Kerk met een groentetuin in Zuid-Afrika

Voeding

Normen en waarden

Zelfredzaamheid

projectomschrijving

Kent u een kerk met een eigen groentetuin? De reformatorische kerk van Uitkyk in Zuid-Afrika heeft er één! Overdag zie je hier verschillende gemeenteleden tussen de groenten aan het werk. Zo leren ze voedsel te verbouwen voor zichzelf en anderen.

Sinds 2014 heeft de Gereformeerde Kerk in Suid Afrika (GKSA) groentetuinen in de regio Ditsobotla, waar veel armoede heerst door werkeloosheid en hoge voedselprijzen. De oogst wordt gebruikt voor voedselpakketten die de kerk iedere maand uitdeelt aan armen in de omgeving. De tuin dient tegelijkertijd als ‘voorbeeldtuin’: het stimuleert arme gezinnen om een eigen tuin te beginnen. Bij veel armen is sprake van een gebrek aan zelfvertrouwen en een diepgeworteld gevoel van uitzichtloosheid, het idee dat ze niet uit de armoede kunnen opklimmen. Een eigen groentetuintje biedt hun de kans om in eigen levensonderhoud te gaan voorzien en zelfvoorzienend te worden. Zo groeit langzaam het besef: ik doe ertoe en ik ben wat waard!

Inmiddels zijn er vier grote voorbeeldtuinen in Lookout, Brooksby, Enselsrust en Makouspan. Ook zijn er in twaalf kleine dorpen in het district gemeenschapstuinen aangelegd. Hierin hebben mensen hun eigen stukje tuin, en kan men elkaar helpen en adviseren. Als aanvulling zijn er op verschillende plaatsen kippenprojecten, waarvan er dit jaar vier nieuwe zijn gestart. Het doel is om de steun langzaam af te bouwen, zodat de lokale kerk zelf de verantwoordelijkheid kan dragen.

 

Sponsoring

Wilt u dit project financieel steunen zodat de Zuid-Afrikaanse kerk door kan gaan met dit mooie werk?

Doneer nu!

Voor € 15,- kan een gezin een maand ondersteund worden met voedselhulp.

Financieel

36.252,-
0,-
86.700,-
15
30
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

€ 0,00

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


verhaal

Gemeentelid Anna werkt iedere dag in de groentetuin van de kerk. “Ik wil graag iets doen aan de armoede en ellende in mijn omgeving.” vertelt ze. “Mijn naasten zijn niet alleen kerkleden, maar ook mijn buren en dorpsgenoten die heel arm zijn.” Anna is erg blij met de ondersteuning die de kerk krijgt van Bijzondere Noden. “Onze gemeente is niet rijk, er zijn niet genoeg middelen om iedereen te helpen. Maar de hulp is zo hard nodig!”

Lees verder