Natuurrampen Midden-Amerika - Caribisch gebied / Mexico

nu
€ 147.682,-
binnen!

Nood in het Caribisch gebied en Mexico

In enkele weken tijd veranderde het leven van veel mensen in het Caribisch gebied ingrijpend. De ene na de andere orkaan teisterde diverse eilanden. Nadat Mexico begin september getroffen werd door een aardbeving, werd het land twee weken later opgeschrikt door een nog sterkere beving, die weer werd gevolgd door twee kleinere bevingen en de nodige naschokken. Bij de aardbevingen zijn honderen mensen omgekomen en zijn velen hun huis kwijt geraakt.

Aardbevingen Mexico
Een christelijke partnerorganisatie in Mexico liet weten: ‘Wij zullen hulp gaan verlenen in een stadje waar velen omkwamen en waar alle gebouwen zijn ingestort of veel schade hebben. Hulp is daar heel hard nodig!’ Op dit moment maakt de organisatie een inventarisatie van de schade om gericht hulp te kunnen geven. Inmiddels is bekend dat zij hulp zullen gaan bieden bij herbouw van huizen en het verlenen van ondersteuning bij het verwerken van de dit grote leed. Lees hier meer over de aardbevingen in Mexico.

Orkanen Cuba en Dominicaanse Republiek
Ook in Cuba zullen we kleinschalige hulp verlenen aan enkele kerken, die lijden onder de schade van orkaan Irma. Hoewel de orkaan Irma niet veel schade heeft aangericht in de Dominicaanse Republiek, heeft de daaropvolgende orkaan Maria wel veel verwoesting met zich mee gebracht. In de wijk waar onze partnerorganisatie Sociedad Lucas werkt, zijn veel huizen overstroomd. We willen deze mensen graag ondersteunen bij de reparatie van huizen en het uitdelen van voedsel, matrassen en schoolspullen aan de kinderen die hun spullen verloren zijn door het water. De Dominicaanse werker Mario Matos is erg dankbaar en blij met de toegezegde hulp: “Gelukkig zijn er geen mensen om het leven gekomen, maar meer dan 26 duizend mensen moesten geëvacueerd worden, veel huizen zijn beschadigd en de gewassen op het land zijn verloren gegaan. Ook veel schoolspullen, die we met jullie steun eerder aan de kinderen hebben geschonken, zijn ernstig beschadigd. Heel erg bedankt voor jullie steun.”

Bijzondere Noden ondersteunt de eerste noodhulp in het zwaar getroffen gebied. Als reactie hoorden we: ‘Het zou ons veel hoop geven als jullie ons kunnen ondersteunen in deze moeilijke situatie.’ Helpt u ons om hoop te brengen in deze hopeloze situatie?

 

Verhaal

Guadalupe uit Mexico vertelt: ‘Toen de aardbeving kwam, paste ik op mijn twee kleinkinderen. Ik trok hen onder het stapelbed in de slaapkamer en dat was onze redding. Toen de beving stopte, bleek dat het puin onze deur versperde, zodat we niet naar buiten konden. Gelukkig kwamen er studenten langs die ons naar buiten hielpen. Ik dank God dat mijn kleinkinderen en ik gespaard zijn gebleven! Maar hoe het verder moet weet ik niet. Samen met mijn dochter, een alleenstaande moeder, kon ik al bijna niet rondkomen. Hoe moet ik dan ooit mijn huis herbouwen?’

Bijzondere Noden ondersteunt bij de herbouw van huizen én  bij het verwerken van deze traumatische ervaring. En dat is nodig. De kleinzoon van Guadalupe durft geen huis meer binnen te gaan als er geen stapelbed is. Want waar zou hij anders heen moeten vluchten als er een aardbeving komt?