Diaconale ondersteuning
zendingsgemeenten Ecuador

Project: Ondersteuning van zendingsgemeente

Land/Regio: Ecuador

Categorie: Structurele hulp

projectomschrijving

Een stad op een berg

Zo zou je de gemeente Guayaquil in Ecuador kunnen omschrijven. Een gemeente die niet verborgen, maar zichtbaar is voor haar omgeving. En dat niet alleen. Ze maakt verschíl in haar omgeving.

In een omgeving van armoede en achterstand steunt de kerk de meest kwetsbaren met voedselpakketten, schoolmaterialen en gezondheidsprojecten. Deze activiteiten worden georganiseerd door een diaconaal comité, maar uiteindelijk is heel de gemeente erbij betrokken. Zo krijgen de gemeenteleden vijf bonnen voor een voedselpakket om uit te delen aan de armsten in de omgeving. De mensen die een bon ontvangen, mogen een voedselpakket ophalen bij de kerk, nadat ze de kerkdienst hebben bezocht. Het diaconaal comité licht toe: “De meeste hulp gaat naar mensen buiten onze gemeente die in moeilijke omstandigheden verkeren. Het is onze taak om er juist ook voor die mensen te zijn, zodat zij het Woord van God mogen horen.”

Verder maakt de kerk het ook mogelijk dat een aantal jongeren uit de gemeenten kunnen studeren. Deze studiebeurzen zijn belangrijk voor de toekomst van de gemeente. Zo kunnen jongeren in de toekomst een eigen gezin onderhouden en bijdragen aan hun eigen gemeente. In ruil voor deze steun zijn de jongeren actief in de gemeente, bijvoorbeeld als leider van de zondagsschool.

Zendingswerker aan het woord

“Het project met de schoolmiddelen is een mooi project waarbij hulp geboden wordt aan diverse gezinnen in een lastige tijd van het jaar.” zegt zendingswerker Jan-Henry Seppenwoolde. “Bij de opstart van het schoolseizoen moeten er namelijk schooluniformen en schoolspullen gekocht worden. Dat betekent dus in de maanden april en mei een forse extra uitgave voor gezinnen met kinderen. Eén van de lastige zaken van zo´n project is altijd de vraag ‘wie wordt er begunstigd?’, want als je goed rondkijkt kan bijna iedereen wel wat hulp gebruiken, de één uiteraard meer dan de ander. Nu de gemeente wat meer gestructureerd is, is dat wat makkelijker te regelen dan vroeger. Een deel van de pakketten wordt uitgedeeld aan de kinderen op de zondagschool, daarnaast aan trouwe tieners van de tienerclub, een ander deel aan de kinderen van de gezinnen die bij de gemeente betrokken zijn en ten slotte een aanzienlijk deel buiten de gemeente. Voor de laatste groep gaan de dames van het diaconaal comité op zoek in de wijken waar nood is en geholpen kan worden, ongeacht of de persoon in de kerk komt. Vervolgens heeft iedereen een ticket en een uitnodiging gekregen. De pakketten werden ook dit jaar uitgedeeld aan het einde van de opening van het verenigingsseizoen. Mooi is ook te merken dat de organisatie van het project, waaronder het maken en registreren van de tickets, en de opening van het verenigingsseizoen bijna geheel zelfstandig verliep.”

 

Sponsoring

De diaconale stichting Esteban wil door praktische hulp gestalte geven aan het Evangelie. Helpt u mee om onze zendingsgemeente te steunen?

Doneer nu!

Voor € 12,50 krijgt een kind uit een achterstandswijk een tas met schoolspullen

12,50
25
100
150

Financieel

44.721,-
0,-
0,-

verhaal

David (19) zit in het tweede jaar van zijn studie Civiele Techniek. Voor hem, een jongen uit een achterstandswijk, is het niet vanzelfsprekend om te studeren. David kreeg deze mogelijkheid dankzij een studiebeurs van Esteban. Ondanks zijn drukke studie doet hij zijn best om tijd vrij te maken voor de kerk. Ook dát is niet gewoon voor een jongen uit deze wijk.

David vertelt hoe hij in de kerk gekomen is: “Toen mijn moeder zwanger was van mij, was er een medisch project in de kerk. Vanwege haar zwangerschap ging ze daarheen. Daardoor kwam ze in aanraking met de kerk; uiteindelijk is ze lid geworden. Zo ben ik, door een diaconaal project, ook in de kerk terechtgekomen. En ik ben er gebleven. Ik zie in mijn familie dat dat niet vanzelfsprekend is. Mijn oudere broers gaan niet meer naar de kerk en zijn verstrikt geraakt in verslavingen. Ik vind dat heel moeilijk te begrijpen. Maar in deze dingen vind ik troost in Gods Woord, in het bijzonder in het leven van Job. Ik heb daaruit geleerd dat er veel moeilijkheden in je leven kunnen zijn, maar dat betekent nog niet dat de Heere niet naar je omziet. Soms zijn er beproevingen of verleidingen in ons leven, maar het belangrijkste is dat de Heere door deze moeilijkheden heen in ons werkt.”