Familiehulp Roemenie

Project: Diaconale hulp

Land/Regio: Roemenië

Categorie: Structurele hulp

Projectomschrijving

Hoewel Roemenië onderdeel is van de Europese Unie, leven veel Roemenen in armoede. Gezinnen hebben steun nodig om rond te komen. Twee kerkelijke organisaties in Tirgu Mures en Oradea bieden deze steun door voedselpakketten uit te delen. Zo kunnen de mensen toch rondkomen.

Naast het verspreiden van voedselpakketten wil de stichting ook de Bijbelse boodschap verspreiden. Er zijn veel kerken, maar slechts weinig Roemenen bezoeken deze kerken. De organisaties delen niet alleen voedsel uit, ze bieden ook pastorale zorg. Daarnaast worden de ontvangers van de hulp uitgenodigd voor kerkelijke bijeenkomsten. Zo worden de Roemenen ook geestelijk gevoed.

Sociale steun
Roemenië kent veel sociale problematiek. Door de armoede ontstaan er ook veel andere problemen waar gezinnen onder lijden. Om te helpen bij deze problematiek is een sociaal werker aangesteld die de gezinnen begeleidt naar zelfstandigheid. .

Voor dit werk is onze financiële steun nodig. Wilt u ons helpen om de schrijnende armoede van Roemenen weg te nemen?

 

Doneer nu!

Voor € 11,- krijgt een gezin een maandelijks voedselpakket.

15
30
100
150

Financieel

477,-
0,-
72.300,-

Verhaal

Op reis in Roemenië zijn we op bezoek bij Sorina en Nicu. Samen met hun zeven kinderen wonen ze in een huisje van nauwelijks 25 m², dat armoedig is ingericht. Nicu werkt af en toe als losse arbeider en er worden een paar geiten gehouden om nog wat inkomsten te verwerven.

“…nog belangrijker is dat er iemand naar hen luistert”

We treffen de moeder wanhopig aan. Zojuist heeft jeugdzorg het jongste kind, een baby van vijf weken, weggehaald. Sorina is vanwege een hersenbloeding halfzijdig verlamd en wordt niet in staat geacht om voor het kind te kunnen zorgen. Ilona, de plaatselijke medewerker, geniet duidelijk het vertrouwen van dit echtpaar. Ze hoort de verdrietige verhalen aan en geeft advies hoe het nu verder moet. Het maandelijkse voedselpakket is een grote steun voor dit gezin. Maar nog belangrijker is dat er iemand is die naar hen luistert.