Droogtebestrijding
Hoorn van Afrika

Project: Ontwikkelingshulp

Land/Regio: Kenia

Categorie: Noodhulp, Structurele hulp

projectomschrijving

Mislukte oogsten, stervend vee en tientallen miljoenen ondervoede mensen. De Hoorn van Afrika wordt vaak geteisterd door extreme droogte en hongersnood. Bijzondere Noden probeert het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

Lange-termijn oplossing
Droogte lijkt een terugkerend probleem te zijn in de Hoorn van Afrika. Ook in het voorjaar van 2017 was er een noodhulpactie nodig om in de ergste nood van de bevolking tegemoet te komen. Naast het voorzien van primaire levensbehoeften zoals water, voedsel en medische hulp, vinden we het belangrijk om te investeren in lange-termijn oplossingen. Zo geven we trainingen in nieuwe landbouwmethoden om uitdroging van het land zoveel mogelijk te voorkomen en investeren we in waterpompen en irrigatiesystemen.​ In het artikel over de Ilwana in Kenia leest u meer over de resultaten van het landbouwproject.​​

Op weg naar onafhankelijkheid
In Kenia worden veel gezinnen ondersteund met het opzetten van spaargroepen en het starten van kleine ondernemingen. En dat is niet zonder resultaat! Omdat de gemeenschap samen verantwoordelijk is voor de spaarport, voelt iedereen de verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen. Voor belangrijke investeringen, zoals het kopen van een waterpomp of een geit, kan er een bedrag uit de ‘grote pot’ geleend worden. Zo leert de bevolking om zelf op te staan tegen de droogte en hongersnood in hun land!

In dit bedankboekje vertellen enkele Kenianen hoe zij getroffen worden door de droogte. Ook kunt u hier lezen
hoe de inkomsten van de noodhulpactie voor de Hoorn van Afrika zijn besteed.

 

Sponsoring

Onze steun is nog steeds nodig in dit gebied. Helpt u mee zodat onze Afrikaanse naasten weerbaar worden tegen de droogte?

Doneer nu!

15
30
100
150

Financieel

389.603,-
0,-
,-

verhaal

Mariam Shehe, moeder van 7 kinderen, heeft een stralende lach op haar gezicht. Ze is lid van een spaargroep in haar dorp Hororo en onlangs heeft ze een bedrag vanuit de ‘grote pot’ geleend om haar eigen dieselwaterpomp te kopen. “Vroeger huurde ik een andere waterpomp, waar ik altijd veel ongemakken van had en die tot oogstvermindering leidde. Nu verhuur ik mijn eigen pomp weer aan anderen. Een deel van die opbrengst stop ik dan weer in onze gezamenlijke spaarpot.”