Zaterdagnacht 9 september werd Marokko opgeschrikt door een zware aardbeving. Duizenden mensen werden bedolven door het puin. De ergste verwoestingen vonden plaats in afgelegen dorpen in het Atlasgebergte. Door de aardbeving zijn veel dorpen afgesneden van de watervoorziening.

In het oosten van Libië zijn zeker 5200 doden gevallen als gevolg van de overstromingen die gepaard gingen met storm Daniel. Een groot deel van de slachtoffers viel in de stad Derna, die zo’n 125.000 inwoners telt. Nadat twee dammen waren doorgebroken, kreeg het water vrij spel in de stad.

Hulp bieden in deze landen is niet eenvoudig. Dit komt door de diplomatieke omstandigheden, maar ook omdat we daar nog geen lokaal netwerk hebben opgebouwd. Wij zoeken momenteel naar openingen om hulp te kunnen bieden. Daarom roepen we nog niet actief op om te collecteren.

Update 21 september 2023

We hebben een organisatie gevonden die actief is in Marokko. Er ligt een plan voor voedsel, tenten, toiletten, waterzuiveraars, hygiëne kits, enz. Louwrens Stoter: “Ik heb vertrouwen en zie goede kansen voor samenwerking. Waarbij noodhulp echt samengaat met missionair werk. Het is jammer dat gecoördineerde hulp op zich laat wachten. Ik wou dat het allemaal tien keer sneller ging”.