Familiehulp in Roemenië

Voeding

Medische zorg

Basisonderwijs

Normen en waarden

Zelfredzaamheid

Projectomschrijving

Hoewel Roemenië onderdeel is van de Europese Unie, hebben veel (Roma-)gezinnen in dit land te maken met grote armoede. Bovendien lijden velen van hen door sociale problemen, zoals (drank)verslavingen en echtscheidingen. Twee kerkelijke organisaties in Tirgu Mures en Oradea willen hulp bieden aan deze kwetsbare gezinnen.

Praktische hulpverlening
Dit doen de organisaties allereerst op een praktische wijze: er worden voedselpakketten uitgedeeld aan deze gezinnen. Ook wordt er gezorgd voor schoolmaterialen en andere basisbenodigdheden. De meeste gezinnen in dit programma zijn zo arm, dat ze niet voldoende middelen hebben om hun huis te verwarmen. Daarom bieden we winterhulp: we verlenen financiële steun om de stookkosten te kunnen betalen. Om hulp te bieden bij sociale problematiek, is er een sociaal werker aangesteld, die gezinnen hierin voorziet van de nodige zorg en begeleiding.

Toerusting voor vrouwen
Naast deze praktische zorg worden er bijeenkomsten georganiseerd voor vrouwen. Tijdens deze bijeenkomsten ontvangen ze voorlichtingen over verslavingsproblematiek, een goede opvoeding en het belang van goede hygiëne. Ook leren ze bijvoorbeeld hoe ze een gezonde maaltijd kunnen bereiden. Zo worden deze vrouwen toegerust voor hun taak in het gezin.

Evangelisatie en pastorale zorg
Tijdens deze programma’s is er veel aandacht voor evangelisatie en pastorale zorgverlening. Een deel van de gezinnen is lid van een kerk, maar niet bij alle gezinnen is dit het geval. Daarom is er veel aandacht voor het verkondigen van de Bijbelse boodschap. De deelnemende gezinnen worden uitgenodigd voor kerkelijke bijeenkomsten. Zo hopen we dat dit programma niet alleen tot zegen zal zijn in de tijdelijke noden, maar ook in de geestelijke nood onder deze gezinnen.

In het onderstaande filmpje geven we u een beeld van de leefomstandigheden van deze gezinnen.

Sponsoring

Voor dit werk is onze financiële steun nodig. Wilt u ons helpen om de schrijnende armoede van Roemenen weg te nemen?

Doneer nu!

Voor € 11,- krijgt een gezin een maandelijks voedselpakket.

Financieel

Familiehulp in Roemenië
9.577,-
0,-
61.125,-
15
30
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

€ 0,00

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


Verhalen uit Roemenië

Liefde vanuit de kerk

“Geen eten. Geen warme kleren. Geen geld om de elektriciteitsrekening te betalen en dus geen verwarming in deze bitter koude winter. En het ergste van alles? Geen geld voor de medicijnen van mijn zieke vrouw.”

De 60-jarige Roemeen die deze woorden uitsprak, ontving financiële hulp om te overleven. Maar wat nog belangrijker was: er werd naar hem geluisterd. Dat verwonderde hem ontzettend.

Onze projectpartner vertelt meer over zijn ervaringen. Lees hier zijn verhaal.

Hoop in uitzichtloosheid

Mateias Ana woont met haar drie kinderen in een klein huurhuisje. Ze is al vroeg gescheiden van haar eerste man, omdat hij vreemdging. Ana heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden. Daarom heeft onze partner dit gezin hulp geboden. Ze vond een nieuwe baan en onlangs hertrouwde ze. Eindelijk leek ze alles op de rit te hebben. Maar toen werd bij Ana kanker ontdekt. Haar nieuwe man begon de stress, het verdriet én hun geld te verdrinken. Onze partner financierde haar operatie. Nu heeft Ana weer hoop en gelooft ze dat er licht aan het einde van de tunnel is.