Noodhulp in Haïti ligt opnieuw stil

Haïti is in diepe crisis. Onze noodhulp ligt opnieuw stil.

Na de aardbeving in augustus 2021 was de schade groot. Noodhulp kwam moeilijk van start en werd gehinderd door het gevaar vanuit criminele bendes en een wanhopige bevolking. De transporten met hulpgoederen richting het noodgebied vonden veelal ’s nachts plaats om het risico op overvallen te verkleinen. Vorig jaar vroegen we uw gebed voor deze schrijnende situatie. We zien het als verhoring en wonder dat eerste noodhulp uiteindelijk verleend kon worden, al was het vertraagd en met grote veiligheidsrisico’s.

Maar nu, een jaar later, is de situatie slechter dan ooit. Er heerst totale anarchie, de economie staat stil, er is gebrek aan schoon drinkwater en het land kampt met een nieuwe cholera-uitbraak. Haïti is voor voedsel en brandstof afhankelijk van import, maar transporten komen het land niet meer binnen. Criminele bendes vechten om de macht en hebben de havens, grote steden en toegangswegen onder controle. Ook roven ze opslagplaatsen leeg, waardoor de bevolking zonder voedsel achterblijft. Mensen kunnen niet over straat vanwege de onveiligheid. Bij onze partnerorganisaties zijn de afgelopen tijd medewerkers vermoord en gekidnapt.

Onze noodhulp ligt opnieuw stil. De eerste fase, gericht op het lenigen van de eerste nood na de aardbeving, is afgerond. Het vervolg zou zich richten op wederopbouw en herstel. Dit is echter verder weg dan ooit: er is opnieuw behoefte aan directe noodhulp en ook die is onmogelijk. De situatie is uitzichtloos. Alleen de almachtige God kan hoop brengen in dit land. Daarom vragen we u via deze nieuwsbrief om uw gebed voor deze schrijnende situatie. Wilt u bidden dat het bendegeweld de hulpverlening niet langer in de weg staat en dat de hulp bij de Haïtianen komt, zodat dit volk gediend mag worden tot verheerlijking van Zijn grote Naam?

Wilt u voor de bevolking en hulpverleners bidden?

Lees meer over onze noodhulp in Haiti of doneer via onze noodhulppagina.

Noodhulp in Haïti ligt opnieuw stil