Familiehulp Roemenie

Project: Diaconale hulp

Land/Regio: Roemenië

Categorie: Structurele hulp

Projectomschrijving

Hoewel Roemenië onderdeel is van de Europese Unie, leven veel Roemenen in armoede. Gezinnen hebben steun nodig om rond te komen. Twee kerkelijke organisaties in Tirgu Mures en Oradea bieden deze steun door voedselpakketten uit te delen. Zo kunnen de mensen toch rondkomen.

Naast het verspreiden van voedselpakketten wil de stichting ook de Bijbelse boodschap verspreiden. Er zijn veel kerken, maar slechts weinig Roemenen bezoeken deze kerken. De organisaties delen niet alleen voedsel uit, ze bieden ook pastorale zorg. Daarnaast worden de ontvangers van de hulp uitgenodigd voor kerkelijke bijeenkomsten. Zo worden de Roemenen ook geestelijk gevoed.

Sociale steun
Roemenië kent veel sociale problematiek. Door de armoede ontstaan er ook veel andere problemen waar gezinnen onder lijden. Om te helpen bij deze problematiek is een sociaal werker aangesteld die de gezinnen begeleidt naar zelfstandigheid. .

Sponsoring

Voor dit werk is onze financiële steun nodig. Wilt u ons helpen om de schrijnende armoede van Roemenen weg te nemen?

 

Doneer nu!

Voor € 11,- krijgt een gezin een maandelijks voedselpakket.

15
30
100
150

Financieel

645,-
0,-
72.300,-

Verhalen uit Roemenië

Een luisterend oor...

Op reis in Roemenië zijn we op bezoek bij Sorina en Nicu. Samen met hun zeven kinderen wonen ze in een huisje van nauwelijks 25 m², dat armoedig is ingericht. Nicu werkt af en toe als losse arbeider en er worden een paar geiten gehouden om nog wat inkomsten te verwerven.

 

We treffen de moeder wanhopig aan. Zojuist heeft jeugdzorg het jongste kind, een baby van vijf weken, weggehaald. Sorina is vanwege een hersenbloeding halfzijdig verlamd en wordt niet in staat geacht om voor het kind te kunnen zorgen. Ilona, de plaatselijke medewerker, geniet duidelijk het vertrouwen van dit echtpaar. Ze hoort de verdrietige verhalen aan en geeft advies hoe het nu verder moet. Het maandelijkse voedselpakket is een grote steun voor dit gezin. Maar nog belangrijker is dat er iemand is die naar hen luistert.

Mateias Ana PF

Hoop in uitzichtloosheid

Mateias Ana woont met haar drie kinderen in een klein huurhuisje. Ze is al vroeg gescheiden van haar eerste man, omdat hij vreemdging. Ana heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden. Omdat ze haar rekeningen niet meer kon betalen, heeft onze partner dit gezin hulp geboden. Ze heeft een nieuwe baan, waarmee ze € 300,- per maand verdiend. Onlangs hertrouwde ze.

Eindelijk leek ze alles op de rit te hebben. Maar een jaar geleden werd Ana gediagnosticeerd met kanker. Haar nieuwe man kon de stress niet kon bolwerken en begon zijn verdriet én hun geld te verdrinken. Ana leek terug bij af. Onze partner financierde haar operatie. Daarom gelooft Ana dat er licht aan het eind van de tunnel is.