Gaarkeukens
Oost-Europa

Project: Voedselhulp Oost-Europa

Land/Regio: Oekraine, Moldavië

Categorie: Structurele hulp

projectomschrijving

Problematiek

De situatie in Oost Europa is, met name voor ouderen, niet gemakkelijk. Eten is relatief duur en sociale voorzieningen zijn er nauwelijks. Door de aanwezigheid van vluchtelingen uit het oosten van Oekraïne nemen niet alleen de kosten van voedsel toe, maar is er ook behoefte aan extra hulp voor gevluchte gezinnen. In totaal zijn er 500 gevluchte gezinnen in de stad. Dit zijn vrijwel alleen vrouwen en kinderen. De mannen zijn achtergebleven. Men moet in Berdichev woonruimte huren, op eigen kosten. Omdat men niet bij banktegoeden kan komen, raakt het geld snel op.

Dienen door te koken
Om de nood te verlichten, steunt Bijzondere Noden meerdere gaarkeukens. Vrouwen uit de gemeente bereiden een eenvoudige maaltijd voor de kwetsbare mensen in hun omgeving. Ze voelen zich geroepen om hun naaste te dienen door voor hen te koken. Vijf dagen per week zijn de gaarkeukens open. Gedurende de wintermaanden, wanneer de gaarkeukens niet bereikbaar zijn, voorziet Bijzondere Noden in voedselpakketten voor in totaal 100 gezinnen. De meeste bezoekers van de gaarkeukens zijn van Joodse afkomst, maar ook anderen worden geholpen. Zij ontvangen een warme maaltijd en nemen brood mee voor thuis. De maaltijden worden begonnen met bijbellezen en gebed. In elk van de 13 plaatsen waar gaarkeukens zijn, belegt de Joods-Christelijke gemeente bijbelstudie-bijeenkomsten.

 

Sponsoring

Wilt u dit werk in Oost-Europa steunen?

Doneer nu!

Met een bijdrage van € 1,- krijgt een kwetsbare in Oost-Europa een maaltijd!

15
30
100
150

Financieel

32.730,-
0,-
131.605,-

verhaal

Een scheve glimlach siert het gezicht van de gehandicapte Valera. Naast hem zit zijn verdrietige moeder Tatjana. Ze pakt zijn hand met haar beide handen vast. “Zijn handicap wordt steeds erger. Sinds deze zomer zijn zelfs zijn handen en armen verlamd en kan hij ze niet meer zelf omhoog houden. Hij kon dit jaar maar één keer naar buiten, omdat hij niet te bewegen is.” Tranen stromen over haar gezicht. Zelf is ze geopereerd aan beide heupen, waardoor ze moeilijk kan bewegen. Vierendertig jaar geleden is haar man overleden, toen Valera zeven jaar oud was. Ondanks haar eigen handicap zorgt ze liefdevol voor haar zoon. We vragen haar hoe ze kan overleven. Nieuwe tranen stromen over haar wangen. ‘Het is heel zwaar. Maar de Joods-christelijke gemeenschap helpt ons. Ze komen op bezoek en we ontvangen vijf keer per week gezonde maaltijden. We hebben zelfs een verwarming en een wasmachine gekregen! Daarvoor moest ik alles met de hand wassen. We zijn heel dankbaar voor deze steun. God is mijn enige hoop.”