“Christos voskres! Voistini voskres!” klinkt het in Oekraïne. Pasen ligt weer achter de rug. Hoe heeft u deze dagen doorgebracht? In Oekraïne is de dood altijd dichtbij. Bijna 70% van de Oekraïners heeft een direct familielid dat zijn leven waagt om zijn land te beschermen. Vele gezinnen zijn in rouw of onzekerheid, omdat hun dierbaren vermist zijn.

In Zaporizha, nog steeds een drukke stad op slechts 40 kilometer van het front, hebben al duizenden hun leed kunnen delen. Verhalen vol van verwoesting, ellende en de dood. Op de foto ziet u een van de kerken die gesteund worden vanuit Zaporizha, er is zojuist een bom naast de kerk ingeslagen.

Door de ondersteuning van Bijzonder Noden kan er nog elke dag hulp geboden worden aan honderden mensen. Die hulp bestaat naast hulpgoederen vooral uit pastorale en geestelijke hulp.

Jongeren en volwassenen horen het verhaal van Christus’ opstanding.

Bijbelquiz
De meeste mensen hebben nog nooit het Evangelie gehoord of de Bijbel gelezen. Daarom is er met Pasen een bijbelquiz opgezet voor de kinderen en jeugd. Hierbij moeten ze elke dag een Bijbelgedeelte bestuderen. De vorige keren waren er zo’n 150 aanmeldingen. Nu, met Pasen deden er maar liefst 1950 kinderen en jongeren mee.

Al deze jongeren (en hun ouders) lazen en hoorden voor het eerst wat Pasen nu echt inhoud: de dood is overwonnen. Christus is opgestaan! Hoewel de dood elke dag rondwaart en zijn slachtoffers maakt, heeft de dood zijn kracht verloren. Het Leven wordt verkondigd!Gods levend werk wordt zichtbaar en de Paasgroet die in Oekraïne zo gewoon is krijgt inhoud: Christos voskres! Voistini voskres! Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!