Dove kinderen in Nigeria (Effata)

Hygiëne

Medische zorg

Basisonderwijs

Vakonderwijs

Normen en waarden

Zelfredzaamheid

Projectomschrijving

Problematiek

“Effatha! dat is: Word geopend!” Dit is de verzuchting van de Heere Jezus als hij een dove man genezing schenkt. Want vóór de genezing was het gehoor gesloten. Kinderen in Nigeria kennen de naam ‘Effata’: dat is hun school in het zuidwesten van dit Afrikaanse land. Een fijne school, want hier kun je onderwijs krijgen, ook als je doof bent.

Verwaarloosd
En dat is niet vanzelfsprekend, integendeel. In Nigeria worden kinderen met een beperking achtergesteld. Toegang tot onderwijs is vaak onmogelijk. Wat is het moeilijk, als je doof of blind bent en om die reden door je familie wordt verwaarloosd! Of gezien wordt als een economische last. Daardoor is het zelfs lastig om naar de kerk te gaan.

Gebarentaal
In deze geslotenheid wil Effata opening bieden. Door kinderen met een beperking een plek te geven op een gewone school. Daar leren niet alleen álle leerlingen, maar ook docenten gebarentaal! Het onderwijs wordt gegeven aan kleuters, basisschoolkinderen en tieners.

Vaardigheden
Toch is onderwijs niet het enige. Om aanvullende zorg te verlenen, biedt Effata ook medische hulp. Verder is er voorlichting ter voorkoming van AIDS. En Bijzondere Noden steunt een project waarbij dove jongeren leren om watertanks te bouwen. Bij alles is het doel om integratie van kinderen met een beperking te bevorderen. Maar ook om mensen zonder handicap te leren om aandacht te hebben voor elkaar!

Evangelisatie
Bovendien krijgen de kinderen ook onderwijs uit de Bijbel. De meeste kinderen gaan mee naar de kerk. Daar vertolkt één van de onderwijzers de boodschap door gebarentaal.  Met het doel dat ‘Effata’ ook voor dove kinderen een diepere betekenis krijgt!

Lees hier meer over een soortgelijk project wat Bijzondere Noden steunt!

Geef gehoor!

Veel ouders betalen het onderwijs voor hun kinderen zelf. Dit is echter niet voor elk kind mogelijk. Daarom betaalt Bijzondere Noden schoolgeld en eten voor 110 dove leerlingen. Helpt u mee om dit mogelijk te maken?

Doneer nu!

Steun dove kinderen in Nigeria! Voor € 50,- kan een kind één jaar naar school.

Financieel

13.218,-
0,-
107.100,-
15
50
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

€ 0,00

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


Verhaal

Toen Benjamin dertien was en de lagere school had afgerond, ging hij naar Lagos om geld te verdienen voor zijn moeder (weduwe) en drie jongere zusjes. Als enige man in het gezin zat er niet veel anders op…

Toen hij na een paar maanden werd aangereden door een auto, moest zijn rechterbeen worden geamputeerd. Zo kwam hij bij CBR Effata terecht. We besloten dat hij eerst verder moest leren op de middelbare school Berea. Hij kreeg een kunstbeen en leerde lopen zonder krukken.

Na zijn diploma wilde hij graag taxi-chauffeur worden in een ‘tuk-tuk’. Effata heeft zo’n tuk-tuk en daar heeft hij heel wat uurtjes mee geoefend. Met een lening kon hij later een tweedehands tuk-tuk kopen en inmiddels rijdt hij bijna twee jaar elke dag van de markt in Nwofe naar de stad (ruim een half uur rijden).

Elke zaterdagmiddag komt hij zijn tuk-tuk op ons terrein wassen en een gedeelte van zijn lening terugbetalen. De meeste passagiers weten niet dat hij een kunstbeen heeft.

Benjamin woont samen met een dove vriend op kamers in Nwofe en kent gebarentaal. Op zaterdag heeft hij een stagiaire: Timothy van twintig, met een kunstbeen links. Zijn droom is om net als Benjamin na zijn examen in juni ook met een tuk-tuk geld te verdienen.

Foto: rechts Benjamin, links Timothy