Blinden in Zimbabwe (Copota)

Voeding

Onderdak

Basisonderwijs

Vakonderwijs

Zelfredzaamheid

projectomschrijving

Blinden worden door velen in Zimbabwe niet als volwaardige mensen gezien. Ze hebben te maken met een stigma: ze kunnen niet veel en ze zijn eigenlijk alleen een blok aan je been. Blinde kinderen worden daarom vaak aan hun lot overgelaten. Dit stigma is voor hen erger dan de letterlijke duisternis waarin zij leven.

De Margaretha Hugo School for the Blind is vernoemd naar de vrouw die meer dan vijfenzeventig jaar geleden de school begon. De school staat in Copota, vandaar dat de benaming Copota blindenschool ook vaak wordt gebruikt. Uit heel Zimbabwe komen er kinderen naar de school, waar ze negen maanden per jaar verblijven. In totaal gaat het om zo’n 350 leerlingen. De meeste kinderen komen op zesjarige leeftijd naar de school. Anderen schuiven pas later aan. De kinderen van de blindenschool komen uit allerlei milieus en situaties. Lang niet alle leerlingen zijn christelijk. Wel krijgen ze allemaal het Evangelie te horen. Tijdens hun verblijf op de blindenschool gaan ze ook allemaal mee naar de kerk.

Behalve theoretisch en Bijbels onderwijs ontvangen de leerlingen ook praktijkonderwijs. Zo maken ze allerlei voorwerpen van riet, leren ze typen en krijgen ze landbouwonderwijs. Voor het laatstgenoemde heeft de school een grote tuin. Verreweg de meeste leerlingen wonen in internaten bij de school. De school zorgt dus behalve voor onderwijs ook voor verdere verzorging van de kinderen. De school is ontstaan uit het zendingswerk van de Nederduits Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika, en gaat nu uit van de Reformed Church in Zimbabwe.

Sponsoring

De scholen ontvangen van de overheid een bijdrage voor de begeleiding van de leerlingen naar een plek in de maatschappij. Die bijdrage is sterk afhankelijk van de economische situatie van het land. En die is op dit moment vanwege de voedselcrisis dramatisch. Lees ook het verhaal van Theofilus onder aan deze pagina.

Doneer nu!

Wilt u deze school steunen? Voor € 20,- kan een kind een maand te eten krijgen op school.

Financieel

48.668,-
0,-
128.100,-
10
20
100
150

Frequentie:

  • eenmalig
  • per maand
  • per kwartaal
  • per jaar

Uw gegevens:

Betaling:

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de laatste project-updates en meld mij aan voor de digitale nieuwsbrief.


Theofilus de muzikant

Theofilus is een blinde jongen met een hart voor muziek. Enthousiast speelt hij op zijn marimba als wij de muziekklas een bezoekje brengen. Feilloos weet hij de goede toon aan te slaan. En dat wil hij blijven doen, vertelt hij ons. Het is zijn droom om later als professioneel muzikant aan de slag te gaan. De ouders van Theofilus wonen in de buurt van de blindenschool. Op een klein stukje grond verbouwen ze maïs om zichzelf en hun acht kinderen te voeden. Beiden zijn ze blind. De vader van Theofilus zat in zijn kindertijd ook op de blindenschool en kan, door wat hij daar leerde, samen met zijn vrouw zelfstandig voor zijn kinderen zorgen.

Velen zijn, net als de ouders van Theofilus, in het dagelijks leven afhankelijk van hun eigen oogst. Echter, op dit moment is het in Zimbabwe gortdroog, er is nauwelijks regen gevallen dit jaar. De laatste oogst is deels verloren gegaan door de cycloon en de oogst van dit jaar dreigt ook te mislukken. Daarom moeten ze nu dus eten inkopen. Maar ook dit is moeilijk. In Zimbabwe is er sprake van hyperinflatie waardoor het eten onbetaalbaar wordt. In grote delen van het land is er een voedselcrisis. Via onze partnerorganisatie CBAP wordt er nu ook noodhulp verleend aan duizenden huishoudens in het Masvingo district die te lijden hebben onder de hongersnood.