Gaarkeukens in Oost-Europa

Voeding

projectomschrijving

Problematiek

De levensomstandigheden in Oost-Europa zijn erg slecht. Er heerst grote armoede, met name onder ouderen. Eten is relatief duur en sociale voorzieningen zijn er nauwelijks. Om de nood te verlichten, steunt Bijzondere Noden in samenwerking met het Deputaatschap voor Israël meerdere gaarkeukens.

Dienen door te koken
De maaltijden worden bereid door vrouwen uit de gemeente, die zich geroepen voelen om te dienen door voor hun naaste te koken. Vijf dagen per week zijn de gaarkeukens open. Gedurende de wintermaanden, wanneer de gaarkeukens niet bereikbaar zijn, voorziet Bijzondere Noden door middel van voedselpakketten voor in totaal 100 gezinnen. De meeste bezoekers van de gaarkeukens zijn van Joodse afkomst, maar ook anderen worden geholpen. Onder hen zijn chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en overlevenden van de Holocaust. Zij ontvangen een warme maaltijd en nemen brood mee voor thuis.

Geestelijk brood
De maaltijden worden begonnen met Bijbellezen en gebed door de predikant van een plaatselijke gemeente. In elk van de 13 plaatsen waar gaarkeukens zijn, belegt de Joods-christelijke gemeente Bijbelstudiebijeenkomsten. Zo komen de bezoekers van de gaarkeukens in contact met het Woord van God en is evangelisatie mogelijk onder (Joodse) Oekraïners en Moldaviërs.

Ook in coronatijd konden er maaltijden worden gekookt voor kwetsbare Oekraïners en Moldaviërs. Bent u benieuwd hoe? Bekijk dan het onderstaande video.

Oorlog in Oekraïne
Begin 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen. Dit had verwoesting, verlies en een enorme vluchtelingenstroom tot gevolg. Nog steeds duurt de oorlog voort. Zie deze websitepagina voor meer informatie over onze noodhulp in Oekraïne.

 

Sponsoring

Wilt u dit werk in Oost-Europa steunen, zodat wij met de daad én het Woord onze hulpbehoevende naasten in Moldavië en Oekraïne kunnen helpen?

Doneer nu!

Met een bijdrage van € 1,- krijgt een kwetsbare in Oost-Europa een maaltijd!

Financieel

76.515,-
0,-
341.284,-
15
30
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


verhaal

Een scheve glimlach siert het gezicht van de gehandicapte Valera. Naast hem zit zijn verdrietige moeder Tatjana. Ze pakt zijn hand met haar beide handen vast. “Zijn handicap wordt steeds erger. Sinds deze zomer zijn zelfs zijn handen en armen verlamd en kan hij ze niet meer zelf omhoog houden. Hij kon dit jaar maar één keer naar buiten, omdat hij niet te bewegen is.” Tranen stromen over haar gezicht. Zelf is ze geopereerd aan beide heupen, waardoor ze moeilijk kan bewegen. Vierendertig jaar geleden is haar man overleden, toen Valera zeven jaar oud was. Ondanks haar eigen handicap zorgt ze liefdevol voor haar zoon. We vragen haar hoe ze kan overleven. Nieuwe tranen stromen over haar wangen. ‘Het is heel zwaar. Maar de Joods-christelijke gemeenschap helpt ons. Ze komen op bezoek en we ontvangen vijf keer per week gezonde maaltijden. We hebben zelfs een verwarming en een wasmachine gekregen! Daarvoor moest ik alles met de hand wassen. We zijn heel dankbaar voor deze steun. God is mijn enige hoop.”