Diaconale steun
op Cuba

projectomschrijving

Problematiek

De armoede op Cuba is groot, vooral onder ouderen en gehandicapten. De Iglesia Reformada de Cuba (de reformatorische kerk van Cuba) ondersteunt hen. De rantsoenen die de inwoners van Cuba van de staat krijgen, dekken maar half de behoefte. Voor vlees, groente en koffie moet je op de zwarte markt zijn. Dat is illigaal en duur.

De kerk een rots in de branding
Met behulp van Bijzondere Noden geeft de kerk voedselhulp aan mensen in hun omgeving, onder andere door middel van een gaarkeuken. Ook helpen ze gehandicapten en ouderen. Ze delen daarnaast medicijnen en toiletartikelen uit. Inmiddels is er ook een eigen groentetuin opgezet en de opbrengst daarvan kan voor de gaarkeuken gebruikt worden. De kerk heeft volgens de coördinatoren van het programma een heel belangrijke positie in de samenleving. “Zij signaleert waar hulp nodig is, en kan daarin het verschil maken. Mensen buiten de kerk vragen zich dan af: ‘Waarom doen jullie dit voor ons?’ Dan kunnen we vertellen over de liefde van Christus.” In de praktijk ziet de Cubaanse werker Katia dat de Heere door hun werk wordt grootgemaakt. “We helpen ook een moeder samen met haar dochter die een verstandelijke beperking heeft. Ze hadden niets dan twee oude matrassen. Nu prijzen ze God voor het oog van hun buren en vertellen dat de kerk naar ze omziet.”

De Heere alle eer!
Katia spreekt ook names de gemeenten in Cuba haar dank uit voor de hulp van Bijzondere Noden. “Woorden schieten tekort als we onze broeders en zusters in Nederland willen bedanken voor hun hulp en gebed. Onze dank is groot voor jullie ernst en liefde in het delen. Als kerk zien we daardoor grote dingen gebeuren. We geven daarin de Heere alle eer.” Lees hier meer over het werk van Katia.

 

Op bezoek

Deputaat M. de Visser bezocht samen met projectcoördinator Bertine Vermeer een aantal lokale kerken in Cuba. Hij schreef een blog over het functioneren van de diaconale werkzaamheden van deze kerken. Lees hier verder.

Sponsoring

Wilt u het werk van Cubaanse gemeenten steunen?

Doneer nu!

Voor €5,- krijgen drie ouderen een gezonde maaltijd!

5
30
100
150

Financieel

22.439,-
0,-
70.000,-

Verhaal

Een van de ouderen die door deze kerk op Cuba geholpen wordt is Manuel González.

“Mijn naam is Manuel González. Ik ben oud en heb daarnaast ook nog een handicap. Ik woon alleen in Torriente en ik wil de gereformeerde kerk in deze plaats bedanken voor hun hulp. Ze wassen en strijken elke week mijn kleding voor me. Sinds mijn vrouw overleed hebben ze me geholpen. Ik dank ze voor alles wat ze voor me doen, maar ook voor de mooie en liefdevolle manier waarop ze het doen. Ik hoop dat ze zo doorgaan. Het maakt mijn hart gelukkig als er goed voor me gezorgd wordt. God zegene u.”