel

22.800,-
0,-
45.000,-

verhaal

Gemeentelid Anna werkt iedere dag in de groentetuin van de kerk. “Ik wil graag iets doen aan de armoede en ellende in mijn omgeving.” vertelt ze. “Mijn naasten zijn niet alleen kerkleden, maar ook mijn buren en dorpsgenoten die heel arm zijn.” Anna is erg blij met de ondersteuning die de kerk krijgt van Bijzondere Noden. “Onze gemeente is niet rijk, er zijn niet genoeg middelen om iedereen te helpen. Maar de hulp is zo hard nodig!”

Lees verder