Zorg voor ouderen en gehandicapten in Cuba - Cuba

nog
€ 65.500,-
nodig!

  Project
  Diaconale hulp 

  Land
  Cuba 

  Thema   
 
Gezondheidszorg

  Partnerorganisatie
  
Iglesia Reformada de Cuba 

  Steun Bijzondere Noden
  € 75.200,-

 

 

Problematiek
De armoede op Cuba is groot, vooral onder ouderen en gehandicapten. De Iglesia Reformada de Cuba (de reformatorische kerk van Cuba) ondersteunt hen. De rantsoenen die de inwoners van Cuba van de staat krijgen, dekken maar half de behoefte. Voor vlees, groente en koffie moet je op de zwarte markt zijn. Dat is illigaal en duur. 

De kerk een rots in de branding
Met behulp van Bijzondere Noden geeft de kerk voedselhulp aan mensen in hun omgeving, onder andere door middel van een gaarkeuken. Ook helpen ze gehandicapten en ouderen. Ze delen daarnaast medicijnen en toiletartikelen uit. De kerk heeft volgens de coördinatoren van het programma een hele belangrijke positie in de samenleving. “Zij signaleert waar hulp nodig is, en kan daarin het verschil maken. Mensen buiten de kerk vragen zich dan af: ‘Waarom doen jullie dit voor ons?’ Dan kunnen we vertellen over de liefde van Christus.” In de praktijk ziet de Cubaanse werker Katia dat de Heere door hun werk wordt grootgemaakt. "We helpen ook een moeder samen met haar dochter die een verstandelijke beperking heeft. Ze hadden niets dan twee oude matrassen. Nu prijzen ze God voor het oog van hun buren en vertellen dat de kerk naar ze omziet."

De Heere alle eer!
Katia spreekt ook names de gemeenten in Cuba haar dank uit voor de hulp van Bijzondere Noden. "Woorden schieten tekort als we onze broeders en zusters in Nederland willen bedanken voor hun hulp en gebed. Onze dank is groot voor jullie ernst en liefde in het delen. Als kerk zien we daardoor grote dingen gebeuren. We geven daarin de Heere alle eer."

Lees hier het hele interview.


Op bezoek
Deputaat M. de Visser bezocht  samen met projectcoördinator Bertine Vermeer een aantal lokale kerken in Cuba. Hij schreef een blog over het functioneren van de diaconale werkzaamheden van deze kerken. Lees hier verder.

Wilt u het werk van Cubaanse gemeenten steunen? Voor €5,- krijgen drie ouderen een gezonde maaltijd!

Video

Verhaal

Kerk als kampoord

In de zomer van 2015 vertrokken Els, Leida, Lieke en Trudy naar Cuba. ‘Het was echt bijzonder om te zien hoe goed alles georganiseerd was’ vertelt Leida. ‘Ze hebben niet veel middelen, dus er wordt gewoon gekookt, gedoucht en geslapen in het kerkgebouw. Maar alles verliep heel gestructureerd. De deelnemers (ouderen, gehandicapten en doven) genoten van de Bijbelstudies, van het samen zingen en van de persoonlijke aandacht. Voor hen was het genieten dat er vier extra medewerkers beschikbaar waren, die alle tijd hadden voor een praatje, een knuffel of een spelletje. Ook gingen we met de hele groep naar een dierenpark. Mensen in rolstoelen gingen mee, ook al waren er helemaal geen liften beschikbaar. Als het nodig was, werden mensen gewoon gedragen.’ Na afloop van de kampweek genoten ze nog van de mooie natuur en heerlijke stranden op Cuba.