Diaconale hulp in Cuba

Voeding

Medische zorg

Zelfredzaamheid

projectomschrijving

Problematiek

De armoede in Cuba is groot. Na de financiële hervormingen en de protesten in 2021 is het eigenlijk alleen maar achteruit gegaan. Het land toont leeg, met weinig bedrijvigheid en ontwikkeling. Veel jongere mensen vertrekken uit het land vanwege de slechte economische situatie. De bevolking vergrijst en van de pensioenen die ouderen van de staat krijgen kunnen ze lang niet rondkomen. De Iglesia Cristiana Reformada en Cuba (de reformatorische kerk van Cuba) biedt hulp op verschillende fronten.

De kerk is een rots in de branding

Met hulp van Bijzondere Noden geeft de kerk voedselhulp aan mensen in hun omgeving, onder andere door middel van gaarkeukens. Ook helpen ze gehandicapten en ouderen en delen ze medicijnen en toiletartikelen uit. Daarnaast zijn twee eigen groentetuinen opgezet, waarvan de opbrengst voor de gaarkeuken gebruikt wordt. Een van de kerkelijke gemeenten heeft zelfs een kleine autogarage opgezet, waarin ook de predikant een rol speelt. Dit zorgt voor wat inkomsten voor de kerk en het predikantsgezin en biedt daarnaast mogelijkheden voor evangelisatie.

De kerk heeft volgens de coördinatoren van het programma een heel belangrijke positie in de samenleving. Dit is de laatste jaren van corona en recessie alleen maar toegenomen. “De kerk signaleert waar hulp nodig is, en kan daarin het verschil maken. Mensen buiten de kerk vragen zich dan af: ‘Waarom doen jullie dit voor ons?’ Dan kunnen we vertellen over de liefde van Christus.” In de praktijk ziet de Cubaanse werker Katia dat de Heere door hun werk wordt grootgemaakt. “We helpen ook een moeder samen met haar dochter die een verstandelijke beperking heeft. Ze hadden niets dan twee oude matrassen. Nu prijzen ze God voor het oog van hun buren en vertellen dat de kerk naar ze omziet.”

Zegeningen

Pastor Yordanys, president van de kerk op Cuba, spreekt ook namens de gemeenten in Cuba zijn dank uit voor de hulp van Bijzondere Noden: “Ontvang onze hartelijke dank, ook namens de families, kerkenraden en gemeenschappen hier. Weet dat de gemeenteleden zich al jarenlang gezegend weten door uw grote hulp en betrokkenheid.”

 

Vier vragen aan de gemeente

In de Noodklok van november 2022 stellen we de Iglesia Christiana Reformada en Cuba vier vragen met betrekking tot diaconaat. We spreken met Martha, die haar naam eer aan doet. Met een gepassioneerd en ijverig hart dient ze haar omgeving en getuigt ze hoe de gemeente in Cuba zorgdraagt voor de armen. Lees het artikel in De Noodklok (pagina 12).

 

 

Sponsoring

Wilt u het werk van Cubaanse gemeenten steunen?

Doneer nu!

Voor €5,- krijgen drie ouderen een gezonde maaltijd!

Financieel

8.361,-
0,-
112.825,-
5
30
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

€ 0,00

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


Verhaal

Een van de ouderen die door deze kerk op Cuba geholpen wordt is Manuel González.

“Mijn naam is Manuel González. Ik ben oud en heb daarnaast ook nog een handicap. Ik woon alleen in Torriente en ik wil de gereformeerde kerk in deze plaats bedanken voor hun hulp. Ze wassen en strijken elke week mijn kleding voor me. Sinds mijn vrouw overleed hebben ze me geholpen. Ik dank ze voor alles wat ze voor me doen, maar ook voor de mooie en liefdevolle manier waarop ze het doen. Ik hoop dat ze zo doorgaan. Het maakt mijn hart gelukkig als er goed voor me gezorgd wordt. God zegene u.”